TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süs bitkileri üretiminde 2022'de rekor artış yaşandı

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akcan, geçen yıl süs bitkileri üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 20,4 artarak 2 milyar 59 milyon 512 bin adede yükseldiğini, bunun rekor bir artış olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2023 10:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Süs bitkileri üretiminde 2022'de rekor artış yaşandı

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de süs bitkileri üretiminin Kovid-19 salgınının yaşandığı 2020'den sonra artışa geçtiğini, bu durumun hem sektör hem de ekonomi adına memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

2020'de yıllık olarak yüzde 3,5 azalan süs bitkileri üretiminin 2021'de yüzde 2,9 arttığına dikkati çeken Akcan, "Geçen yıl süs bitkileri üretimi bir önceki yıla göre yüzde 20,4 yükseldi. Söz konusu yüzde 20,4'lük artış süs bitkileri üretiminde rekor bir yükseliştir. İhracattaki artış ve üreticilerin özverili çalışmaları sayesinde sektör bir ivme kazandı. Bu artış, pandemi sonrası sektörün kendini hızla topladığının da göstergesidir." diye konuştu.

Geçen yıl süs bitkileri üretimi içinde kesme çiçeklerin yüzde 68,2, diğer süs bitkilerinin ise yüzde 31,8'lik bir paya sahip olduğuna işaret eden Akcan, söz konusu dönemde kesme çiçek üretiminin yüzde 31,9, dış mekan süs bitkileri üretiminin yüzde 3,6 arttığını, iç mekan süs bitkileri üretiminin ise yüzde 17,5 azaldığını dile getirdi. Akcan, kesme çiçekler içerisinde nergis, karanfil ve orkide üretimindeki artışların dikkat çekici olduğunu ifade etti.

"Üretim artışını son üç yıldaki ihracat artışını da tetikledi"

Akcan, Yeşil Mutabakat politikaları ve kuraklığa karşı duyarlılığın artmasının sektöre olan ilgiyi artırdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Üretim artışını son üç yıldaki ihracat artışını da tetiklemiştir. Üretimde sadece miktar değil kalite de her geçen gün artmaktadır. Dünyada ve ülkemizde sürdürülebilirlik, yeşile dönüş, karbon emisyon oranları gibi konular daha uzun süre gündemde olacaktır. Tam da bu noktada süs bitkilerinin öneminin her geçen gün artacağını ve kaliteli üretimin önümüzdeki yıllarda daha artmasını beklediğimizi söylemek yanlış olmaz." AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.