TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suriye Basketbolunda Canbolat rüzgarı

Suriye’de kariyerine devam eden Türk basketbolcu Kemal Canbolat, Suriye’deki sosyal yaşamı ve basketbol hayatını anlattı

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 09:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Suriye Basketbolunda Canbolat rüzgarı

HÜSEYİN DEMİR/RÖPORTAJ

Kemal Canbolat, Suriye’de Al Wahda Damascus'ta formasıyla basketbol kariyerine devam ederken Şam’da sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarıyla da son dönemlerin çok konuşulan isimlerinden oldu. Gezgin ruhlu basketbolcu Canbolat, Suriye’nin tarihi ve kültürel yerlerini gezerek, bu gezilerini sosyal medyada takipçileriyle paylaşıyor. Aynı zamanda Suriye milli takımında mücadele eden Kemal Canbolat, Suriye basketbolunu, kariyer hedeflerini ve sosyal medya paylaşımlarını gazetemize İLKSES’e anlattı.

Kemal Canbolat 1

Basketbola başlangıç serüvenin nasıl oldu?

Basketbola başlangıç sürecim şöyle oldu: Benim ailemde annem ve babam 2 metre civarında çok uzun…Amcalarım 1.95, dedem aynı şekilde uzun boylu olduğu için genetik kodlar doğal olarak bana da geçti. Çocukluğumda Mehmet Okur’u örnek alıyordum. Basketbola, Gaziantep 12 Dev Adam Basketbol Okullarında başladım. Daha sonra 13 yaşında büyük cesaretle otobüse atlayıp İstanbul yolculuğum başladı. Fenerbahçe altyapısında antrenmanlara çıkarak kendimi geliştirdim.

Kemal Canbolat takım arkadaşlarıyla

Suriye’ye transfer sürecini merak ediyoruz. Bize anlatır mısın?

Instagram'da bir videomun altına Suriye'de oynamam için İngilizce yorumlar geldi. İlk başta çok ciddiye almamıştım, birileri bana şaka yapıyor zannetmiştim. Sonrasında arkadaş mesaj atınca cevap verdim… Ardından maç ve antrenman videolarımı gönderdim. Oynadığım oyunu, teknik becerilerimi beğendikleri için teklifte bulundular. Ben de bu transfer teklifine sıcak baktım. Suriye Basketbol Federasyonu, Türkiye Basketbol Federasyonu’na orada oynamam için izin belgesi gönderdi. TBF’nin de bu olayı kabul etmesiyle ben de devam etmeye karar verdim.

Kemal Canbolat 2

SURİYE’DE HAYAT DEVAM EDİYOR

Sosyal medya paylaşımlarınız yoğun ilgiyle karşılanıyor. Suriye’nin sosyal ve ekonomik yaşamına dair neler söylemek istersiniz?

Suriye’nin sosyal hayatı devlet kontrolü olan bölgelerde tamamen normale dönmüş durumda… İnsanlar kafelere, restoranlara, maçlara, gece kulüplerine gidiyorlar, pikniklerini yapıyorlar. Gayet normal bir şekilde gündelik ve sosyal yaşamlarına devam ediyorlar. Ekonomik olarak tabi çok iyi bir halde olduğunu söyleyemem çünkü 11 yıllık bir iç savaş sonrası insanlar yeni yeni kendine geliyor ve ciddi anlamda Amerikan yaptırımlarını burada görüyoruz. O yüzden ülkenin ekonomik anlamda kendini düzeltmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var.

Kemal Canbolat 7

Uzun yıllar Türkiye’de basketbol oynadın. Suriye’deki basketbolun gelişimi nasıl görüyorsun? Buraya göre ne gibi farklılıklar var?

Türkiye ile Suriye’deki basketbol arasındaki farklılıklar ve benzerlikler var. Suriye’de taraftarların maçlara katılımı ve desteği çok farklı… Türkiye’de yerli ve yabancı oyuncuların kalitesi çok iyi, rekabet ve mücadele yüksek olduğu için maçların seyir zevki artıyor. Türkiye’de basketbol organizasyonunda yatırımlar, sponsorluklar daha çok olduğundan, ligin ayrı bir marka değeri var. Suriye basketbolunun dezavantajı; bölge savaşın etkisinden yeni kurtulduğu için altyapıdan oyuncu yetişememesi... Bu genç basketbolcuların gelişimini engellemiş ama şu an tekrar ivme yakalayıp basketbol organizasyonunu güçlendiriyorlar. İlerleyen dönemlerde Suriye’de basketbolun daha da gelişeceğinden eminim.

Kemal Canbolat 6

Formasını giydiğin Suriye Milli Takımı'nın genel durumu nasıl?

Suriye'de bir jenerasyon değişimi var, tecrübeli oyuncuların yanına alttan yetişen gençler geliyor. Suriye Milli Takımı'nın başındaki İspanyol antrenör Javi Juarez değişimi sağlıyor. Hocamız yeni jenerasyona önem vererek onların gelişimlerini özenle takip ediyor. Özetle Juarez, istikrarlı bir milli takım oluşturmaya çalışıyor.

Kemal Canbolat 3

HEDEF ŞAMPİYONLUK

Sezonun geri kalan bölümü için kendi adına ve takımın adına neler söylemek istersin?

Suriye Basketbol Süper Ligi’nde şu an takımım Al Wahda Damascus ikinci sırada yer alıyor, depremden sonra lige belirli bir dönem ara verilmişti. O zaman zarfında antrenman ve maç yapmadığımızı için takım biraz form düşüklüğü yaşadı. Takımın başına Lübnanlı antrenör Marwan Khalil geldi, değişimle beraber yeni sekiz maçlık bir galibiyet serisi yakaladık. Sezon sonuna doğru geliyoruz, sonrasında final four mücadelesi için sahaya çıkacağız. Hedefimiz son topa kadar savaşarak şampiyon olmak.

Kemal Canbolat 4

Kariyer hedef ve planlarında neler var? Düşüncelerini merak ediyoruz?

Öncelikle her zaman farklı kültürleri tanımak var. Özellikle bir yerde sabit olmak istemiyorum. Daha çok ülke gezerek farklı kültürleri ve toplumları daha yakından görmek istiyorum. Yeni yerler keşfederek, yeni insanlara tanışmayı amaçlıyorum. Gezgin bir ruhum var… Ve en önemlisi sakatlık yaşamadan sağlıklı bir şekilde basketbol oynamak istiyorum.

Kemal Canbolat 5

Sosyal medyadaki paylaşımlarına gelen bazı olumsuz eleştiriler için neler söylersin?

Paylaştığım gönderilerin sporcu kimliğim dışında yorumlanmasını istemiyorum. Ülkesini seven bir vatan evladı olarak yapmam gerekenleri yapıyorum, çünkü ben bu ülkede Suriye’de yaşıyorum. Burada savaş bitti ve burada rahatça yaşayabiliyorsam yurt dışından gelen başka insanlar da Suriye'de yaşayabilir. Suriye’de farklı ülkelerden gelen binlerce insan var. Ligimizde Amerika’dan ve diğer ülkelerden gelen basketbolcular var. Benim amacım sporun içine politika katmak değil, hiçbir zaman öyle bir yönelimim olmadı. Ben buradaki sosyal, ekonomik, spor ve kültürel hayatı Türkiye’deki vatandaşlarımıza aktarmak istiyorum. Paylaşımlarımla onların Suriye’deki yaşamı daha yakından görmelerine aracı oluyorum. Bu güzel röportaj için çok teşekkür ediyorum.

Kemal Canbolat 5

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.