TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sürekli’den ‘dönüşüm’ çıkışı: Göstermelik bir oyun!

Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanı’nda düzenlediği basın açıklamasında Büyükşehir’i topa tutan AK Partili Sürekli, alanda süren çalışmalar için “Böyle temel atılmaz, saha betonu bu, temel değil. Burada saha iyileştirme çalışmaları dahi bitmedi. Bu sadece göstermelik bir oyun” çıkışını yaptı

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2022 11:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sürekli’den ‘dönüşüm’ çıkışı: Göstermelik bir oyun!

ÇAĞLA GENİŞ

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları sürdürülen Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanı’nda basın açıklaması düzenledi. 25 Eylül tarihinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla temel atma töreni yapılan alandaki çalışmalar için “Böyle temel atılmaz, saha betonu bu, temel değil. Burada saha iyileştirme çalışmaları dahi bitmedi. Bu sadece göstermelik bir oyun” diyen Sürekli, Büyükşehir’i eleştiri yağmuruna tuttu. Deprem konutlarının inşası için yakın zamanda hayat geçirilen ‘Halk Konut’ projesini de eleştiren Sürekli, İZBETON için “Batık bir şirket” benzetmesini yaptı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve İzmir Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde yapılan dönüşüm çalışmalarından yetersiz bulmakla birlikte övgüyle söz etti.

HİÇBİR ŞEY YAPMAMAKTA KARARLILAR

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de meydana gelen depreme ilişkin sözleriyle konuşmasına başlayan Sürekli, “Depremden dolayı tüm İzmir’e geçmiş olsun. Deprem sırasında balkondan atlayarak hayatını kaybeden Efe kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Allah İzmir’imizi doğal afetlerden korusun. Bu, İzmir depreminin 2 yıl dönümünden 5 gün sonra meydana geldi; bu bize bir hatırlatma. Onun yaralarını sardık, bitirmek üzereyiz. Üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ancak İzmir’de depremler oluyor olmaya da devam edecek. Deprem öldürmez, bina öldürür. İzmir’in yapı stokunun yüzde 70’inin sıkıntılı olduğunu, gözden geçirilmesi gerektiğini defalarca ifade ettik. Dönüşüme girmesi gerektiğini... Depremden sonra yapılan çalışmaların yerel yönetimler açısından yetersiz ve başarısız buluyoruz. Bir arpa boyu yol alamadılar. Büyükşehir AK Parti muhalefetinin yönlendirmesiyle, baskısıyla emsal artışını aylar sonra yarım yamalak yaptı. Emsal artışı sadece Bayraklı ile sınırlı kaldı. Ama deprem sadece orada olmadı. Karşıyaka ve Bornova’da da bunun sonuçları oldu. Her yerde her an olabilir bu, tedbirlerin acilen alınması lazım. Ama yerel yönetimler bu konuda hiçbir şey yapmamakta kararlılar” dedi.

ARPA BOYU İLERLEYEMEDİLER

Bölgede 10 yıl önce yetki devri yapılmasına rağmen çalışmaların çok yavaş ilerlediğini kaydeden Sürekli, “Bugün burada Emrez ve Aktepe mahallelerinin de içinde bulunduğu alanlarla ilgili tarihsel süreci özetleyelim. Hükümet, bakanlık 2012 yılında buraları kentsel dönüşüm alanı ilan ederek belediyeye yetki devri yaptı. Birçok yerde belediye sözleşmeler yaptı. Sözleşme yapılalı 10 yıl oldu hiçbir ilerleme yok. Buca’da isyan ediyor vatandaş. Biz yapalım dedik ama bize vermediler, vermiyorlar. Yapamadıklarını göstermek istemiyorlar. Oyalama safhasına, rant safhasına geçtiler. Bugün de bunu burada konuşacağız. 10 yıldır yetki devri alınmasına rağmen bir arpa boyu ilerleyemediler” diye konuştu.

‘HALK KONUT’ TEPKİSİ

Büyükşehir tarafından hayata geçirilen Halk Konut projesini eleştiren Sürekli, “1 yıldır kooperatif aracılığıyla dönüşüm çıkardılar. İnceleyelim dedik, hemen ‘istemezük’ demedik. Biz onlar gibi değiliz.  Bu konuda ihbarlar var. Bilgi istememizin üstünden 6 ay geçti ama vermediler, bu bir algı operasyonu. Her zaman olduğu gibi amaçları kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm. Seçime kadar hayal peşinden giderken oyalama taktiğine girerek hem topu taca atıyorlar hem de burada büyük bir rant ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

BÖYLE TEMEL ATILMAZ

Gaziemir’de temeli atılan kentsel dönüşüm alanındaki çalışmaları değerlendiren Sürekli, şunları söyledi: “Burada söz konusu alanda bir çalışma var, belki de bugün yoğunlaşmıştır. Mahalleli bilir bunu. 42 gün önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile temel atıldı. Orada küçük bir alanda... Böyle temel atılmaz, saha betonu bu, temel değil. Yine bir aldatmaca ile karşı karşıyayız. Burada saha iyileştirme çalışmaları dahi bitmedi. Bu sadece göstermelik bir oyun. Burada planlanan konut sayısı 275. 10 yıl önce yetki devri yapılan Gaziemir’de Aktepe ve Emrez mahallerinde planlanan konut alanı 1 milyon 220 bin metre katre. 10 bin konut yapılması gerekiyor ama 275 konutun göstermelik olmayan temeli atılıyor ve hala da bir şey yok. “

İZBETON İÇİN ‘BATIK ŞİRKET’ BENZETMESİ

“İZBETON batık bir şirkettir” diyen Sürekli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl Karşıyaka Örnekköy’de kooperatif yoluyla kentsel dönüşüme başladılar, şu an yüzde 50 seviyesine gelmesi gerekirken, yüzde 5 seviyesinde. Birinci katı anca çıktılar. Seçime az bir süre kaldı. Genel seçimde de İzmir’de kentsel dönüşüm ile ilgili bir şey olmayacak demek oluyor bu. Algı operasyonunu bir tarafta tutalım burada vahim konular var. Yapılan işlem yönetmeliğe, hukuka aykırı. İZBETON’a bu işi devrederek kooperatifler kuruluyor. Kimler hangi sıfatla yer alıyor belli değil. Büyük bir hukuk faciası ile karşı karşıyayız. Bunun bedeli ağır olacak. Uyarıyoruz. Bunun hesabı sorulur. Bu mağdur olan vatandaşlar hesabını sorarlar, biz de onların yanında oluruz. Yarın öbür gün davalar açıldığı zaman onların tabiri ile söylüyorum ‘ağlamasınlar’ sonra. Onların vekilinin söylemi ile söylüyorum. Burada vahim şeyler var. İZBETON batık bir şirkettir, müteahhitlere borcunu ödemeyen bir şirkettir. Batıktır İZBETON. Batık bir şirkete bu işi devrediyorsunuz. Burada 3,5 milyarlık bir inşaat rantı söz konusu. Batık şirkete hayali işlemlerle bu rantı teslim ediyorsunuz. Parasını burada vatandaş ödeyecek. Evi yapılmayan, evine kavuşamayan, mağdur olan vatandaş olacak. Sadece uyarmakla kalmayız, iktidarız. Vatandaşa hukuk yoluna başvurduğu zaman yanında yer alırız. İleride davalarla baş başa kaldıkları zaman ağlamasınlar. Son zamanda mahkemeleri baskı altına almaya çalışıyorlar. Burada çok şeffaf yönetim sergilerken onlar daha muhalefetteyken mahkemelere hakaret ederek eylemlerde bulunmak kabul edilebilir değil. İktidarınız zaten hayal, kentsel dönüşümünüz olduğu gibi. Burada artık siz bu işi yapamayacaksınız. Bırakın bunu, Karabağlar’da Yurtoğlu ve Uzundere mahallerinde vatandaş bizden istedi. Bırakın sözleşmeleri gelin biz müdahil olalım dedik. 2 sene önce Büyükşehir Belediye Başkanına teklif ettim. Siyasi kaygıları bırakın, deprem bir milat olsun dedim. Bayraklı’da İZBETON TOKİ el ele verelim dedik. O zaman İZBETON’un da bu kadar batık olduğunu bilmiyoruz! Deprem konutlarını ardından İzmir’i dönüştürelim dedik, cevap yok. Onların işi gücü rantla. Yerinde dönüşüm mümkün değil. Yerel idare depremde de sınıfta kaldı kentsel dönüşümde de. Onlar emsal artışını bile yetersiz bir şekilde yaparken hükümet 5 bin konut 300 iş yerini bitirmek üzere Bayraklı’da. Birçok konut hak sahiplerine teslim edildi. Kredi faizler, süresi gibi talepler karşılandı. Bizi izlemeye devam edin. Daha çok önemli açıklamalarımız olacak 15 gün içerisinde.”

KILIÇDAROĞLU’NUN ‘ENGELLENİYORLAR’ ÇIKIŞINA YANIT

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sürekli, eylül ayında düzenlenen temel atma töreninde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Belediye başkanlarımız engelleniyor” sözlerine şu yanıtı verdi: “Bu dönüşümü yaptıkları alan Milli Emlak’tan 12 milyon bedelle belediyeye devredildi. Ne istiyorlarsa, ne destek almak istiyorlarsa hükümet yapıyor. Biz İzmir için tüm ilçe belediyelerinin taleplerini karşıladık, karşılamaya da devam ediyoruz. Onlar çok yalan söylüyorlar, çok iftira atıyorlar. Görüyorsunuz Genel Başkanları devletle ilgili vahim iftiralar atıyorlar. Artık bir kez kaybetmenin eşiğindeler, anladılar, biliyorlar. Bu sebeple daha iftira da yalan da çok göreceğiz. Ama sonu güzel olacak. Haziran’ın sonunda yeni bir dönem tekrar başlamış olacak” dedi.

SELVİTOPU VE KOCAOĞLU’NA ÖVGÜ

Konuşmasının sonunda Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve İzmir Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde yapılan dönüşüm çalışmalarından yetersiz bulmakla birlikte övgüyle söz eden Sürekli, “Hem genel hem yerel seçim öncesi bir algı operasyonudur, oyalama taktiğidir. Bu kooperatif işinin içinden de kentsel dönüşümle ilgili faydalı bir şey çıkmayacaktır. Muhittin Selvitopu, Karabağlar Belediye Başkanı... Eski kentsel dönüşümle ilgili genel sekreter yardımcısıydı. Ona bağlıydı. Eşi Figen Selvitopu da bir ara işin başındaydı sanırım. Uzun yıllar İzmir’de kentsel dönüşümü yönettiler. O dönemde de fazla yol alınamadı ama kanunlara, yönetmeliklere uygun yaklaşık bin konut o dönemde dönüştürüldü. Az da olsa bir şey yapıldı. Ama bu dönemde hem yapılmıyor, hem kandırma var hem de rantsal bir takım faaliyetler ve şaibeli durumlar var. Biz de bunun takipçiyiz. Selvitopu’nun beyanlarına dikkat etmek lazım.  Selvitopu, “Kentsel dönüşüm ya belediyenin kendisi tarafından yapılır ya da ihaleye çıkılır. Başka bir yöntem biz denemedik” diyor. Muhittin Bey başarılı bir bürokrattır ama belediye başkanlığı ayrı bir konu. Onu Karabağlılar tartışıyorlar. Artık Aziz Bey dönemi de bittiği için CHP zihniyeti olarak kentsel dönüşümde sınıfta kaldıklarını söylüyoruz. Hem yapmıyorlar hem mağduriyete yol açıyorlar. Aziz Bey dönemini yavaş gitti diye tartışırsınız ama hukuk olarak tertemiz 976 konut dönüştürüldü. Hakkını da vermek lazım, hukuki olarak hiçbir sorun yoktu. Ama sınıfta kalmıştır CHP’li belediyeler bu da sabittir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.