TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Spordan sonra ne yenir?

Spor sonrası doğru beslenme, vücudu zinde tutuyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 13:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Spordan sonra ne yenir?

Son yılların en sık sorulan sorularından biri de spor sonrasında neler yenilmesi gerektiği. Egzersiz sonrası besleyici özelliği yüksek ürünleri sizin için derledik.

Neden spor yapmalıyız?

Sağlıklı hayatın olmazsa olmaz unsurlarından biri de hareket, yani spordur. Vücudu fiziksel açıdan güçlendiren, kas ve yağ oranının dengelenmesini sağlayan, kemik yapısını koruyan ve daha birçok faydası bulunan sporun pek çok çeşidi ve amacı bulunur. Kişilerin gençlik dönemlerindeki gücü, 30-35 yaş sonrasında azalmaya başlar. Bu durum da özellikle 30-35 yaşlarını geçtikten sonra, kas ve kemik kitlesini doğrudan etkiler. Söz konusu yaşlarda bu kitle, yüzde 5 oranında kayba uğrar. Vücudun hem kas hem de kemik açısında uğrayacağı zararı minimuma indirmek, duruş bozuklukları ve ağrıların önüne geçmek için egzersiz programları oluşturulur.

Spor yaptıktan sonra yemek yenir mi?

Kas gücünün ve gelişiminin doğru bir şekilde ilerlemesi için, sporun yanında beslenme şekli de olukça önemli. Bugün hayatına sporu katan insanların çoğu, nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Hatta bu süreçte diyetisyenlerden destek alan kişi sayısı da oldukça fazla. Uzmanların ifade ettiğine göre yoğun bir şekilde sürdürülen spordan sonra, kas depolarında boşalma olur ve kaslarda erime başlar. Bu durumun önüne geçmek için yapılan sporun hemen ardından yemek yemek ve vücuda ihtiyacı olan besini vermek gerekir. Beslenmenin çeşitliliği kat kitlesini artırır. Ek olarak bilinmesi gereken bir diğer unsur, spordan sonra vücudun en çok protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyduğudur.

Spor yaptıktan sonra yenebilecek 10 ürün

 Spor sonrası vücuda ihtiyacı olan besin değerlerini ve enerjiyi sağlayabilmek için tüketilebilecek çok sayıda besin bulunur. Bunlar arasından en pratik olan 10 ürün şu şekildedir:

yumurta-1

10. Yumurta

Bir tanesinde 70 kalori bulunan yumurta, D vitamini ve protein bakımından da zengindir. Pişmiş bir yumurta, vücuda iki kat fazla protein alınmasını sağlar.

muz

9. Muz

Kişinin yaptığı egzersiz sonrasında ihtiyaç duyacağı karbonhidratı almasını sağlar. Vücuttaki glikojen seviyesini yükseltir.

somon

8. Somon

Somon, düşük yağ oranı ve yüksek protein içeriği ile tam bir sporcu dostudur.

ton baligi

7. Ton balığı        

Doğal protein kaynağı olan ton balığı, vücudun kas yapımını hızlandırır. Kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar.

kuru meyve

6. Kuru meyve

Özellikle yapılan egzersizin ardından kısıtlı zamanı olan kişiler, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kuru meyvelerden faydalanabilir.

kefir

5. Kefir

İçerisine yer alan probiyotik, B vitaminleri, magnezyum ve triptyofan ile vücudun pek çok noktasına etki eder. Son derece sağlıklı bir ürün olan kefir, isteğe göre yanında meyve ile de tüketilebilir.

kivi

4. Kivi

Potasyum ve C vitamini bakımından zengin olan kivi, kas ağrılarının giderilmesinde önemli bir yardımcıdır.

kuru yemis

3. Kuru yemiş

Kas yapımı için oldukça yararlı olan kuru yemişler, spor sonrasında kolaylıkla tüketilebilir.

yogurt

2. Yoğurt

Yapılan egzersizlerin ardından tüketilecek yoğurt, vücudun kaybettiği sıvıyı dengelemek için son derece yardımcı bir üründür. Bedene sodyum ve potasyum alınmasını sağlar.

salata

1.Salata

Hafif ve sağlıklı bir seçenek olan salata, içerisine koyulabilecek malzemelerin kişisel zevklere göre hazırlanabilmesi dolayısıyla spor sonrası en fazla tercih edilen besin türleri arasındadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.