TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sporcular gelişimine önem veriyor

Atletik Performans Antrenörü Tolga Titiz, “2019’da Avrupa ikincisi olduk. Alperen Şengün’de o dönem milli takımda kendini sürekli geliştiriyordu” dedi

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 11:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sporcular gelişimine önem veriyor

HÜSEYİN DEMİR/RÖPORTAJ 

Basketbol milli takımda U16, U18 yaş kategorilerinde Alperen Şengün ve Adem Bona ile beraber tarihi başarılar yaşayan Atletik Performans Antrenörü aynı zamanda Fitness Antrenörlüğü yapan Tolga Titiz, genç basketbolcuların fiziksel gelişimlerine yönelik stüdyo ortamında çalışmalarına devam ediyor. Titiz, altyapı oyuncularının yanı sıra profesyonel a takım sporcularıyla da sezon öncesi ve sezon aralarında periyodik olarak basketbolcuların gelişimine titizlikle önem veriyor. Tolga Titiz, genç sporcuların fiziksel gelişimine dair gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
    
Basketbolcuların bireysel performansı ve gelişimi üzerine tavsiyelerin neler? 

Basketbol ’da detaylar ve tekrarlar önemli… Bu işin teknik, fiziksel, beslenme bölümü ve en önemlilerinden mental kısmı var. Bu bahsettiklerimin hepsi birbiriyle bağlantılı... Günümüzde çoğu sporcu artık bireysel gelişimlerine önem vererek bu alana yatırım yapıyor. Benim gözlemlediğim genç sporcularda uyku ve beslenme konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor…Bu sıkıntılar gençlerin fiziksel gelişimine engel olabiliyor. Son dönemlerde telefon ve oyun oynama bağımlılığı düşünürsek sporcular bazen gündelik yaşamdaki hareketlerinden uzak kalabiliyor. Doğru bir antrenman planlaması ile kişiye özgü şekilde çalışmak sporcuların gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.  

alperen şengün

ALPEREN İNANILMAZ OYNUYOR 

NBA’deki gururumuz Alperen Şengün ile çalışma deneyimini bizimle paylaşır mısın? 

Milli takım ekibi ile çok güzel zamanlarımız oldu. Çoğu sporcu şu an üst seviyelerde profesyonel basketbol kariyerine devam ediyor. 2018 yılında u16 milli takımı ile Avrupa üçüncülüğü 2019’da u18 milli takımıyla Avrupa ikincisi olduk. Alperen Şengün’de o dönem milli takımda kendini sürekli geliştiriyordu. Şengün, özgüveni ve oyun görüşüyle inanılmaz oynuyor. Alperen her iki turnuvada en iyi 5’e seçilmişti. NBA’e gitmesi aslında beni şaşırtmadı zaten daha küçük yaşlarda o potansiyelini sahada yansıtıyordu

Spor kulüpleri atletik performans antrenörlüğüne artık önem veriyor. Neler söylemek istersin? 

Eski dönemlere göre atletik performans antrenörlüğü gelişiyor. Atletik performans antrenörlerine daha fazla güvenilip daha iyi olanaklar sağlanırsa daha güzel işlerin çıkacağını düşünüyorum. Yanlış ve eksik bilgiler ile oyuncuların ve antrenörlerin kafalarını karıştırabiliyorlar bu duruma dikkat edilmelidir. Asıl önemli tehlikeli performans koçu olmayıp öyleymiş gibi görünen ve belirle yerlerde olanlar. 

Sağlıklı yaşam ve spor için bireylere ne gibi aktiviteleri önerirsiniz? 

Çalıştığım yetişkin kişilerde kendi kapasitelerine, spor ve sağlık geçmişlerine, şu anki durumuna göre egzersiz programı hazırlıyorum. En önemli amacımız bireylerin hayat konforlarını sağlamak, bel, boyun gibi hassas olan bölgelerde yaşanan sorunları engellemek… Bireylerde kilo problemi varsa eğer doğru beslenme ile beraber kademeli kilo vermelerini sağlıyoruz. Belirli rahatsızlık veya hastalık durumları var ise bunu göz önünde bulundurarak bireysel gelişim sağlamayı hedefliyoruz. 

Spor yaralanmalarında ve tedavi süreçlerinde nelere dikkat edilmeli? 

Spor yaralanmaları zorlu ve dikkatli incelenmesi gereken bir konu… Sporcunun hem sakat bölgesini eski haline döndürmeye çalışırken hem de sakat olmayan bölgeleri ile de ilgilenmeyi unutmamak gerekiyor. Bu en büyük yapılan hatalardan biridir. O yüzden bu süreçte çok dikkatli ve detaylı ilerlemek gerekiyor.

BONA NBA YOLCUSU 

Atletik performans antrenörlüğünde NBA’den örnek aldığın kişiler var mı? 

Daha önceden Houston Rockets atletik performas antrenörü Wıllıe Cruz ile söyleşi yapmıştık. Çok güzel detaylar ve örnekler ile bizi bilgilendirdi, Cruz’un çalışmalarını yakından takip ediyorum. Onun dışında Pelicans performans antrenörü Danile Bove ve Phoenix Suns performans koçu Cory Schlesinger, şu an takip ettiklerim arasında yer alıyor. 

adem bona

NCAA’de forma giyen Adem Bona ile birlikte çalıştın. Gelişimin nasıl görüyorsun? NBA’de oynayabilir mi? 

Adem Bona çok karakterli ve çok çalışkan bir oyuncu… Atletik ve fizik özellikleri çok üst seviyelerde yer alıyor. Takım arkadaşları tarafından her zaman sevilen çok sempatik bir sporcu olduğu için karakteriyle kendini her yerde belli ettiriyor. Basketbolunu her geçen sezon geliştiriyor, kendisine yaz dönemlerinde bireysel gelişim antrenörlüğü yaptım. Türkiye’de oynadıktan sonra Amerika Basketbol Üniversite kararı onun için en doğru karar oldu. Adem Bona NBA yolcusu… İlerleyen dönemlerde Adem Bona’yı NBA’de göreceğimizden eminim… 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.