TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Euro 2032'de İzmir stadyumları neden yok? İzmir'in en büyük stadyumları

Dünyanın en iyi futbol organizasyonlarından EURO 2032'ye Türkiye ve İtalya ev sahipliği yapacak. Peki, Türkiye'de gerçekleşecek olan turnuvada İzmir stadyumları neden yok? İzmir'in statları neden UEFA kriterlerine uymuyor? İzmir'in hangi stadyumları ne kadar kapasiteye sahip? En büyük statlar hangileri? Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 08:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Euro 2032'de İzmir stadyumları neden yok? İzmir'in en büyük stadyumları

Futbol severlerin merakla ve heyecanla beklediği, uluslararası spor organizasyonlarının en prestijli turnuvalarından biri olan Avrupa Futbol Şampiyonası'na İtalya ve Türkiye ev sahipliği yapıyor. UEFA, Türkiye ve İtalya ortaklığının tek aday olduğu 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2032) ev sahipliğini 2 ülkeye verdi. İtalya ve Türkiye Akdeniz iş birliği ile gerçekleşecek olan turnuvanın iki ülkenin spor turizmine önemli katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası spor organizasyonlarının ülkeye sağladığı ekonomik, sosyal, kültürel değerleri düşündüğümüzde Türkiye'ye büyük katkısı olacaktır. Spor organizasyonları aynı zamanda ülkeler arası diyalog, iletişim ve diplomasiyi güçlendirir. İzmir, uzun yıllardır uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapamıyor. İzmir stadyumları seyirci kapasitesine uymadığı için organizasyona ev sahipliği yapamıyor. İzmir spor kulüplerinin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün, yerel yönetimlerin İzmir'de yer alan sivil toplum kuruluşlarının uluslarararası spor organizasyonları için adımlar atsa da yetersiz olduğunu gözlemliyoruz. Peki, ülkemizin ev sahipliğinde düzenlecek olan turnuvada İzmir stadyumları neden yok? İzmir'in hangi stadyumları var? İzmir neden yetersiz? İzmirli futbol severler için seyirici kapasitesi en yüksek 5 İzmir stadyumunu sizler için derledik...

İZMİR'İN STADYUMLARI

ATATÜRK STADYUMU

ATATÜRK STADYUMU

İzmir'in en büyük stadyumu Atatürk Stadyumu 1967 yılında inşa edildi. Stadyum, 1971 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yaptı. Bu dev stadyum hem İzmir'in en büyük kapasitesine sahip hem de en büyük atletizm sahası olarak bilinmektedir. Seha Aksu Atletizm Pisti ve çevresinde yer alan diğer saha ve ufak çalışma salonlarıyla sporcuların çalıştığı bir yer olarak bilinmektedir. Özellikle Seha Aksu Atletizm Pisti'nde farklı branşlarda birçok milli sporcu çalışmaktadır.

İzmir Atatürk stadyumu, şehrin en önemli sembol stadyumlarından biri olmuştur. İzmir takımlarına ev sahipliği yapan Atatürk Stadyumu Karşıyaka, Altay kulüplerine ev sahipliği yapmıştır. Atatürk Stadyumu, 51.337 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. İzmir Atatürk Stadyumu'nun tarihsel geçmişine baktığımızda birçok dev maç burada oynanmıştır. 1981 yılında Karşıyaka-Göztepe derbisi İzmir'de oynanmıştır. 80 bin seyirci rekoru ile dev derbide dünya rekoru kırılmıştır. Stadyumun taraftar sesleriyle inlediği bu tarihi stadyum 2005 yılında Üniversite oyunlarında yenilendi. 2010'lu yıllarda bakımsızlıktan dolayı kullanılmamaya başladı. Saha bakım yetersizliği ve ilgisizlikten dolayı Atatürk Stadyumu amatör takımların oynadığı saha haline geldi. 2020 Ege Denizi depreminden sonra stadyum maçlara kapatıldı. Türkiye'nin sembol stadyumlarından İzmir Atatürk Stadyumu'nun Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından nasıl değerlendirileceği merak ediliyor.

ALSANCAK STADYUMU

ALSANCAK STADYUMU

Alsancak Stadyumu, 1929 yılında inşa edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk stadyumları arasında yer alan bu sahada birçok efsane futbolcu oynamış ve dev maçlara sahne olmuştur. İzmir'in güzide kulüpleri Altay, Altınordu, Göztepe, Karşıyaka, İzmirspor gibi takımlar burada dev maçlara çıkmıştır. İzmir’in en köklü stadyumlarından biri olan Alsancak Stadyumu 2015 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Altay futbol takımına uzun yıllar ev sahipliği yapmıştır. Alsancak Stadyumu 2005 Yaz Üniversite Oyunları’nda kullanılmıştır. Günümüzde stadyum Altay ve Karşıyaka'nın maçlarına ev sahipliğ yapmaktadır. Türkiye Futbol Fedrerasyonu'nun bazı özel maçlarına ve kupa maçlarına zaman zaman ev sahipliği yapmıştır.

GÜRSEL AKSEL

GÜRSEL AKSEL STADYUMU

Göztepe'nin stadyumu 2020 yılında açılmıştır. Gürsel Aksel Stadyumu, 25.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Göztepe’ye ev sahipliği yapan bu stadyum adını 1978’de hayatını kaybeden efsane futbolcu ve kaptan Gürsel Aksel’den alıyor. Şehrin ortasında yer alan bu stadyum ulaşım açısından rahattır. İzmir Metro Fahrettin Altay durağına yakın olan stadyumun zemini UEFA standartlarında yer almaktadır. Göztepeli taraftarların mabedi olarak bilinen Gürsel Aksel Stadyumu'nda aynı zamanda sarı kırmızılıların olimpik branşlarında sporcuların çalışma alanı olarak kullanılmaktadır.

BORNOVA AZİZ KOCAOĞLU

AZİZ KOCAOĞLU STADYUMU

Aziz Kocaoğlu Stadyumu Altınordu futbol takımına ev sahipliği yapıyor. İzmir takımlarının stadyum problemi olduğu zaman takımlara ev sahibi olarak verilmektedir. Bornova Aziz Kocaoğlu Stadyumu, 2016 senesinde bitti. 9.138 izleyici kapasiteli stadyum çok amaçlı olarak kullanılıyor. İzmir garajına yakın olan stadyum ulaşım açısından gayet rahat bir konumda yer alıyor.

TİRE STADYUM

TİRE STADYUMU

Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu, Tirespor’un sportif ev sahipliği için 2018 senesinde tamamlandı. 13.500 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Tirespor'un maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Tire Stayumu, Türkiye Futbol Fedrasyonu tarafından organizasyonlar için hiç kullanılmamıştır. Stadyum hayalet stadyum olarak anılmaktadır.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: EURO 2032 Türkiye'de yine İzmir statları yok! İzmir'e üvey evlat muamelesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.