TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bengisu Avcı: Limitler sadece zihnimizde

Ultra Maraton Yüzücüsü Bengisu Avcı, okyanusta attığı kulaçlarla tarihi başarılara imza atarak Türk kadınlarına ve genç sporculara ilham oluyor. Avcı,” Hiçbir zaman pes etmeyin! Limitler sadece zihnimizde… Her gün daha fazlasını başarabilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 15:07
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Bengisu Avcı: Limitler sadece zihnimizde

İLKSES TV erkanlarında yayınlanan Hüseyin Demir ile Fair Play programının konuğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Cebelitarık Boğazı’nı, 2024 yılında ise Cook Boğazı’nı yüzen Ultra Maraton Yüzücüsü Bengisu Avcı oldu. Türk kadınına ilham olan başarılı sporcu; Oceans Seven (7 Okyanus) serüveninde yaşadığı zorlukları, mücadelesini, kırdığı rekorlarla başarılarının perde arkasını anlattı. 7 Okyanus macerasında 4’ünü tamamlayan Bengisu Avcı, minik ve genç sporculara önemli mesajlar verdi.

ZORLUK İÇİNDE ZORLUK SEÇİYORUZ

Okyanus serüveninde yüzerken her zaman bütün zorluklarla karşı mücadele ettiğini belirten Ultra Maraton Yüzücüsü Bengisu Avcı,” Oceans Seven (7 okyanus) için çıktığım yol, uzun ve zorlu bir yolculuk… Parkurun 4’ünü tamamladım. Önümüzdeki dönemlerde diğer 2 parkura hazırlanıyorum. Yaklaşık 6 yıldır “Okyanus 7” hedefiyle çalışmalarıma devam ediyorum. Yüzücülük yaparak hem yarışmalara hazırlanıyorum hem de antrenör olarak yarışmacıları çalıştırıyorum. Bir branşta ilk olmak çok büyük sorumluluk gerektiriyor. Bu geçişlerde her zaman göğsümde Türk bayrağı ile gidiyorum. Sporcular olarak büyük görevimiz var… Okyanusta Türk ve kadın bir sporcuyu gördüklerinde şaşırıyorlar. Çok zorlandığım anlarda ülkemizi ve bayrağımızı düşünerek kulaç attım. Açık su sporları yeni bir spor olduğu için araştırmaya devam ediyoruz. Yeni parkurları keşfediyoruz, okyanusa karşı kulaç attığımız bütün şartları ve koşulları göz önünde bulundurarak süreci iyi yönetmemiz gerekiyor. Özellikle mental olarak güçlü olmalısınız…. Ultra Maraton Yüzme sporunu dağcılık sporunu benzetebiliriz. Sürekli zirveye çıkmak için mücadele ediyorsunuz. Her parkurun zorlukları var. Bizler zorluk içinde zorluk seçiyoruz. İlk okyanus maceralarım arasında yer alan 2017 yılında Manş denizini yüzdüğümde ilk önce hipotermi geçirmiştim. Ultra Maraton yüzücüleri soğuğa ve mesafeye karşı da çok büyük dayanaklık gösteriyor. Benim için en zor parkurlardan biri Cook boğazı oldu. Giderken mevcut destekçilerim de benimle olamadı. Parkur zorlaştıkça yalnızlaşmaya başlıyorsunuz. Fırtına çıktığından dolayı bir hafta Yeni Zelanda’da kaldık. Okyanus serüveninde yüzerken esasında sualtındaki canlılarla birlikte yola çıkıyorsunuz. Onların yaşam alanında canlılarla birlikte yüzebilmek bize mutluluk veriyor” diye konuştu.

TÜRK KADINI GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılında önemli başarılara imza atarak Türk kadınına ilham kaynağı olan Bengisu Avcı,” İşinize olan sevginiz ve tutkunuz sizi her zaman ileriye götürüyor. Türk kadının spor alanında gücünü her zaman en iyi şekilde gösteriyor. Filenin Sultanları ile başlayan başarılar yüzmede, açık su sporlarında devam etti. Kadın olarak öncü olabilmek yeni sporcuları yetiştirmek beni mutlu ediyor. Antrenörlüğe başladığımda sporcunun başarısında etki etmeniz inanılmaz bir duygu… Sporcunuz kulaç atarken sizin de kulaç atmanız gurur veriyor. Yaz döneminde iki sporcum Manş Denizinde yüzecek. Diğer sporcularım farklı bölgelerde ülkemizi temsil edecek. Açık su sporuna 2010 yılında başladım. 2017’deki geçişi hipotermi yüzünden tamamlayamam beni antrenörlüğe yönlendirdi. Yabancı sporcularla tanıştıkça bilgi hazinesini ülkemize sunuyorum. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve muazzam bir coğrafyaya sahip olmamız aslında açık su sporlarının rahatlıkla yapılabileceğini ifade ediyor. Türkiye’de yeni yeni bu branş yaygınlaşıyor. Olimpiyatlara yönelik çalışmalar yapılıyor. Yeni olmasına rağmen maraton yüzücülüğünde ve açık su sporlarında önemli yol kat edildi” şeklinde konuştu.

SOSYAL SORUMLULUK İÇİN KULAÇ ATIYORUM

Genç sporculara rol model olarak sporda sosyal sorumluluğun önemli olduğunu vurgulayan Bengisu Avcı, “Minik ve genç sporculara örnek olabilmek muhteşem bir duygu… Sporcular artık geleneksel yarışma formatlarından çıkarak yeni bir şeyler denemek istiyor. Bende buz yarışmalarına bu şekilde başlamıştım. Sporcuların kendilerini deneyip yeteneklerini görmeleri ve farklı branşları keşfederek ülkemizi en iyi şekilde temsil etmenin mümkün olduğunu söyleyebilirim. Doğayla, denizle ve açık su sporlarıyla ilgilenen herkes benim ilham kaynağım oldu. Doğayla iç içe olan şeyler beni hep etkiledi. Sporda sosyal sorumluluğun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlk parkurumda Manş Denizine giderken Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile çalışmıştım. Daha sonrasında Koruncak Vakıf ile çalıştım. Sosyal sorumluluk için yüzdüğünüzde aslında birileri için de kulaç atıyorsunuz” dedi.

VÜCUDUMA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Sporda toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair sporculara ve antrenörlere önemli mesajlar veren Bengisu Avcı, “Yaptığım spor branşı mayo ile yapıldığı için kadın ve erkek ayrımının çok olduğunu görüyoruz. Cimnastikte yine aynı şekilde kız çocuklar için yorumlar yapılıyor. Aslında bunlar kız çocuklarında büyük etki yaratıyor. Büyüdüklerinde onda kötü bir algıya yol açıyor. Kendi fiziksel özelliklerini sorguluyorlar. Boks ve güreş branşında aynı şekilde çok kaslı, çok iri gibi söylemlerde bulunanlar var. Halbuki sporcu sporunu yapmaya çalışıyor. Sporculara küçük yaşlardan itibaren fiziksel durumu ile ilgili yorumlardan bulunmamak gerekiyor. Antenörler ve eğiticiler bu konuda hassasiyet ile hareket etmesi gerekiyor. Bende aynı bu tarz durumlara maruz kalmıştım. Kollarım küçüklüğümden beri çok büyük olduğu için yorumlardan bulunanlar oluyordu. Vücudum bana bu performansları sergilememe neden oldu. O yüzden olduğum konumda kendimi çok mutlu hissediyorum. Gereğini yaptığım için antrenmanlar sonucu bana bunu kazandırdığı için vücuduma teşekkür etmek istiyorum.  Sporcuların zayıf olmaları gerekiyor gibi söylemleri duymazdan gelmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

LİMİTLER SADECE ZİHNİMİZDE

Sporcuların hiçbir zaman pes etmemesi gerektiğini belirten Ultra Maraton Yüzücüsü Bengisu Avcı, “Çıktığım yolda bana inanarak devam eden sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Sidrex'in marka yüzüyüm...Bana verdikleri destek için tüm sponsorlarıma teşekkür ediyorum. Attığım her kulaçta en büyük destekçilerim arasında yer alan sponsorlarımın da gücü var. Sidrex her zaman yanımda duruyor. Sponsor desteği sporcu yola çıkmadan onu desteklemesi ve elinden tutması çok önemli… Başarı geldiğinde başarıyı paylaşabilmek çok kolaydır. Esas mühim olan zor olan yolda onunda yanında durmaktır. Bu vesileyle sponsorlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bütün sporcu arkadaşlarıma sesleniyorum; başarının ne zaman, nereden geleceğini bilemezsiniz. Pes etmek istediğiniz anda ve zorlandığınız zamanlarda belki de hayat sizi deniyordur. Bende bu şekilde oldu. Hiçbir zaman pes etmeyin! Limitler sadece zihnimizde ve her gün daha fazlasını başarabilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.