TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Spor Tekstil Ürünleri ve Sporcu Sağlığı

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2021 07:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2021 07:12

Spor, tüm dünyada her geçen gün artan büyük ilgiyle takip edilen ve sürekli olarak gelişen bir alandır. Özellikle son yıllarda, profesyonel veya sağlıklı yaşam amacıyla spor ve egzersize karşı ilgi ölçüde artmış olması nedeniyle egzersiz yapan kişilerin sayısı aynı anda artmıştır. Toplumla ve ekonomi ile olan ilişkisi göz önüne alındığında, birçok sektör spor alanında yenilikçi ürün ve teknolojileri üretmek konusunda oldukça aktif bir tutum sergilemektedir.

Özellikle tekstil sektöründe sektörler, spor giyim, ayakkabı ve diğer tekstil ürünleri konusunda birçok yeni ürün spor bilim dünyasında yerini alırken, bu konuda en önemli araştırma konusu; spor tekstil ürünleri ve sportif performans arasındaki ilişki üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Spor giyim, bir sporcunun performansını etkileyen faktörlerden biridir. Egzersiz sırasında sporcu fizyolojisi ve performansı üzerinde oldukça etkili bir faktördür. Spor tekstili oldukça hızlı bir büyüyen sektör olarak spor dünyasına çokçeşitli kumaş türleri sunmaktadır. Bu ürünler pamuk, polyester, mikro polyester, poliamid ve polyester gibi farklı özellikleri olan çeşitli tekstil ürünleridir. Ve bu ürünler arasında pamuklu tekstil ürünlerinin sporcu sağlığı adına daha çok tercih edildiği bilinmektedir.

Spor tekstil ürünleri ve sporcu sağlığı ilişkisini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalar; hipotermi (düşük vücut ısısı) ve hipertermi (yüksek vücut ısısı) açısından uygun olan spor tekstil ürünlerinin sporcu sağlığını korumak ve sportif performansını geliştirebilmek adına olumlu etkilerin varlığını göstermektedir.

Spor tekstil ürünlerinin spor yapılan sıcak ve soğuk ortamlarda sporcuya termoregulasyon (ısı dengesini) konusunda uygun yapıda olması önem taşımaktdır.Spor türünün yapıldığı iç ve dış ortam koşullara bağlı olarak bazı sporcular sıklıkla sıcağa ve soğuğa maruz kalırlar. Ve aynı zamanda, spor yapılan ortamda rüzgâr, nem, yağmur, suyla temas söz konusu olduğu için sporcu tekstil ürünlerinin bu koşullara uygun olarak üretilmesi sporcu performansı açısından önem kazanmaktadır.

Hipotermi, özellikle kış sporlarında sporcunun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur. Hipotermi genellikle soğuk, rüzgârlı havalarda, soğuk sularda veya soğuk ortamda yapılan sportif aktivitelerde sıkça gözlenmektedir. Hipertremi ise özellikle sıcak hava koşullarında yapılan sportif aktivitelerde, vücut sıcaklığının artmasıyla birlikte sıcak stresi, sıcak yorgunluğu ve ardından sıcak çarpması ile olan termoregülasyon mekanizmalarının (vücudun ısı düzenleme mekanizmalarının) bozulabileceği; artmış ortam sıcaklığına bağlı olarak sporcu sağlığı adına yaşamsal risk taşıyan ciddi bir problemdir.

Sağlıklı yaşam amacıyla veya profesyonel tarzda yapılan sportif aktiviteler için uygun olan spor tekstil ürünleri hem sporcu sağlığını korumak hem de sportif başarının artması adına katkı verici olması nedeniyle, spor tekstil ürünü tercihleri; sağlık ve spor adına büyük önem taşımaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.