TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Söz bitti, haber bitti şimdi çizgiler mahkum ediliyor

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ile Konak Belediyesi'nin birlikte düzenlediği 6. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması ödül töreni 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gerçekleşti

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2023 10:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Söz bitti, haber bitti şimdi çizgiler mahkum ediliyor

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ile Konak Belediyesi'nin birlikte düzenlediği 6. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması ödül töreni 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gerçekleşti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi Eflatun Nuri Karikatür Yarışması’nın aslında basın üzerindeki baskılara bir başkaldırı  olduğunu belirterek, “Söz bitti, haber bitti, şimdi çizgilerin bile mahkum edilmesine isyandır bu yarışma. Hasan Tahsin’in mirasını taşıyan İzmir Basını sonuna kadar ve inatla gerçekleri yazmaya devam edecek” dedi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile Konak Belediyesi'nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması ödül töreni Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı. Bu yıl “demokrasi ve özgürlük” temasının işlendiği yarışmanın ödül töreninde konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi basın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, “Bu ödül törenini böyle anlamlı birgün de gerçekleştirmekten mutluyuz. Dünyada halk adına, hak arayanların mesleğidir Gazetecilik. Kamuoyunun yani halkımızın gerçekleri bilmesi, uğranılan haksızlıkların, yanlışların, vatandaşı aldatanların, hilekarların, kurnazların, kamu malına el uzatanların peşinden koşanlardır basın mensupları. Ama çoğunlukla bir şeyin peşinden koşmazlar. Kendi hakları, kendi refah seviyeleri.

İşte; bu haklar için topyekun mücadele edilen ender günlerden biridir 10 Ocak Çalışan ama aslında çalış(amay)an Gazeteciler Günü. Ancak basın bağımsız, tarafsız habercilik için çok şeyi göze aldık, almaya devam edeceğiz. İzmir basını sonuna kadar ve inatla gerçekleri yazmaya devam edecek” dedi.

“Bu yarışma bir başkaldırıdır''

Geçen zamanda temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan basın özgürlüğünde çok da yol alınamadığına dikkat çeken Gappi şunları söyledi: “Bu yıl 6’ncısını gerçekleştirdiğimiz Eflatun Nuri Karikatür Yarışması da aslında bence bir başkaldırıdır. Çünkü son bir yılda 31 gazetecinin toplamda 52 gün gözaltına alınmasına, 60 gazeteci hakkında soruşturma açılmasına, 127 davada 273 gazetecinin yargılanmasına, gazetecilerin yalnızca bir yılda toplamda 75 yıl hapis cezası almasına, 54 haber sitesine ve bin 355 haber içeriğine erişimin engellenmesine, RTÜK marifetiyle 61 ayrı karar ile kanallara milyonlarca lira para cezası kesilmesine, 599 basın kartının iptal edilmesine, Basın İlan Kurulu eliyle ulusal ve yerel gazetelere ceza yağdırılmasına karşı bizim isyanımızdır. Artık yazı bitti, haber bitti, sıra çizgiye geldi, çizgi de yasak hale geldi.”

Emeği geçenlere teşekkür

Dilek Gappi emeği  geçenlere de teşekkür ederek, “Bu zorlu mücadele içerisinde kenetlendiğimiz ve en önemli, prestijli etkinliklerimizden olan Eflatun Nuri Karikatür Yarışması’nda bizlere yol arkadaşlığı yapan Konak Belediyemizin vizyoner Başkanı Abdül Batur’a, yarışmanın isim babası Sadık Pala’ya, yönetim kurulu arkadaşlarıma ve jüriye teşekkür ediyorum” dedi.

Karikatür hukukun, barışın, hoşgörünün yanındadır

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, karikatürün insan hayatına ve algısına derinlik kattığını ifade ederek şöyle konuştu:  “Karikatür sanatı, insanların algısının gelişmesine büyük yarar sağlıyor. Karikatür sanatına hoşgörüyü görmemezlikten gelen toplum ve yöneticiler maalesef sorunlu toplumlardır ve yöneticilerdir. Eğer hoşgörü kültürünün yeşerip büyümesini istiyorsak, karikatürü hayatımızın tam ortasına koymalıyız.”

Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Genel Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala, İzmir Karikatür Müzesi’nin yeniden açılmasına olanak tanıyan Başkan Batur’a teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.