TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soyer’den kadınlara mesaj: İktisadınıza muhtacız

Başkan Tunç Soyer, İktisat Kongresi toplantıları kapsamında kadınlara seslendi ve “Yaşamak için kadınların aklına muhtacız. Umudu örgütlemek için kadınların iktisadına muhtacız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2023 13:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Soyer’den kadınlara mesaj: İktisadınıza muhtacız

TENZİLE AŞÇI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 15-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek İktisat Kongresi kapsamında Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) iş birliğiyle düzenlenen Kadın ve İktisat Kongresi Toplantısı’nda konuştu. Toplantıya Soyer’in yanı sıra; CHP’li ilçe belediye başkanları, kadın dernekleri ve ekonomi dünyasının önemli isimleri katıldı. Toplantının ana gündeminde kadınların iktisadi alanda önemi yer alırken Soyer, “Kadınlar olmadan yarımız” diye konuştu.

“KADINLARA ÖZÜR BORÇLUYUZ”

İktisat Kongresi’yle geleceğin Türkiye’sini eşitlikçi bir anlayışla inşa ettiklerini belirten Soyer, “Biz bugün, geleceğin Türkiye’sinin inşasına kadın erkek yan yana başlıyoruz. Kadınlara özür borçluyuz. Bedensel gücümüzü bir şiddet kaynağına dönüştürdüğümüz, kadınlar üzerinde tahakküm kurmaya yeltendiğimiz, onlar adına yargılar ürettiğimiz ve onları temel haklarından mahrum bıraktığımız için. Bu vesileyle forumda talep edilen yüzde 50 erkek kotasını kabul ettiğimizi duyuruyorum. Biliyoruz ki kadınların varlığı olmadan sağlam bir iktisadi yaşam tesis edemeyiz. Giderek derinleşen yoksulluğa, savaşlara, açlığa, iklim krizine asla kalıcı çareler bulamayız. Çünkü bu eşsiz güzellikteki gezegeni başımıza yıkan bunca felaket, erkek egemen düzenin sonuçları. Yaşamak için kadınların aklına muhtacız. Umudu örgütlemek için kadınların iktisadına muhtacız. Bugün kadınların eşitlik talebi için kadın erkek birlikte mücadele etmek zorundayız. Çünkü bir toplumda hakları çiğnenenler, kendi kendini savunmak zorunda kalırsa o zaman orada vicdan bitmiş, umut tükenmiş demektir” dedi.

“KADINLAR YOKSA YARIMIZ”

İktisat Kongresi’nin ve kadın buluşmalarının toplumların geleceğindeki önemine vurgu yapan Soyer, “Kadınlar yoksa daima yarımız. Biz çocuklarımıza yarım bir gelecek bırakmayacağız. Bu yüzden 100 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri, özünde kadın duruşu olan bu buluşmayla mayalandı, güçlendi. Bu buluşmada, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde yükselen bir iktisadın tarifini yapacağız. Bu irademizi, 21 Şubat’ta İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ana bildirgesiyle dünyaya duyuracağız. Sekiz aylık kapsamlı bir sürece yayılan 2. yüzyılın İktisat Kongresi’nde geleceğe iz bırakmak için büyük bir kararlılıkla çalıştık. Kongremiz, bu ülkenin geleceğine dair söyleyecek sözü olan, bir şeylerin yanlış gittiğini gören herkesin emeğine, düşüncesine, katkısına açık bir meydan. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz, geleceğiz! Bir şey değişecek, her şey değişecek” ifadelerini kullandı.

“KADIN SORUNUNU GÜNDEMDE TUTMALIYIZ”

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ise “İzmir İktisat Kongresi bir Türkiye İktisat Kongresi’dir. Kongrede, her kurumun temsil ettiği gruba yönelik 2. yüzyıla dönük hayallerini, beklentilerini, taleplerini belirlemesi kendi tabanına karşı sorumluluğudur. Kadın meselesi çözülmeden toplumumuzun hemen hiçbir sorununun temelden çözülemeyeceğine inanıyoruz” diye konuştu ve kadınlara yönelik yapılan bir araştırma sonuçlarını paylaşarak şunları söyledi: “Bulgular çok önemli. Kadın girişimciler en önemli sorunların cinsiyet ayrımcılığı olduğunu ve başarılı olmak için finansmana ihtiyacı olduğunu ifade etmişler. Sonuç olarak, Atatürk medeni kanunun işaretini vermek için İzmir’i seçti. Bu, İzmir olarak bize büyük sorumluluklar yüklüyor. Biz, eğer bir kadın sorunu sürekli olarak gündemde tutulacaksa, Mustafa Kemal’in 2 Şubat’taki hedeflerini sürekli yerine getirebilmek amacıyla, bu yakaladığımız verileri her yıl tekrar değerlendirme ve ilerleme raporuna dönüştürmeliyiz. Geriye ya da ileriye gittiğimizi tespit edip gereğini yapmalıyız. Bizler bu şekilde kadın sorununu gündemde tutup karar vericileri belirli tedbirler almaya zorlamalıyız.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.