TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sosyo-Psikolojik Sağlık ve Fiziksel Aktivite

Yazının Giriş Tarihi: 25.09.2021 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.09.2021 08:13

Yaygın olarak Covid-19 olarak bilinen SARS-CoV-2 hastalığı, kısa süre içinde çok sayıda ülkeye yayılmasıyla birlikte, hastalığın şiddetini ve yayılmasını için sosyal yaşamı etkileyen sert önlemlerin alınmasızorunlu oldu. Sosyal mesafe ve evde karantina uygulamaları, tüm dünyada alınan ve birçok ülkede halen devam eden önlemler arasında en yaygın olanları arasında sayılabilir.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona andemisi sürecinde yaşanmış olan sosyal izolasyon ve karantina süreci, dünyanın her yerindeki pek çok kişinin yaşam tarzının sınırlanmasıyla birlikte;bu yaşanan zorlu sürecin insanlarüzerinde bazı olumsuz psikolojik etkilere de neden olduğu gözlemlenmektedir.İnanların alışık olduğu sosyal yaşamdan, ailelerinden ve arkadaşlarından ayrı kalmaları, özgürce hareket edememek ve geleceğin belirsizliği toplumların ruhsal yapısını derinden etkiledi.Eriskinlerle birlikte çocuklar da bu süreçte psikolojik açıdan oldukça olumsuz etkilendi. Dikkat dağınıklığı, odaklanmakta zorlandı, sinirlilik, huzursuzluk ve yaygın endişe hisleri çocuklar arasında en sık görülen psikolojik değişimler olarak gözlemlendi.

Toplumların yaşadığı bu ruhsal problemlerin ortadan kaldırılmasında sosyo-psikololik destek terapileri kadar fiziksel aktivitenin de bilişsel ve bedensel sağlık üzerindeki olumlu katkıları yadsınamaz. Bu nedenle, pandeminin ortaya çıkardığı bu psikolojik ve sosyal problemlerin hafifletilmesi sürecinde evde veya dışarıda, açık havada düzenli yapılacak fiziksel aktivitelerin, pandemi sürecinin ortaya çıkardığı olumsuzlukları gidermesi adına katkı verici olduğu izlenmektedir.

Korona panademisi sürecinin sosyo-psikolojik sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, bu sürecin olumsuz etkilerinin azaltılmasında fiziksel aktivitenin hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumlu katkılarının gözlemlendiği ve aynı zamanda, düzenli fiziksel aktivitenin bireysel bağışıklık sistemini güçlenmesine de destek olduğuvurgulanmaktadır.

Metabolik ve psikolojik sağlık için insan vücudunun düzenli bir fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyduğu bir gerçektir. Bu nedenle, özellikle Covid-19 pandemisi sırasında karantina döneminde, park, orman, plaj vb. alanlarda insanların; sosyal mesafe kurllarına özen göstererek, açık havada egzersiz yapmaları, karantina sürecinde sosyo-psikolojik sağlığın korunması adına son derece olumlu etkiler göstermiştir.Covid-19 andemisi sırasında psikolojik açıdan olumsuz etkilenen bireylerin kaygı, anksiyete (endişe) ,uyku bozukluğu, depresyon gibi sorunlarla karşılaştığı bilinmektedir. Bu süreçte sık görülen bu sorunların tedavisinde başvurulan tedavilerle birlikte planlanan düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının, uygulanan sosyo-psiklojik destek tedavisi başarısının artmasında önemli bir katkı sağladığı da izlenmektedir.

Sonuç olarak, Covid-19 pandemisi başladığından bu yana psikolojik ve sosyal problemlerden oluşan bir başka toplumsal pandemi de daha yaşanmaktadır. Bu kritik süreci olabildiğince sağlıklı atalatabilmek için düzenli fiziksel aktivitenin insanların yaşamında yer alması gereken tedavi edici bir faktör olduğunun farkedilmesi toplumların psikolojik ve fizyolojik sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.