TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soma davasında gerekçeli karar

Manisa’nın Soma İlçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin gerekçeli karar açıklandı

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2018 11:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Soma davasında gerekçeli karar
5 bin 820 sayfalık gerekçeli kararda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın yangınlardan ve yapısal eksikliklerden haberdar olduğu şeklindeki ifade dikkat çekti. 11 Temmuz’da karar duruşması sonrası mahkeme heyeti tarafından açıklanan gerekçeli kararda sanıkların savunmaları, mağdur ailelerin anlatımları, yaralı kurtulanların tanıklıklarından sanıklara yönelik değerlendirmeler gibi birçok konuya yer verildi. 5 bin 820 sayfalık gerekçeli kararda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın yangınlardan ve yapısal eksikliklerden haberdar olduğu şeklindeki ifade de dikkat çekti. Kararda, “Can Gürkan’ın Eynez ocağındaki yangınlardan ve ocağın yapısal eksikliklerinden, ocağın devir alındığı tarihten, yani en baştan itibaren şirketin yönetimi kurulu başkanı olan sanığın, haberdar olduğu hususu mahkememiz tarafından kabul edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
İFADELER
Can Gürkan ile ilgili tespitlerin yer aldığı gerekçeli kararda ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“İddianameye konu olayın en önemli ve temel nedenleri, yönetim anlayış ve uygulamalarından kaynaklanan yapısal nitelikte nedenlerdir. Olay, bir anlık hatalı uygulama, bir işçinin yanlış bir davranışına münhasıran bir vardiyaya tesadüf eden bir icrai hareket gibi anlık kusurlu bir harekete dayanmamaktadır. İddianameye konu olan olayın meydana gelmesinin somut olay üzerinden örneklemek gerekir ise yıllık 1,5 milyon ton kömür üretimine göre planlanmış ocak altyapısına rağmen, haziran 2011 tarihli ek uygulama revize projesiyle projelendirilen S panolarına yönelik ikinci hava yolu paralele havalandırma yolunun uygulamaya geçirilmeyip, mevcut öngörülen riskli durum ile üretime devam etme ve yıllık 3,5 milyon ton olmak üzere uzun zamana yayılan hareketlerin birikimi olmuştur. Özellikle meydana gelen yangının zararlı etkilerini arttırıcı nitelikteki havalandırma sorununun uzun yıllar şirket yönetim kurulu üyeliği yapıp, kaza tarihinde ise şirket yönetim kurulu başkanı sıfatına haiz sanık Can Gürkan tarafından oluşturulan mekanizasyona bağlı hızlı üretim artışı temelli üretim anlayış ve yaklaşımı doğrultusunda bu yönü ile karar alma yetkisi kapsamında işletme organizasyonunu aşan yapısal nitelikte bir kusur ve problem olduğu açıktır. Gerçekten, işletilen ocak yüksek risk içermekte olup, bu risklerle yukarıda belirtildiği üzere yüklenici şirket yönetim kurulu başkanı tarafından bizzat bilinmektedir”
51 SANIK YARGILANDI
Faciaya ilişkin, ‘olası kastla öldürme’, ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle toplam 51 sanık yargılandı. 11 Temmuz 2018’de mahkeme heyeti açıkladığı kararda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, maden mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Ayrıca Can Gürkan 3 yıl süreyle maden faaliyetlerinde bulunmaktan men edildi.
Öte yandan tutuksuz yargılanan sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık 10 yıl 10 ay, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın’a 8 yıl 4 ay ve Murat Bodur’a 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aralarında şirketin patronu Alp Gürkan’ın da bulunduğu 37 kişi hakkında ise beraat kararı verildi. İHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.