TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Şoför yok, tedarik sıkıntısı yaşanabilir”

İngiltere’de yaşanan tedarik sıkıntısının; yaşanan tır şoför yokluğu sebebiyle yakın zamanda Türkiye’de yaşanabileceğini belirten Koçali Al, “Tehlike çanları çalıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2021 08:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Şoför yok, tedarik  sıkıntısı yaşanabilir”

NURETTİN BAKİ - ÖZEL HABER

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci (Brexit) sonrasında pek çok sektörde mal bulmakta ve hizmet sağlamakta zorlanmaya başladı. Brexit ile birlikte Avrupalı işçilerin ülkelerine dönmeleri ve nakliye şoförü bulunmasının zorlaşmasıyla, gündelik ihtiyaç duyulan mallara ulaşmakta ve tedarikte zorluklar yaşanıyor. Aynı sıkıntı ve tedarik sorunu yakın zamanda ülkemizde de yaşanabilir. Bunu söyleyen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yük Taşıma ve Antrepo Komitesi Meclis Üyesi Koçali Al. Yaşanan şoför bulunamama sıkıntısının Türkiye’ye ciddi sorunlar yaşatacağını belirten Koçali Al, Türkiye’de her firmanın 10 veya 15 tırının takozda bekletildiğini söyledi. İngiltere’nin 150 bin tır şoförüne ihtiyaç duyduğunu dile getiren Koçali Al, “İngiltere hükümeti şoför sıkıntısını gidermek için ciddi bir çalışma başlattı. Bu çalışmalarından bir tanesi de başka ülkelerden tır şoförü ithal etmek. İngiltere hükümeti bu çalışmasını hayata geçirdiği takdirde Türkiye’den de şoförler bu ülkeye gidecektir. Bu sorunlarımıza çok daha büyük sorunlar ekleyecektir” dedi.

MARKET RAFLARIMIZ BOŞ KALIR

Türkiye lojistik sektörünün ciddi şekilde sıkıntıda olduğunu aktaran Koçali Al, İngiltere’de yaşanan tedarik sıkıntısının her an Türkiye’de de yaşanabileceğini söyledi. Sektörün yaşadığı bu sıkıntıya yetkililerin kulaklarını tıkadığını da sözlerine ekleyen Koçali Al, bir an önce önlemlerin alınması gerektiğine de dikkat çekti. Market raflarının boş kalması olasılığının da yüksek olduğunu belirten Koçali Al, şunları söyledi: “Öncelikle sektörümüz ciddi anlamda perişan durumda. Kimse de bu sıkıntımızla ilgili sesini çıkartmıyor. İngiltere’yi hepimiz gördük. Ülke, tedarikte yaşadığı sıkıntıdan dolayı çöktü. Bahsettiğimiz bu ülke Avrupa’nın göbeğinde, ekonomisi büyük, teknolojisi gelişmiş bir ülke. O yüzden İngiltere hemen toparlanır, tedarik sorununu ortadan kaldırır, bir de şey olmaz. Aynı durum bizim ülkemizin başına da her an gelebilir. Bizim ülkemizde böyle bir şey yaşandığı takdirde ülkece kendimize gelmemiz çok ama çok uzun zaman alır. Ekonomimiz ciddi şekilde sekteye uğrar. Market raflarımız boş kalır, arabalarımız yakıtsız kalır. Kısacası çok zor durumda kalırız. Dediğim gibi Avrupa’da yaşanan bu tedarik sıkıntısı ülkemize sıçrayabilir. Avrupa ekonomisiyle kendini bu sıkıntıdan kurtarır ama biz bu sıkıntı karşısında dayanamayız.”

MEVCUT ŞOFÖRLERİMİZİ DE KAYBEDERİZ!

İngiltere’nin 150 bin tır şoförüne ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacını başka ülkelerin şoförlerine vize vererek gerçekleştirmeye çalıştığını belirten Koçali Al, böyle bir durumda Türkiye’den de tır şoförlerinin İngiltere’ye gidebileceğini söyledi. Bu şekilde Türkiye’nin mevcut şoförlerini de kaybedeceğini açıklayan Koçali Al, tehlike çanlarının çaldığını vurguladı. Koçali Al, “İngiltere’nin 150 bin tır şoförüne ihtiyacı var. İngiltere hükümeti bu sıkıntıyı çözmek için çabalıyor. Bu çabalarından bir tanesi de başka ülkelerden şoför almak. Eğer bu çalışmalarını şimdi hayata geçirirlerse bizim ülkemizden de şoför gider. Zaten şoför yokluğu yaşayan ülkemiz elindeki mevcut şoförleri de kaybedebilir. Bu bizim için ülkemiz için ciddi bir tehlike ve bu tehlikenin çanları uzun zamandır çalıyor. Bunu ben söylüyorum, İzmir Ticaret Odası söylüyor, Türkiye’de başka kimse söylemiyor. Şu an Türkiye’de her şirketin 10-15 tırı takozda, şoför bulamıyor. Bu sorun ülkemizin ihracatına da yansıyacak. Kapıda bekleyen tehlike çok büyük, acilen çözüm bulunmalı” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.