TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyaset Bilimci Tosun İzmir’in adaylarını değerlendirdi: Stratejik, kazanacak adaylar…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İzmir’in 6 ilçesinde belediye başkan adaylarını açıklarken Siyaset Bilimci Tanju Tosun, adayları değerlendirdi. Tosun, stratejik seçim ve kazanacak aday vurgusu yaparken “CHP’de başlayan ‘değişim’ ruhuyla önemli ölçüde uyumlu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 14:17
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Siyaset Bilimci Tosun İzmir’in adaylarını değerlendirdi: Stratejik, kazanacak adaylar…

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER - Mart yerel seçimine 2,5 ay kala siyasi partilerin belediye başkan adayları belli olmaya başladı.

İzmir’de uzun süredir büyükşehir ve ilçelerde çıkarılacak adaylar merak edilirken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi(PM) toplantılarının ardından İzmir’de CHP’nin iktidar olmadığı 5 ilçe ve CHP’nin iktidar olduğu Torbalı’da belediye başkan adayını açıkladı.

Buna göre, Torbalı’da CHP İlçe Eski Başkanı Övünç Demir, Bergama’da Tanju Çelik, Tire’de CHP İlçe Eski Gençlik Kolları Başkanı ve İYİ Parti İlçe Eski Başkanı Hayati Okuroğlu, Kiraz’da Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Nasuh Coşkun, Kınık’ta Sema Bodur ve Bayındır’da Şoförler Odası Başkanı Davut Sakarsu belediye başkan adayı oldu.

Aday açıklamaları kentte büyük yankı uyandırırken Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, İzmir’in adaylarını İLKSES’e değerlendirdi. Aday seçimlerinde ‘stratejik’ tercih vurgusu yapan Tosun, değişim hareketinin aday belirlemede etkili olduğunu söyledi.

chp

AKILLI BİR STRATEJİ

CHP’nin Tire’de stratejik bir aday belirlediğini belirten Tosun, “Tire’de çok stratejik bir tercihte bulunulmuş. İYİ Parti’nin ilçe eski başkanı aday yapılmış. Eğer aday, ilçede popüler bir aday ise CHP, İYİ Parti seçmenini seçme stratejisi benimsemiş. Akıllı bir strateji. Çünkü gerek İzmir gerekse Türkiye’nin özellikle kıyı-batı, Marmara, Akdeniz kentleri hatta Ankara gibi orta Anadolu’nun bazı kentlerinde CHP ile İYİ Parti’nin tabanda yapacağı iş birliği CHP’nin belediye seçimini kazanmasına yol açabilir. Bu açıdan bakıldığında tabanda iş birliğini, İYİ Parti’den aday devşire yöntemiyle tercih etmiş CHP. Tire de bunun bir örneği” dedi.

hayati okuroğlu

PRAGMATİK BİR YAKLAŞIMLA HAREKET ETMİŞ

Kiraz ve Kınık adayları ‘toplumda karşılığı olma’ niteliği üzerinden yorumlayan Tosun, “Özellikle Kiraz’daki aday Esnaf Kooperatifi Başkanı olan ve ilçede oldukça sevilen, popüler bir aday. Bu açıdan bakıldığında da Kiraz’da da seçimi her türlü kazana stratejisi, pragmatik bir yaklaşımla hareket etmiş CHP. Doğru bir yaklaşım bu. Kınık’ta da kadın bir aday gösterilmiş. Kırsalda ve taşrada aday popüler ise cinsiyet kimliğinden ziyade popülarite ve toplumsal karşılığı öneli. Muhtemelen CHP, Kınık’ta gösterilen kadın adayın toplumsal kesimde bir karşılığını görmüş. Bir iş kadını ayrıca kendisi. Bu açıdan da doğru ve stratejik bir tercih olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

sema bodur

KAZANMA POTANSİYELİ YÜKSEL ADAYLAR

Açıklanan 6 adayın CHP’de genel seçim sonrası başlayan ve kurultayda galip gelen ‘değişim’ hareketinin yansıması olduğunun altını çizen Tosun, şunları söyledi; “Gösterilen adaya baktığımızda CHP’de başlayan ‘değişim’ ruhuyla önemli ölçüde uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi, adayın partili kimliği kadar aynı zamanda toplumun her kesimine hitap eden, kapsayıcılık niteliği dikkate alınmış. İkincisi… Mesela Torbalı’da Övünç Bey aday gösterilmiş. Kendisi çok donanımlı, eğitimli ve liyakatli bir isim. Aynı zamanda nitelik ve liyakatin de öne çıkarıldığı hatta Torbalı standartlarının da üzerinde bir adayla seçim yarışına girmesi CHP’deki değişimin yansıması olarak okunabilir. Bergama örneğinde de tıp kökenli bir akademisyen aday gösterilmiş. Bu ismin mesleki kimliğinden dolayı toplumla olan bağı dikkate alınış. Kaldı ki Bergama adayı daha önce AK Parti’den de milletvekili adayı olmuştu. Seçim kazanma potansiyeli yüksek, nitelikli, liyakatli ve kazanma potansiyeli yüksek adaylar olarak yorumlanabilir şu ana kadar gösterilen adaylar.”

övünç demir

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.