TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kimdir?

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıldönümü kutlamalarına katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2024 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2024 11:48
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kimdir?

Yavru Vatan olarak tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olan Ersin Tatar kimdir? Ersin Tatar’ın hayatına ve siyasi geçmişine ilişkin bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Ersin Tatar kimdir?

Ersin Tatar, 1960 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa'da dünyaya geldi. Dedesi Cemal Müftüzade, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Doktor Fazıl Küçük'ün müsteşarlığını yaptı. Genç yaşta annesini kaybeden Ersin Tatar’ın babası Rüstem Tatar ise Kıbrıs Türk siyasetinin önde gelen isimlerindendi. Babası, Türk ve Rumların ortaklaşa kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Sayıştay Başkanlığı'nı yaptı ve Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonraki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Maliye Bakanlığı görevini üstlendi. Rüstem Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1960 Londra ve Zürih anlaşmalarında Türk heyetinin ekonomi danışmanıydı. Dolayısıyla, Ersin Tatar siyasi bir ailenin içinde büyüdü.

Ersin Tatar çalışma hayatına nasıl başladı?

İlk ve orta eğitimini Kıbrıs'ta tamamladıktan sonra lise ve üniversite eğitimini İngiltere'de alan Ersin Tatar, Cambridge Üniversitesi'nden mezun oldu. Daha sonra, Price Waterhouse'un İngiltere merkez ofisinde önemli bir pozisyonda çalıştı. Polly Peck gibi sektörünün önde gelen şirketlerde ve ünlü Kıbrıslı Türk iş insanı Asil Nadir ile birlikte çalışma fırsatı buldu. Ankara'da FMC-Nurol Savunma Sanayi Anonim Şirketi'nde Finansman Müdürü olarak görev alan Tatar, ardından İstanbul'da Show TV'de Mali İşler Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Medya alanına olan ilgisiyle 1996 yılında Kıbrıs'ın ilk özel televizyon kanalı olan Kanal T’yi kurdu.

Ersin Tatar siyasete hangi parti ile başladı?

Ersin Tatar memleketine döndükten sonra aktif siyasete atılmaya karar verdi ve Ulusal Birlik Partisi'ne (UBP) katıldı. Parti Meclisi'ne girdi ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlendi. 2009 erken genel seçimlerinde UBP'den milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Daha sonra Maliye Bakanı olarak görev aldı. Bir sonraki seçimde tekrar milletvekili seçildi ve Cumhuriyet Meclisi'nde Maliye, Ekonomi, Bütçe ve Plan Komitesi'nde aktif görev aldı, bir süre de başkanlık yaptı. 2018'de üçüncü kez milletvekili seçildi ve aynı yıl UBP'nin genel başkanı oldu. 2019'da koalisyon hükümetinin istifası üzerine yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı oldu. Siyasetin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve derneklerde de görev aldı. Ersin Tatar, 2020'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 5. Cumhurbaşkanı oldu ve görevine başladı.

Ersin Tatar evli mi?

Ersin Tatar, Sibel Tatar ile evlidir ve iki çocuk babasıdır. Cansu Ayten ve Canev isimli iki kız çocuğuna sahiptir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.