TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’den zamlara karşı ‘isyan’ seli: Bıçak kemikte! Utanın!

CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, sendika ve STK’ların katılımıyla düzenlenen ‘zam protestosunda’ iktidara seslenerek “Kabus değil gerçek bu gerçek! Utanın” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2023 16:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’den zamlara karşı ‘isyan’ seli: Bıçak kemikte! Utanın!

TENZİLE AŞÇI

Türkiye’de milyonlarca vatandaş genel seçimlerden sonra art arda gelen zam yağmurunun altında ezilirken son olarak vergilere, KDV oranlarına ve akaryakıta gelen zamlarla birlikte toplumda büyük tepkiler meydana geldi. Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan zamlar, iğneden iğliğe gelen zamların karşısında erirken gerek STK’lar gerek sendikalar gerekse muhalefet partileri tepki sesleri yükselmeye başladı.

Son olarak CHP İzmir İl Başkanlığı, sendikalar ve STK’ların katılımıyla, ‘Hayat pahalılığı ve Emeklilere yapılan düşük zamları’ protesto etmek için bir araya geldi.  İzmir eski Sümer Bankası önünde bir araya gelen kalabalık grup zamlara ve hayat pahalılığına isyan etti. Eyleme CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun yanı sıra; CHP İzmir milletvekilleri Gökçe Gökçen ile Mahir Polat, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu katıldı.

Eylemde konuşan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, iktidara “bıçak kemikte” diye seslenirken “siz tasarruf edin” idelerini kullandı.

şenol aslanoğlu

VERESİYE YİYORLARMIŞ

İktidarın ekonomi politikalarının faturasının seçim sonrasında ortaya çıktığını belirten Aslanoğlu, “Seçim bitene kadar emeklinin, asgari ücretlinin kapısında yatan, vaatlerle ve yalanlarla oy almaya çalışan AKP, seçim bitince hemen emeklinin sırtına bastı, cebindeki üç kuruşu aldı, vergilerle, hayat pahalılığıyla birlikte emekliyi sefalete terk etmekten çekinmedi. Aslında AKP’nin ve Saray’ın gerçek yüzü bu. Zorda olandan, darda olandan, yokluk çekenden, geçinmekte zorlanan milyonlardan kuruş kuruş almak ve aldıklarını yandaşa dağıtmak. Artık kuruş kuruş değil beşer altışar alıyorlar halkın cebinden. Yediler! Har vurup harman savurdular. Saltanat sürüyorlar. Sonra para bitti, eller cebe. Sattılar sattılar, hiçbirşey bırakmadılar. Gördük ki en son veresiye yiyorlarmış. Borçlarını ödeyemiyorlar. Bu iktidar veresiye defterlerini kapatmıyor. Anlaşılan borçlara karşı İzmir limanını verecekler. Belli de gizliden verdiler bile. Hayırsız evlat babadan aklan ne varsa satıp yermiş. Aileden habersiz gizli gizli satıp yermiş. Bunların ki o hesap” dedi.

şenol aslanoğlu

TASARRUFU SİZ YAPIN!

Kamu kurumlarına gönderilen “tasarruf genelesine” de üstü kapalı değinen Aslanoğlu, iktidara “siz tasarruf yapın” dedi ve şunları söyledi; “Bunlar kendilerine bin odalı saray yaptırdılar. Doymadılar. Doymaz bunlar. Sonra canım Okluk koyunda, ağaçları keserek kendilerine yazlık saray yaptırdılar. Utanmadan sizin için yaptırdık dediler. Okluk koyunda denize girmemize izin vermiyorlar. Allah’ın denizine girmemize izin vermiyorlar. Doymadılar. Gittiler Ahlat’ta kışlık saray yaptırdılar. Saray üstüne saray yaptıranlar şimdi gelmiş motorlu taşıtlar vergisini iki kez vereceksin diyorlar. Vatandaşın zorla çok eskiden aldığı arabayı da satsın istiyorlar. Şimdi olsa asla alamaz zaten. Bir araba olmuş 1 milyon nereye alınıyor. Mazot benzin 30 lirayı geçti. Bir günde yüzde 20 zam yapıyorlar. İstiyorlar ki eskiden alınan emektar arabalardan da insin emekli memur. Siz inin arabalarınızdan. Bizim vergilerimiz ile bindiğiniz arabalardan inin. Hemen inin. Tasarruf ise siz yapın! Hemen inin arabalardan. Paradan para kazanan azınlık, hem dövizden hem de faizden kazansın diye uydurulan Kur Korumalı Mevduat hesaplarından yeterince para kazanmasınız mı? Yiyin efendiler yiyin. Günlük 15 milyon lirayı aşan saray masrafı var diyorlar. Bu han-ı yağma sizin. Bunlar artık vicdanla, ahlakla, insafla, kul hakkıyla olan bağlarını iyice kopardılar. Memleketin hali, emeklinin can çekişen durumu, vatandaşın geçimi umurlarında değil.”

chp eylem

BIÇAK KEMİKTE

Gençlerin, emeklilerin ve milyonlarca vatandaşın açlıkla mücadele ettiği bir yaşam geçirdiğini söyleyen Aslanoğlu, “Emekliye , ‘Benim sizinle işim bitti. Aç mısınız, tok musunuz umurumda değil, açlık sınırının altında maaş almanız beni ilgilendirmez’ diyen Erdoğan… Gör artık bıçak kemikte. DİSK’in raporuna göre, Haziran 2023'te açlık sınırı 10 bin 434 lira, yoksulluk sınırı 36 bin 091 lira oldu. Eyy başımızda iktidar olup da, kul hakkından korkmaz, kuldan utanmazlar. Şaka değil, oyun değil, kabus değil gerçek bu gerçek! Bıçak kemikte! Ayda yarım kilo et alamayan emeklileri görün, utanın! Peynir yiyemeyen çocukları görün. Çorba kaynatamayan kadınlarımızı duyun, utanın! Çay parası bulamayan gençlerimizi görün artık. Yol parası olmayan insanlarımızı, borcunu ödeyemediği için sokağa çıkamayan vatandaşlarımızı duyun artık. Utanın! Bıçak kemikte! Bunların hepsi gerçek ve sizler yaşanan sorunlara kör, sağır ve dilsizsiniz. Duyun artık emeklinin sesini… Duyun artık kimsesiz bıraktığınız gençlerin sesini… Duyun artık dayanamıyoruz ‘bıçak kemikte’ diye çığlık çığlığa bağıran milleti. Çocuğuyla markete girmekten korkan emekçi anne babaları görün. Masraf olacak diye evden çıkamayan gençlerimizi duyun. Bıçak kemikte Peynirin kilosu 250 lira, kıymanın kilosu 300 lira, en kötü evin kirası 10 bin lira olmuş, tabii ki bağıracağız bıçak kemikte” ifadelerini kullandı.

ZULME KARŞI YALNIZ YÜRÜMEYECEKLER

Zamların karşısında muhalefetin sessiz kalmayacağının altını çizen Aslanoğlu, “Devlet kendi aldığı vergilere yüzde 200’ün üstünde zam yapmışken, emekliye yüzde 25 zam reva mı? Tabii ki bağıracağız. Bıçak kemikte Bu adaletsizliği yenmek ve hakkımızı almak için tek yol var. O yol birlikte mücadele etmektir. Birlikte yürümek, birlikte baş kaldırmak ve tek yürek olmaktır. Halkımız bu zulme karşı asla yalnız yürümeyecek. Seçim sonrası ona yine sırtını dönen AKP iktidarına karşı CHP meydandan ayrılmayacak, bu büyük kavgada bugün olduğu gibi hep yanınızda olacak. Bugün bir başlangıçtı ve emekli, işçi, gençler, kadınlar ve hakkı yenen herkes hakkını alana kadar, daha fazla ses çıkarmaya, eylemlerimizi arttırmaya devam edeceğiz. Size söz, hakkınızı alacağız. Size söz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

disk emekli sen eylem

ÇINAR: EĞER BİZİ YOK SAYIYORSANIZ...

Eylemde konuşan DİSK Emekli-Sen MYK Üyesi Ercan Çınar, birlikte mücadele çağrısı yaparak şunları söyledi; "Emperyal güçler ve ülkedeki işbirlikçileri, uzun yıllardan beri içine düştükleri ekonomik ve siyasi buhranın yükünü işçi sınıfı ve emeklilere yüklediler. Ülkeyi talan edenler, emekçileri ve emeklileri mağdur durumda bıraktılar. DİSK Emekli-Sen geçtiğimiz hafta Türkiye'nin her yerinde kızıl önlüklerini giyerek emeklilere yapılan bütün haksızlıklara karşı koydular. Biz şunu çok iyi biliyoruz. Zafer sokaklarda, meydanlarda kitlesel güçlerle birleşe birleşe kazanılır. Armudun sapı züümün çoğu demeden bütün siyasi partileri, sendikalar ve STK'lar bir araya gelmek zorundalar. Eğer sizler bizi yok sayıyorsanız biz birleşik gücümüzle, muhalefet partileri ve sendikalarla bir araya gelerek bu oalyları toplumsal muhalefetle çözeceğiz."

TURAN: EMEKLİ HANGİ GÜN DOYDU Kİ!

Eylemde ayrıca 75 yaşında bir emekli olan Tamer Turan'da konuştu. Turan, emeklilerin yaşadıkları zorlukları anlatarak, "Emekliler her gün aç. Hangi gün doydu ki! Daha gün Karadeniz'de gaz bulduk. Gabar'da petrol bulduk. Seçimden sonra hepsi unutulup gidiyor. Aynı emekliler gibi" dedi. 

vehice biçer

BİÇER: KRİZİN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ, FATURAYI ÖDEMEYECEĞİZ

Bir başka emekli olan Vecihe Biçer ise açlık koşullarında yaşamaya mahkum edilmelerine tepki göstererek "Bu açlığı kabul etmiyoruz. mutfağımızda tencere kaynatamıyoruz. Avrupa'daki yaşıtlarımız tatilden tatile koşarken... Ülkemizin bereketli topraklarında soğana, patatese hasret kalıyoruz. Açlık ve yoksulluk rakamları ortada. Ev kiraları aldı başını gidiyor. maaş zamları daha cebimize girmeden temel gıda fiyatları kat kat artıyor. Krizin sorumlusu biz değiliz, faturasının da biz ödemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.