TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden ''seyyar seçmenlere toplu oy kullandırılıyor" iddiasına açıklama

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarında dolaşan ve "Farklı illerden gelen seyyar seçmenlere toplu bir şekilde oy kullandırılıyor" şeklindeki iddianın doğru olmadığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2024 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2024 17:06
Kaynak: İHA
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden ''seyyar seçmenlere toplu oy kullandırılıyor" iddiasına açıklama

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada dolaşıma giren ve "Farklı illerden gelen seyyar seçmenlere toplu bir şekilde oy kullandırılıyor" şeklindeki iddialar hakkında bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Anayasanın 67. maddesinin birinci fıkrasında, vatandaşların, belirlenen şartlara uygun olarak seçme, seçilme, siyasi faaliyetlerde bulunma ve halkoylamasına katılma haklarına sahip olduğu vurgulandı. Aynı madde üçüncü fıkrasında, on sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşının seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahip olduğu belirtildi. Beşinci fıkrada ise, "Silahaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar." şeklinde seçme hakkının istisnaları olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, polis ve jandarma gibi rütbeli askerlerin de oy kullanabildiği belirtildi. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde bazı bölgelerde görevli olan kolluk kuvvetleri ve rütbeli askerlerin oy kullanmasıyla ilgili yapılan iddialara da değinildi. Açıklamada, "Ülkemizin çeşitli bölgelerinde bulunan askeri birliklerde görevli güvenlik personelinin oy kullanacakları okullara güvenlik zafiyeti yaşanmaması adına toplu bir şekilde ulaştırıldığı" belirtildi. Bahse konu güvenlik personelinin, sadece seçmen kayıtlarının bulunduğu seçim bölgelerinde oy kullandığına dikkat çekildi. İddia edilenin aksine, bölgelerde mükerrer oy kullanma, ihlal veya seçim güvenliğine ilişkin herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığı vurgulandı. Açıklamada, "Seçim güvenliğiyle ilgili sosyal medyada paylaşılan provokatif iddialara itibar edilmemesi" çağrısında bulunuldu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.