TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İki ülke ilişkileri etkilenmez

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Almanya'nın iki dost ve müttefik ülke olduğunu, herhangi bir şekilde konjonktürel şartlardan bu ilişkinin etkilenmeyeceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2014 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İki ülke ilişkileri etkilenmez

AK Parti Güroymak İlçe Başkanlığı binası balkonundan vatandaşlara seslendikten sonra Kaymakam Çağlayan Kaya'yı ziyaret eden Davutoğlu, çıkışta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretini değerlendiren Davutoğlu, Başbakanın Almanya ziyaretinin birçok açıdan önemli olduğunu belirtti.

İlk defa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışındaki vatandaşların da oy kullanacağını, Türkiye'deki siyasetin geleceğini belirleyeceklerini kaydeden Davutoğlu, Almanya'nın birçok vilayetinde çok daha büyük bir vatandaş potansiyeline sahip olduğunu, dünyada çok az ülkesinde bu kadar çok sayıda ikinci bir ülke vatandaşının yaşadığını bildirdi.

"Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmak üzere ne zaman isterlerse Almanya'ya giderler ve oradaki vatandaşlarla kucaklaşırlar. Bunu engelleyecek hiçbir güç yoktur. Bir ülkenin başbakanı o ülkenin vatandaşının olduğu her ülkeye de gider, vatandaşı ile buluşur" diyen Davutoğlu, kimsenin Başbakan Eroğan'ın dünyanın herhangi bir yerindeki vatandaşlarla, kaderdaşlarla buluşmasına engel olamayacağını vurguladı.

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bunun öncesinde birçok telkinlerde bulunuldu. Acaba bu ziyaret yapılamasa mı? Bazen Almanya içinden bazen dışından bazıları bu argümanın arkasına sığındılar. Başbakanımızın gösterdiği siyasi irade ve kararlılık aslında kendi vatandaşımıza duyduğumuz saygının doğal bir sonucudur. Üçüncü boyutu da bu tartışmalar üzerinden Türkiye -Almanya arasında bir kriz beklentisi oluşturmaya çalışanlar oldu. 'Almanya Başbakanımızın ziyaretinden rahatsız oldu’ diye ifadeler basında yer aldı. Ziyaretten birgün önce BaşbakanımızAlmanya Başbakanı sayın Merkel ile yaptığı görüşme ve bizim Dışişleri Bakanlığı olarak yürüttüğümüz çalışmalarla ortaya çıkan dostane hava ile 50 bine yakın vatandaşımıza yaptığı teşekkür ve aramızdaki dostluk ilişkisine yaptığı vurgu da önemlidir."

ÇÖZÜM SÜRECİ

Bir gazetecinin, "Bir taraftan çözüm süreci devam ederken, öbür taraftan PKK tarafından çocuklar dağa kaçırılıyor. Bölge halkı tedirgin. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu, bölge halkının da Türkiye topraklarının her bir santimetrekaresinin de kimsenin insafına terk edilmeyeceğini kaydetti.

"Devletimiz bu bölgenin her santimetrekaresinde her türlü tedbiri alır. Çözüm süreci ile son yıl içerisinde herhangi bir ana yüreğine bir evlat acısı düşmemiştir" diyen Davutoğlu, onun için kararlılıkla süreci devam ettirdiklerini anlattı.

Bütün provokasyonlara rağmen hükümetin çözüm sürecini devam ettirmeye kararlı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Hükümetimiz burada milli birlik, beraberlik tesis edecek, kalıcı barış tahkim etmeye kararlıdır. Bu tür yasadışı gelişmeler olduğunda güvenlik güçlerimiz gerekli her türlü tedbiri alır. Ama birileri tekrar o terör dönemlerine, gerginlik dönemlerine geri gitmek isterse onların bilmesi gereken şu ki güvenlik güçlerinden önce halkımız onlara en büyük tepkiyi gösterecektir. Nitekim çocukları kaçırılan ailelerin bu anlamda verdikleri tepki sembolik olarak da gerçek anlamda da çok önemlidir."(AA/BİTLİS)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.