TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eski Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kimdir?

Eski Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında bilgiler merak konusu oldu. Süleyman Soylu'ya dair bilgileri merak edenler arama motorlarında sık sık kendisi hakkında bilgileri aratıyor. Peki Süleyman Soylu kimdir? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz...

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2024 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2024 11:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
Eski Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kimdir?

Eski Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında bilgiler merak ediliyor ve sıklıkla araştırma konusu oluyor. Biz de sizin için Süleyman Soylu hakkında merak edilenleri derledik. Peki eski Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kimdir? İşte detaylar...

Süleyman Soylu kimdir?

Süleyman Soylu, 21 Kasım 1969'da İstanbul'da doğmuş bir Türk siyasetçi ve eski Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanıdır. Siyasi kariyerine 2015-2016 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak başlamıştır. Öncesinde, 2008-2009 yılları arasında Demokrat Parti Genel Başkanlığı yapmıştır. İlk defa Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Trabzon milletvekili olarak Meclis'e girmiştir.

31 Ağustos 2016 tarihinde Efkan Âlâ'nın istifasının ardından İçişleri Bakanlığı görevine atanan Süleyman Soylu, bu görevi 4 Haziran 2023 tarihine kadar sürdürmüş ve bu süre boyunca görev yapan en uzun ikinci İçişleri Bakanı olmuştur, toplamda 2468 gün bu görevde bulunmuştur. Şu anda Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul 2. bölge 28. dönem milletvekilidir.

süleyman soylu

Süleyman Soylu, Hamdiye Soylu ile evlidir ve çiftin 2 çocuğu bulunmaktadır.

Süleyman Soylu, 21 Kasım 1969 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Kökeni Trabzon'un Of ilçesinin Çamlı köyüne dayanmaktadır. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde tamamladı. Lise eğitimine Plevne Lisesi'nde başladı ve ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğrenimine devam etti. Eğitimini tamamlamak için İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne geçti.

Meslek hayatına 1990 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda aracı kurumlarında çalışarak başladı. 1989'da okul arkadaşlarıyla birlikte kurduğu bir şirketle ticaret hayatına adım atan Soylu, 1995 yılında kendi şirketini kurarak siyasi kariyerinin yanı sıra ticari faaliyetlerini de sürdürmektedir.

Siyasi kariyerine 1987 yılında adım atan Soylu, aile geleneğini sürdürerek merkez sağ Doğru Yol Partisi'nin Gençlik Kolları'nda aktif görev aldı. 1987-1990 yılları arasında Doğru Yol Partisi İstanbul İl Teşkilatı Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği ve teşkilat başkanlığı gibi görevlerde bulundu. 1995 yılında ise Gaziosmanpaşa ilçe örgütünün yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Kısa bir süre sonra 17 Temmuz 1995'te aynı ilçenin başkanlığına getirilen Soylu, sadece 25 yaşında Türkiye'nin en genç ilçe başkanı unvanını elde etti. 18 Nisan 1999'da Gaziosmanpaşa belediye başkanlığı için aday oldu ancak seçilemedi. 29 Nisan 1999'da İstanbul il başkanlığı görevine getirildi ve 2002 genel seçimleri öncesine kadar bu görevi başarıyla sürdürdü.

süleyman soylu 2

Soylu, Doğru Yol Partisi'nde önemli görevlere atanırken, o dönemin parti Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili olan Tansu Çiller'in dikkat çeken isimlerindendi. Doğru Yol Partisi, 2007 genel seçimleri öncesinde Anavatan Partisi ile birleşme çabaları sırasında Demokrat Parti (DP) adını alarak seçimlere girdi. Ancak, baraj altında kalarak başarısız oldu. Mehmet Ağar'ın istifasının ardından yapılan olağanüstü genel kurulun üçüncü turunda Soylu, geçerli 800 oyun 529'unu alarak genel başkanlığa seçildi. 15 Kasım 2008'de gerçekleştirilen Demokrat Parti 9. Olağan Kongresi'nde 993 geçerli oyun 922'sini alarak genel başkanlık görevine yeniden seçildi.

2009 yerel seçimleri öncesinde, hedefinin 2007 genel seçimlerinde elde edilen yüzde 5,4'lük oy oranını aşmak olduğunu ifade etti ve "Eğer yüzde 5,4'ün altında kalırsak, çekilmek zorunda kalırım." dedi. Ancak, yerel seçimlerde il genel meclisi oylamasında partisi yüzde 4 oy alınca Soylu, seçimin ertesi günü yaptığı açıklamada "Ben bildiğiniz siyasetçilerden değilim." diyerek istifa etme ve kongrede aday olmama kararı aldığını duyurdu. Ancak, 12 Mayıs'ta bu kararını değiştirdiğini ve tekrar aday olacağını açıkladı. 16 Mayıs 2009'da kendi isteğiyle gerçekleşen 5. Olağanüstü Büyük Kongre'de, 3. tur oylaması öncesinde adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Bu sürecin ardından, Türkiye genelinde çeşitli üniversitelerden ve farklı sivil toplum kuruluşlarından gelen davetlerle bir dizi konferans ve panele katıldı. 12 Eylül referandumu için sunulan anayasa değişikliği paketinin Türkiye'nin dönüşümü ve demokratikleşmesi için kritik bir öneme sahip olduğuna inanan Soylu, "Demokrasi Buluşmaları" adını verdiği bir dizi seminer düzenledi. Bu süreçte, arkadaşlarıyla birlikte Türkiye'yi dolaşarak halkla buluştu ve "evet" oyu tercihinin sebeplerini paylaştı. Bu faaliyetlerinin ardından, Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlığını yaptığı Demokrat Parti'den ihraç edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.