TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eşki’den ‘işçi’ açıklaması: Ben çıkaramam ama…

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Güçlü Bornova” sloganıyla Bornova’ya ilişkin vizyon ve projelerin açıkladığı toplantıda, seçimden önce belediyeye alınan işçilere ilişkin de açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 17:19
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Eşki’den ‘işçi’ açıklaması: Ben çıkaramam ama…

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Güçlü Bornova” sloganıyla, Bornova’ya ilişkin projelerini açıkladığı basın toplantısı gerçekleştirdi.

Eşki, mazbatayı almasının ardından geçen sürede hayata geçirilen icraatlara kısaca değinirken görev süresinde hayata geçirmek istediği projeleri de açıkladı.

Eşki, belediyeyi yönetme vizyonuna ilişkin bilgi verirken Bornova Belediyesi önceki dönem Başkanı Mustafa İduğ döneminde işe alınan işçilerin akıbetiyle ilgili açıklama yaptı.

Eşki ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamuda tasarruf kapsamında belediyelerin İller Bankası ödeneklerinde uygulanacak kesintilere ilişkin sözlerine de ‘makam aracı’ resti çekti.

İKİ DÖNEM ÜST ÜSTE BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPAN HİÇ KİMSE YOK

Kurumsal yapı vurgusu yaparak konuşmasına başlayan Eşki, 4 dönem hedefi koyarak “Bornova’nın geçmiş 20 yılına hakimim, gelecek 20 yılına da talibim demiştim bu sadece bir slogan değildi. Bu, içi dolu olan bir iddiaydı. Bornova Belediyesi’nin en büyük problemi kurumsallaşma. İki dönem üst üste belediye başkanlığı yapan hiç kimse yok. Bu da bir hizmetin öbür döneme aktarılamaması ve tecrübenin devam etmemesi demek oluyor. Bizim talip olduğumuz da oydu. Gelenin bir öncekini bozması yerine üstüne katarak gitmek” dedi.

NASIL BELEDİYE BAŞKANI OLMAMAM GEREKTİĞİNİ ÖRNEKLERDEN BİLİYORDUM

Adaylığının açıklanmasının ardından sahada edindiği izlenimleri de başkanlık sürecine aktaracağının altını çizen Eşki, “CHP’de bir kongre süreci oldu ve biz de değişimden yana tavır aldık bu tavrın 31 Mart’ta ne kadar tarihi bir karar olduğunu gördük. Kurultay’dan hemen sonra 12 Kasım'dan itibaren hemen sahaya çıktık. O günden bu yana çok ciddi bir çalışma ortaya koyduk. O 4,5 aylık sürecin bana öğrettiği çok şey oldu. Ben o dönemde çok şey bildiğimi düşündüğümü fark ettim. Vatandaşın içine girdiğimde nasıl belediye başkanı olunması gerektiğiyle ilgili noktalarımı aldım. Nasıl belediye başkanı olmamam gerektiğini örneklerden biliyordum zaten. Vatandaştan edindiğim izlenim şuydu… Öncelikle vatandaşın içinde olmak lazım, eleştirilmekten ve basından korkmamak gerekiyor. Benim ilk izlenimim buydu. Göreve geldiğim ilk günden itibaren de bunu yapmaya başladım” diye konuştu.

ÖNEMLİ OLAN ADALETLİ DAVRANMAK

İyi hizmet için uzman kadro vurgusu yapan Eşki, “Belediyeciliğin temel hizmetleri var. Yol, temizlik, fenni işler, zabıta hizmetleri ve parklar gibi… Bizler bunları proje olarak anlatmadık, anlatılmamalı zaten. Ben aday olarak atandığım ilk günlerde bir anket yaptırmıştım Bornova halkını şikayet ve taleplerine ilişkin. Yüzde 30’ün üzerinde yollarla ilgili, yüzde 18’in üzerinde de temizlikle ilgiliydi. Uzmanlar yüzde 10’un üzerindeki her şikayetin gerçekte var olan şikayetler olduğunu söyledi. Biz de bunu göz önünde bulundurduk. Bu sorunların çözülmesi için en iyi ekibi kurmak için çalışmaya başladık. Çok nitelikli müdürler göreve getirdik. Sokakta da gayet önemli tepkiler aldık. Benim bürokraside gördüğüm bir şey var. O da şu… Belediyeyi müdürler yönetir. Davul birinde tokmak birinde sisteminin olmayacağı en başından belliydi. Biz o yüzden en başından işin uzmanlarıyla, müdürlerle sağlıklı ve iyi bir kadro kurarak yola çıktık. Bir diğer yanıyla da devletin kurumlarıyla çok sağlıklı bir iletişim yakaladık. Benim temel amacım Bornova’daki vatandaşların aldıkları hizmetlerden memnun olması. Bornova’dan maaş alan herkesin Bornova halkına hizmet etmesi gerekiyor. Önemli olan adaletli davranmak. Herkese adaletli olursanız kimse size art niyet beslemeyecektir. Bize sorulan soru şu… Çok hızlı başladınız. Bu beklentiyi artırır. Aynı şekilde devam edecek misiniz? Biz daha da hızlanarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA YERİNİ BEĞENMİYORSA…

İduğ’un seçim öncesi son aylarda işe aldığı çalışanların akıbetine ilişkin de konuşan Eşki, kimseyi işten çıkarmayacaklarını belirtirken dikkat çeken bir noktaya değinerek şunları söyledi; “Bornova’da işe alınan arkadaşlarla ilgili söylediklerim vardı. Üslubum sertti. Bunun nedeni de yüksek perdeden bu yanlışın duyurulmasını amaçlamıştım. 20 Şubat’ta meclis üyeleri listelerinin kesinleştiği gün ben belediyenin CEO’sunu aradım. Yapılan şeylerin hoşumuza gitmediğini ifade ettim. Orada işe alımların yanlış olduğunu ifade ettim. Atatürk Mahallesi’ndeki Cemevi’nde yapılan toplantıda soruya verdiğim yanıt vardı. Olgun Başkan, daha önce söz verip işe almadığı 10 kişiyi işe almıştı. İduğ’a 5 yıl önce ben ‘Bu arkadaşları çıkartmayın hepimizin tanıdığı, partiye emek veren insanlar bunları başka yerlerde değerlendirelim’ demiştim o çok ağır cümleler kurmuştu. Kendisi bunun 8 katı kadar işe aldı. 79 arkadaş net giriş yaptı benim adaylığımdan itibaren. Ben hayatımda kimseyi işten atmadım. Bornova Belediyesi'nin adama ihtiyacı var. Bornova’da parklarda, temizlikte adama ihtiyacı var oralardaki arkadaşlara dokunmadık. İşe alınan arkadaşların hiçbirine dokunmadım. Onlar olduğu yerlerde devam ettiler. Geri kalan arkadaşları park bahçeler ve fen işleri gibi yerlerde istihdam ettik. Belediye hizmet yeri. Yerim belli olsun diye gidilecek bir yer değil. Burada kimsenin ailesel ilişkilerinden kaynaklı imtiyazı olduğunu düşünmüyorum. Bizim herkesi memnun etmek gibi bir amacımız yok. O nedenle nerede ihtiyaç varsa orada çalışılır. İşten çıkartmadık kimseyi. Ama çalışma yerini beğenmiyorsa demek ki işe ihtiyacı yok, işten çıkabilir. Herkesin kendi tercihi.”

BÜYÜKŞEHİR OLMADAN YAPAMAZSINIZ

Eşki belediyenin asfalt şantiyesine ilişkin de konuşurken büyükşehir ile işbirliği mesajı vererek, “Asfalt şantiyesi kurulduktan sonra asfalt ile şikayet 2 katına çıktı. Sokağa çıktığınızda durum böyle olmuyor. Dünyanın en iyi asfaltını atabilirsiniz ama yağmur suyu kanalı yoksa altında bir anlamı olmuyor. İZSU’nun yağmur suyu ile ilgilenen daire başkanı ile toplantı yaptık. Her yerde problemler var şantiyeyi verimli kullanmak istiyoruz ama bunu büyükşehir olmadan yapamazsınız. 2 tane asfalt robotu alacağız. Sokakların yama işlerini halledebilecek büyüklükte makinalar” diye konuştu.

BU BİZİ ZOR DURUMDA BIKACAK AMA…

Belediye hizmetleri noktasına ilişkin de konuşan Eşki, öğrencilerin barınma sorununa da değinerek “Bornova’nın merkezinde Ata Durağı, Kızılay Köprüsü ve Migros yani merkezi alan kısımdan başlayarak temizliğini geceden başlatacağız. Yani sabah temiz bir Bornova bulunacak. Küçükpark’ta hayat sabaha karşı 04.00 gibi bitiyor. Biz ona göre yapacağız temizliğimizi. Çünkü insanlar nihayetinde uyandığında temiz bir yer görüyor mu ona bakıyor. Ayrıca gençlik merkezini tekrardan kuracağız. O iletişim üzerinden öğrencilerin barınma problemlerini çözmek için elimizden geleni yapacağız. Mevcut yurtlar, yeni açılacak yurtlar… Elimizden ne gelirse yapacağız. Ama ülkenin ekonomik durumu ortada. O nedenle çok da iyimser bakamıyorum. Yani bu bizi zor durumda bıkacak ama biz yine de elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

HALKIN SPORLA BULUŞABİLECEĞİ TESİSLER…

Spor kulüplerine değil spor tesislerine yatırım vurgusu yapan Eşki, “Belediyelerin genelde çelişkili oldukları bir alan. Spor kulüpleri mi olacak yoksa spor alanlarını mı geliştirecekler… Taraftar iyidir, gelip heyecanı artırır. Ben buraya gereksiz masraf yapıldığını düşünüyorum. Ben Bornova halkının sporla buluşabileceği ve spor kulüplerinin de faydalanabileceği spor teksileri yapma taraftarıyım. Mesele Pınarbaşı’na büyük bir spor kompleksi inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SIRTLANABİLECEĞİMİZ NE VARSA SIRTLANACAĞIZ

Sosyal yardımlara ağırlık sözü veren Eşki, “Biz mevcut hizmetlerin yanında sosyal yardım ağırlıklı işler yapmayı düşünüyoruz. O anlamda gençlik merkezi, kuracağımız kent lokantası… Ayrıca ambulans sayımızı 2’den 4’e çıkarmak için çalışacağız. Sağlık çalışanlarımızın sayısı artacak. Ayrıca devletin yapması gereken bazı şeyleri de sırtlanacağız. Naldöken’de bir karakol ihtiyacı var. Elimizden gelirse biz bunu sırtlanacağız. Birçok yerin sağlık ocağına ihtiyacı var. Biz bunlar için de çalışacağız. Sırtlanabileceğimiz ne varsa sırtlanacağız” dedi.

İMAR AFFI KONUSUNDA HİÇBİR BELGEYE İMZA ATMAYACAĞIM

İzmir’in kangren sorunlarından olan ve Bornova’da da birçok bölgenin yaşadığı sorun olan kentsel dönüşüm soruna da değinen Eşki, şunları söyledi; “Birçok şey isteniyor. Bunun için de alan ihtiyaç var. Alan için de kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bornova’da bazı alanların kadim hale gelmiş kentsel dönüşüm sorunları var. Bir de imar affı sorunu var. Biz bir deprem yaşadık ve Bornova’da da ağır hasarlı evler var. Ama ülkemizin ekonomik durumu inşaat maliyetleri çok arttı. Yani insanlar, kendi evlerini güvenli bir hale getirip yeniden oturmalarının 1 milyona ihtiyaçları oluyor. Bunun için yüzde 20 emsal artışı verilerek mali yük biraz azaltılmak istendi ama o da iptal oldu. Şu anda büyük bir çıkmaz içerisindeyiz. Biz yapı stokunu en doğru şekilde analiz edecek bir sistem kuracağız. Bazı bölgelerde yerinde dönüşüm gerekiyor Bazılarında ada bazında dönüşüm gerekiyor. Bazı yerlerde kendi ekonomik yüklerini belediyeye nasıl devredebilirizin peşinde oluyorlar. Belediyenin imkanları da kısıtlı. Bu aslında uzmanların bile içinden çıkamadığı bir sorun. Ama işin temelde dayandığı nokta inşaat maliyetlerin yüksekliği bu böyle devam ettiği sürece kentsel dönüşüm süreci sıkıntılı geçecek. Şunu da söyleyeyim: Ben imar affı konusunda hiçbir belgeye imza atmayacağım. Çünkü ben depremden sonra Maraş’a gittim ve gördüm. Hiçbir rant insan hayatından değerli değil. İnsan hayatını tehlikeye sokacak hiçbir şeye imza atmayacağım.”

KEMERİ YANLIŞ İLMİĞE TAKIYORLAR

Şimşek’in kamuda tasarruf sözlerine de rest çeken Eşki, “Mehmet Şimşek’in yerel seçimden sonra bu açıklamayı yapması biraz manidar. Eğer İstanbul’u, Ankara’yı, Antalya’yı AKP almış olsaydı aynı şekilde kamuya yönelik bir kemer sıkma yapılır mıydı bilemiyorum O vatandaşın takdirine bırakılacak bir şey. Ama bizim hizmet yapabilmek için para harcamamız gerekiyor. Hizmet için personele ihtiyaç var. Ve bize kemer sıkın deniliyor. Pandemide gördük ki sosyal yardımlar devletin elini uzatamadığı noktada vatandaşa nefes oldu. Bunu da yerel yönetimler yaptı. Yerel yönetimlerin amacı her noktada vatandaşa faydalı olabilmek. Yerel yönetimleri sıkarsan bu işin nereye varacağını düşünmek dahi istemiyorum. Umarım bu kemer sıkma politikasını makam araçlarında da uygularlar. Umarım Meclis’in bahçesine 15 metlik mangal partisi yapmaktan da vazgeçerler. Kamuda kemer sıkmayı anlıyorum ama yanlış ilmiğine takıyorlar” dedi.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.