TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’de kurultay sinyalleri: Beklenti altında kalırsa…

Yerel seçimlere ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Siyaset Bilimci Tosun, yerel seçimler sonucunda CHP’nin beklenin altında bir sonuçla karşılaşması durumunda kurultay sürecinin yaşanabileceğine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 08:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 08:03
Kaynak: HABER MERKEZİ
CHP’de kurultay sinyalleri: Beklenti altında kalırsa…

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Türkiye’de 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine sayılı günler kaldı. Adaylar seçmenlerle buluşup proje ve vaatleriyle anlatarak vatandaşların oylarına talip oluyor. Adaylar haricinde partilerin genel başkanları da il ve ilçeleri dolaşarak adayları için destek bekliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’e gelerek büyükşehir ve ilçe adaylarına destek için mitingler düzenleyerek vatandaşla buluştu. Özel’in iki günlük İzmir ziyaretinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay’ın bir araya gelmesinin yanı sıra Torbalı mitinginde alanın boş kalması dikkat çeken detaylar arasındaydı. Özel’in İzmir ziyaretini ve seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, yerel seçimler sonucunda CHP’nin beklenin altında bir sonuçla karşılaşması durumunda bir kurultay sürecinin yaşanabileceğine dikkat çekti. Öte yandan Başkan Soyer’in CHP’nin seçim çalışmalarına destek vermemesinin, CHP’ye herhangi bir avantaj ya da dezavantaj yaratacağını düşünmediğini belirten Tosun, “İstanbul’da Ekrem İmamoğlu gibi politik bir karizma gücü yoksa süresi biten başkanların sahada olup olmaması seçmen nezdine belirleyici bir etki yaratmaz” dedi.

TANJU TOSUN

CHP’Yİ KURULTAY BEKLİYOR MU?

Yerel seçimler sonucunda CHP’nin beklenenin altında bir sonuçla karşılaşması durumunda bir kurultay sürecinin yaşanabileceğine dikkat çeken Tosun, “CHP bir kurultaylar partisi. CHP’de politika yapan aktörlerin özellikle partizan seçmenlerin partinin herhangi bir başarısızlığı sonucunda tepki koyması daha kolay. Bunun temel nedeni CHP’de diğer partilere göre daha dinamik, eleştirel, sorgulayan ve biat etmeyen bir partili ve partizan kitlenin olmasıdır. Seçim sonrası bir kurultay olabilir mi sorusuna cevap vermek için sonuçları görmek gerekiyor ama eğer beklentinin altında sonuçlar çıkarsa CHP’nin geleneğinde olan bir kendi içinde tartışma, partiyi daha iyi yerlere taşıma adına bir kurultaya gitmemiz olası” diye belirtti.

TUNÇ SOYER

SOYER’İN SAHADA OLMAMASI ETKİLEMEZ

Soyer’in sahada olmayışını CHP adaylarıyla bir araya gelmemesini değerlendiren Tosun, “Tunç Soyer’in salonu terk etmesi bildiğim kadarıyla ailevi bir mesele dolayısıylaydı. Bu da insani bir durum. Soyer’in bir tepkisi olsaydı eğer programlara baştan katılmazdı diye düşünüyorum. Duygusal anlamada Soyer’in bir kırgınlığı var bu çok net. Çünkü bu tercihin objektif birtakım kriterlere dayanmadığına ilişkin yapmış olduğu açıklamalarda var. Soyer’in sahada olup olmaması Cumhuriyet Halk Partisi için bir avantaj ya da dezavantaj yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü seçmenin politik parti tercihleri çok güçlü, karizmatik figür yoksa, seçmenle çok duygusal bir bağ kurmamışsa bu tür yerel politik adayların seçim sonucunu tayin etme gücü olmaz. Seçmen belediyenin performansına, yeni adayların vaatlerine bakar. Partiyle ilişkin geliştirmiş olduğu algıda lider ve partinin kurumsal kimliği çok önemlidir. Bütün bunlar yan yana gelip vatandaş parti tercihini ona göre şekillendirir. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu gibi politik bir karizma gücü yoksa süresi biten başkanların sahada olup olmaması seçmen nezdine belirleyici bir etki yapmaz” diye konuştu.

ÖZGÜR ÖZEL

SEÇMEN SİYASETTEN UZAKLAŞIYOR

Tosun, Özel’in Ödemiş, Tire, Bayındır, Menderes ve Torbalı’da halk buluşmalarını de değerlendirdi. Özellikle Torbalı ilçesinde alanların boş kalmasını parti içi kırgınlıklardan, ekonomik sorunlardan ve seçmenin mutsuz olduğundan kaynaklandığını belirten Tosun, “Mutlaka seçmende olduğu gibi partililer arasında da sıkıntı vardır. Bunu yok diye değerlendirmek doğru değil. Bunun ötesinde alanların boş kalmasının nedeni partiye ya da genel başkana tepki olması değil özellikle 14 Mayıs sonrası politikaya olan ilginin çok belirgin bir şekilde azalması söz konusu. İnsanlar politikadan yavaş yavaş kendilerini çekmeye başlıyorlar. Bunun birinci nedeni seçimlerin sonunda kendilerini mutlu hissedecekleri sonucun ortaya çıkmamasıyla ilgilidir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ciddi bir ekonomik kriz var. İnsanların meydanlarda parti liderlerini izlemek içim onları o etkinliğe motive edecek faktör çok az. Bu yüzden alanların boş kalmasının arkasında farklı nedenler olsa da başlıca sebepleri bunlardır” şeklinde konuştu.

CEMİL TUGAY

BEKLENMEDİK SONUÇLAR ÇIKABİLİR

İzmir Büyükşehir adaylarının seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Tosun, şu ifadeleri kullandı: “Geçmiş seçimlere bakarak bir öngörüde bulunmamız mümkün. Cemil Tugay’ın kampanya performansını ele aldığımızda sakin güç olarak görüyoruz. Hamza Dağ’a baktığımız zaman daha yenilikçi, daha genç, İzmir’in AK Parti’ye mesafeli olan kesimleri bile bir şekilde kendisine çekmek için çalışan bir aday. Ümit Özlale’ye baktığımız zaman ise kendi akademik başarısı tartışılmaz bir isim ama İYİ Parti’nin de İzmir’de seçmenle olan ilişkisinde sınırları var. O sınırlar nedeniyle kendi birikim ve donanımlarını yukarıya taşıyamıyor. Yoksa vaat ettiği projeler ve kente ilişkin yapmış olduğu açıklamalar değerli bir aday olduğunu gösteriyor. Buradan nasıl bir sonuç çıkar diye bakacak olursak AK Parti’nin İzmir’de özellikle büyükşehirde seçim kazanabilmesi için kent merkezinde çok ciddi anlam oy sıçraması yapması gerekiyor. Çünkü CHP ile AK Parti arasında kentsel ve kırsal oylar arasında çok ciddi bir uçurum var. Bu uçurumu kırabilmesi için seçmeni ikna etmesi gerekiyor. Seçmeni ikna etmek içindir ki Hamza Dağ, İzmir’de AK Parti’ye ilişkin var olan algının ötesinde daha merkezi politik aktör olarak kampanyasını yönetiyor. İlçeler açısından değerlendirdiğimizde ise bir seçim iş birliği olsaydı CHP açısından kaybedilebilecek ilçe sayısı 1 – 2 olabilirdi. Ama İş birliği olmadığı için kaybedilecek ilçe sayısı artacaktır. Hem CHP hem de AK Parti açısında ilçe sayılarında beklenmedik sonuçlar çıkabilir diye düşünüyorum”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.