TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’de ‘Organize İşler’ iddiası

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na Büyükşehir çalışanlarına uygun fiyatlı konut inşa etmek için meclisten onay aldığı projeyle başlayan ve kooperatif modeline evrilen tartışmalar damgasını vururken AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal üç iddiayla birlikte Büyükşehir’de ‘Organize İşler’ göndermesi yaptı

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 16:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’de ‘Organize İşler’ iddiası

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Oturuma damgasını vuran konu ise yine İzmir’deki dönüşüm çalışmaları ve kooperatif modeli oldu. Büyükşehir’in 2021 yılında Büyükşehir çalışanlarına uygun fiyatlı konut inşa etmek için meclisten onay aldığı projeyle başlayan tartışmaların sonu yine CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve kooperatif modeline evrildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir’de Büyükşehir tarafından yönetilen konut projelerine ilişkin üç iddiayı gündeme getirdi.

BOZTEPE: YARIN ÖBÜR GÜN BİZİ SUÇLAMAYIN

AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Çiğli’de Büyükşehir çalışanları için yapılacak konutlara ilişkin dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirerek, “Geçtiğimiz yıllarda dar gelirli vatandaşlarımız için bir arsayı tahsis etmiştik. O zamanlarda İzBB Başkanı Tunç Soyer, grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek bunun kent için çok önemli olduğunu söyleyerek oybirliğiyle geçmesini istediğini söylemişti. Biz de Çiğli Planlaması için destek vereceğimizi söylemiştik. Daha sonra bir temel atıldı. Üstünden 1 yıl geçti. O sürede alana yaklaşık 10 kez gittim. İlk etapta burada daha önce de dile getirmiştim. Burada iki proje yapılıyor. Biri Burano diğeri Murano. Bunların biri kooperatife diğeri de İzBB çalışanlarına. Yani bir yanda lüks konutlar diğer yanda daha düşük kalite konutlar. Kurucularına baktığımızda aralarında Şenol Aslanoğlu var. Burada 150 küsur milyon liranın toplandığı söylendi bize. Çalışanların ödemeleri yapamamalarının yanında hisselerini devretmeye çalıştıklarını görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde yine gittim oraya bakmak istedim ve kapıdaki arkadaş ‘Bakamazsınız’ dedi. City Construction’ın yaptığını söyledi bu yapıları. 2020 7 Şubat’ta kurulan bu şirketin bitirdiği bir proje yok. Şu an bu firmanın elinde toplamda eğer Gaziemir’de varsa 1,5-2 milyarlık iş var. Burada çalışanlara ve üyelere haksızlık yapıyoruz. Ben 1 ay içerisinde 3-4 kez gittim. Orada ciddi bir inşaat hatası yapılıyor. Ne gelen var ne giden. İstinat duvarları yapılmıyor. Yarın öbür gün burada da sıkıntı yaşayacaksınız. O zaman aynı Örnekköy’de olduğu gibi bize suç atmayın. Lütfen gidin alanı görün. Burası ne zaman bitecek ve nasıl gidecek” dedi.

AYDIN’DAN ‘ŞEHİR HASTANESİ’ SORULARI

Boztepe’nin ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın CHP’lerin ‘Şehir Efsanesi’ dediği ve açılışı 7 kez ertelenen Bayraklı Şehir Hastanesi’ne ilişkin sorular yönelterek “Bayraklı Şehir Hastanesi…. Hastane yine açılamadı ve açılışı yine ertelendi. Hastane artık bir hikayeye dönüştü. Temeli 2013 yılında temeli atıldı hastanenin ve 30 ayda biteceği söylendi. Sonra 36 ay oldu. 2014 yılında ikinci kez temel atılıyor. Bayraklı Şehir Hastanesi, merkezi iktidarın İzmir’e verdiği 2011 yılı seçim vaadiydi. İşin garibi şu.. İki kez temeli atılan bu hastanenin finansmanı 2016 yılında bulundu. Finansmanı olmayan bir projenin temeli atılmıştı. Daha sonra… Şehir Hastanesi’nin 2018 yılında açılacağı söylendi. Malum yine seçim vaadi olarak söylendi. Yine olmadı. 2019'da da buranın açılacağı söylendi ve yine olmadı. Daha sonra Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 Mayıs 2020’de açılacak dedi. Açılmadı. Dönemin AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali sürekli 29 Ekim 2021’de açılacağını söyledi. Yine olmadı. Söylenenler olmadı. Son olarak 27 Eylül tarihinde açılacağı söylendi ama yine olmadı. 7 kez açılacağı söylenen Şehir Hastanesi hala açılmadı. Şehir Hastanesi’nin yap-işlet-devret yöntemiyle yapılacağı ve 1 milyar 638 milyona mal olacağı söylendi. Ancak görüyoruz ki bunların hiçbiri gerçekleşmedi. İzmir halkı olarak soruyoruz. Bu inşaatın gerçek temel atma töreni ne zaman yapıldı? 30 ayda mı 36 ayda mı bitecek? Bu tarihi ne zamandan itibaren alacağız? En önemlisi 1.6 milyar liraya mal olacak bu hastane kaç milyar liraya mal oldu? Ve hastaneyi işleteceği söylenen şirket ne zaman işletmeye başlanacak? Hastaneyi yapacak olan ilgili şirketse bu gecikme süresinin ücreti şirketten kesilecek mi? Son olarak Bayraklı Şehir Hastanesi sahiden ne zaman açılacak” diye konuştu.

YILDIZ: BİZE BİTMEYEN OPERA BİNASI’NI ANLATSINLAR

Aydın’ın sözlerine yanıt veren AK Parti Grup sözcüsü Hakan Yıldız, hastane çıkışına ‘Opera Binası’ çıkışını yaparak “AK Parti’nin böyle devasa projesini takip ediyor olması Opera Binası’nı bitiremeyen, tünelleri yapamayan ve kooperatifleri eline yüzüne bulaştıran bir partini grup başkanvekili olarak önemli. Toplamda 700 bin metrekarelik bir inşaat yapacaksınız ve farklı birimleri var. Bugün 30 milyar liralık bir bütçenin üzerinde bugün hastane açılacak bir duruma gelmiştir. Yaşanan gecikmelerin nedeni içerisindeki teknik sistemlerin çalışmasına ve testlere ilişkin. Bitmemesinden kaynaklı değil. Keşke kendileri de böyle büyük projeler yapsa da biz de bitip bitmediğini takip etsek. Kendileri bitmeyen 4. Faz gibi bitmeyen Opera Binası’nı da bize anlatsınlar” ifadelerini kullandı.

“KAPIMIZDA KOOPERATİF MAĞDURLARINI GÖRECEĞİZ”

Boztepe’nin gündeme getirdiği iddiaların devamını da getiren Yıldız, şunları söyledi; “Ege Şehir Planlaması’nın ani sermaye artışı… Ayni sermaye artışı verdik biz bu mecliste oraya. Belediye çalışanlarına konut yapılacak dendi o dönemde. Bizim konut yapılsın diye verdiğimiz alan ne oldu? Yine bir kooperatife devredildi. Kendimiz yapamadık yine bir kooperatife devrettik. City Construction. Bir kooperatif. Örnekköy’de olduğu gibi partilerinin il başkanının kurucusu olduğu bir kooperatif. Binlerce konut inşaatına onay vermişiz bu mecliste. Ege Şehir Planlaması yetkisini aşarak… Biz onu belediye çalışanlarına konut yapılsın diye verdik. Orada da yetki sınırlarını aşarak kooperatife devredip iki farklı proje yapıyor. City Construction dışında başka bir şirket yok muydu? Çok açık bir soru. Yapı işleri genel şartnamesine göre yapıyoruz biz bu işleri. Yapı işinin yüzde 50’sinden fazla veremezsiniz diyor. Biz hem Örnekköy’de hem de Çiğli’de vermişiz. Bu binalar bitmeyecek ve işin sonunda kapıda kooperatif mağdurlarını göreceğiz Kurulan şirket belli. Milyonlarca lira kontrolsüz bir şekilde bu şirkete aktarılıyor. Biz yeni mağdurlar doğmasın diye tekrar tekrar gündeme getiriyoruz.”

HIZAL’DAN ART ARDA 3 İDDİA

Aydın’ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kooperatif ve konutlar konusunda yeni iddiaları gündeme getirerek “CHP’li bir isimden Şehir Hastanesi’ne ilişkin eleştiriler almak bizleri mutlu ediyor. Pandemi öncesine kadar ‘Şehir hastanelerine karşıyız, iktidara gelince kapatacağız’ diyen bir zihniyetin takip eder hale gelmesi bizi mutlu ediyor. Konumuza gelirsek… Sayın Aydın’ın topu taca atmaya çalıştığını görüyoruz. Büyükşehir’in genel sekreter yardımcısı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yazılan bir yazı var. Yazıdan şunu anlıyoruz. İlgili etaplarda İZBETON dışında herhangi bir kişi ya da kurun faaliyet göstermemesi lazım. Ama biz biliyoruz ki oraya kaç yollarla girmiş kooperatifler ve şirketler var. Bunları buraya sokan İzBB Başkanı Tunç Soyer.  Yani suça ortak oluyor. Kendisi ‘Biz Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm modeli ortaya koyuyoruz.’ diyor. O kadar örnek olmuş ki İzmir dışından bu modeli öğrenmeye çalışan isimler var. Ben Şenol Aslanoğlu ile ilgili eleştiri yaptığımda meseleyi siyasi noktaya çektiğim söyleniyor. Ben siyasi noktaya çekmiyorum. İsim üzerinden eleştiri yapıyorum City Construction’ın ne işler yaptığını hepimiz biliyoruz. Gaziemir 1. Etap. Temelini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na attırdınız. 36 ay içinde biteceği söylendi. Üyelerden 178 milyon para toplandı. Para nerede? Yok. Daire nerde? Yok. Tam ‘Organize İşler.’ Etap yüzde 4 seviyelerinde. Kooperatifi Serdar Deniz kurmuş. O kişi de CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın danışmanı. Yanında da CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol var. Kim çağırdı bu ismi? Tunç Soyer çağırdı. Yetmedi Ümit Erkol’un oğlu Fırat Erkol geliyor. O da İMC yapı Kooperatifinde yapıyor. Orası neresi? Bizim çalışanlarımıza konut yapılsın diye verdiğimiz 100 binlerce liralık arsanın üzerine konmaya geliyor koşa koşa Londra’dan. Yetmiyor bir de Ares Yapı diye 2022’de şirket kuruyor. O şirkete de Uzundere etabını vermişler. Neresinden tutsanız sakatlık. Narlıdere Metrosu’nu eleştiririz ama biter. Ama bu bambaşka bir şey. İzmirliler parası… İzBB’nin itibarı… Yazıklar olsun! Bütün bunların müsebbibi Tunç Soyer’dir” dedi.

Büyükşehir’de ‘Organize İşler’ iddiası (7)00

ÖNAL: BİR YANLIŞ VARSA DEVLETİN MAHKEMELERİ ORADA

Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, “Kooperatiflerin parası, bütün bunları bilip kooperatife giren vatandaşlardan geliyor. Hepsi sözleşmeleri okuyor. Bu ülkede akıllı bir Özgür Bey mi? Onlar bilmiyor mu? Engellemek için her şeyi yaptınız. Özgür Bey avukatlığı bırakmış herhâlde elinde mezurayla inşaatları geziyor. Bu paraları veren vatandaşların hiçbirinden bir itiraz gelmiyor. Sadece Özgür Bey’den geliyor. Bizimi inşaatlarımızın metrekare birim fiyatı TOKİ’nin altında. Bu arsanın inşaatıyla ilgili… Ankara’da bir CHP’linin İzmir’deki kooperatif işine girmesi sizi niye rahatsız ediyor? Sizin Dokuz Eylül Üniversitesi’ne atadığınız rektör AK Parti’nin eski milletvekili. CHP’li bir ismin kooperatif üyesi olması sizi neden rahatsız ediyor? Varsa bir yanlış devletin mahkemeleri orada” ifadelerini kullandı.

AYDIN SÖZLERİNİ YARIDA KESTİ

Eleştirilere yanıt vermek üzere söz alan CHP’li Aydın, “Sözleşmenin hükümlerini yanlış yorumluyorsunuz. Yanlış yerden yola çıktığınız için yanlış bir yere varıyorsunuz” diye konuştu.

AK Partili Yıldız’ın konuşması esnasında birkaç kez Aydın’ın sözünün arasına girmesi üzerine aydın, “Dinlemek istemeyene cevap verme hatasında bulunduğum için özür dilerim” diyerek sözlerine son verdi.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kasapoğlu: AK Parti’nin yerel yönetim dinamizmini İzmir’e kazandıracağız

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.