TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağımsız Türkiye Partisi’nin kurucusu Haydar Baş kimdir?

Türkiye siyasetine iz bırakan isimlerden biri olan Haydar Baş kimdir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 10:21
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bağımsız Türkiye Partisi’nin kurucusu Haydar Baş kimdir?

Yaşamı boyunca siyasi hayatın içerisinde aktif olarak rol alan ve gerek görüşleri gerek de açıklamaları ile sık sık adından söz ettiren Haydar Baş, 2020 yılında aramızdan ayrıldı. Geçmişte yaptıkları ve söyledikleri ile bugün dahi gündeme gelmeyi başaran Haydar Baş kimdir? Birlikte inceleyelim.

Haydar Baş kimdir?

Haydar Baş, 28 Ocak 1947 tarihinde Trabzon'un Akçaabat isimli ilçesinde hayata gözlerini açtı. İlk, orta ve lise eğitimini memleketi Trabzon'da tamamladıktan sonra, 1970 yılında Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora derecelerini "Veda Hutbesinde İnsan Hakları" konulu teziyle Bakü Devlet Üniversitesi'nde aldı ve aynı üniversitede akademik kariyerine başladı. İslam ve Mevlana, Tasavvuf Tarihi, Din Sosyolojisi ve Din Psikolojisi gibi konularda yaptığı çalışmalarla profesörlük unvanını kazanan Haydar Baş, 13 yıl boyunca Bakü Devlet Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Haydar Baş siyasi hayatına nasıl başladı?

Haydar Baş’ın siyasi arenayla ilk teması 1970 yılında Millî Selamet Partisi ile oldu. Ancak genel olarak partinin fikirlerine katılmadığı için, kısa sürede buradan ayrıldı. Sonraki yıllarda da Necmettin Erbakan'ın liderliğindeki partilerden uzak durdu. Siyasetle ile olan bağı devam eden Baş, 1994 seçimlerinde Doğru Yol Partisi'ni destekledi. Haydar Baş, 25 Eylül 2001'de ölümüne kadar liderliğini üstlendiği Bağımsız Türkiye Partisi'ni (BTP) kurdu. 2007'deki seçimlerdeki sloganı, Ankara Tandoğan Meydanı'ndaki mitinginde bir çiftçinin "İş istiyoruz, aş istiyoruz, bu seçimlerde Ankara'ya Haydar Baş'ı istiyoruz" pankartından esinlenerek "İş, aş, bu defa Haydar Baş" şeklinde oldu. Bu slogan hem kendisinin hem de partisinin tanınırlığını artırdı. 2011 genel seçimlerinde Demokrat Parti'den milletvekili adayı oldu. 2015 seçimlerinde "Milli Ekonomi Modeli" ile 500 trilyon lira para basıp herkese 5 bin lira maaş vaadinde bulundu. Bu model, insanın sınırlı ihtiyaçlarının sınırsız kaynaklardan karşılanması ilkesine dayanıyor ve gelir dağılımında denge, sürekli büyüme ve tam istihdam gibi günümüz ekonomi sistemlerinin başaramadığı unsurlara çözüm öneriyor. Haydar Baş, 2017 Anayasa değişikliği oylamasında tabanını serbest bıraktı ve partisi BTP 24 Haziran 2018 seçimlerine katılmadı.

Haydar Baş neden öldü?

Haydar Baş, memleketi Trabzon’dayken hem kendisinin hem de ailesinden sekiz kişinin COVID-19 testinin pozitif çıktı. 9 Nisan'da Akçaabat ilçesindeki özel bir hastanede koronavirüs tedavisine başladı. Ancak, özel hastanede dört gün boyunca tedavi gördükten sonra solunum desteğine ihtiyaç duymasıyla birlikte yoğun bakım servisine alındı. Durumu ağırlaşınca, 13 Nisan’da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ne yazık ki, 14 Nisan 2020 tarihinde COVID-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.