TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akdaş: OVP siyasi kararlılık ile desteklenmeli

EBSO meclis toplantısında konuşan Akdaş, OVP’nin planda belirtilen adımların belirlenen takvim sürecinde hayata geçirilmesi ve siyasi kararlılık ile desteklenmesi gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2023 15:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Akdaş: OVP siyasi kararlılık ile desteklenmeli

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Eylül ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanvekili İzzet Şanlı yönetiminde gerçekleşti. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Erden Yorgancılar’ı temsilen Başkan vekili Metin Akdaş katılım gösterdi. Meclis konuşmasında Orta Vadeli Program (OVP)’ı değerlendiren Akdaş, “Planın istişare içerisinde hazırlanmış olması ve siyasi kararlılık ile desteklenmesi önemlidir” dedi.

EBSO meclis toplantısı2509 (1)0

METAL SEKTÖRÜNDE SAHTE FATURALAR YADSINAMAZ

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Şanlı, metal sektöründe kayıt dışılık ve sahte fatura sorununa dikkat çekti. 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren demir-çelik ürünlerinin teslimi KDV tevkifatı kapsamına alınmıştır diyen Şanlı, “İş yükü, finansman ve iade zorlukları bir yana tevkifat getirilme sebebi daha can sıkıcıdır: Metal sektöründe kayıt dışılık ve sahte faturalar. Bu, maalesef başka birçok sektörde olduğu gibi yadsınamaz bir gerçek ancak “Suçluluğu ispatlanıncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz” olarak bilinen masumiyet karinesinin aksine “Suçsuzluğunu kendisi ispatlayıncaya kadar her mükellef suçludur” anlayışıyla topyekûn değerlendirmelerden vazgeçilmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

izzet şanlı

OVP’NİN SİYASİ KARARLILIK İLE DESTEKLENMELİ

Toplantıda konuşan Başkanvekili Akdaş, geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen İzmir İş dünyası toplantılarının verimli geçtiğini belirterek, iş dünyasının sorunlarının çözümü açısından önemli konuların konuşulduğun vurguladı. Akdaş, geçtiğimiz ay açıklanan Orta Vadeli Program (OVP)’ın planda belirtilen adımların belirlenen takvim sürecinde hayata geçirilmesi en büyük temennimizdir diyerek, hedeflerin kısmen de olsa daha gerçekçi belirlenmiş olması uzmanlarca da dile getirildi diye belirti. OVP’de temel göstergeler kısmında özellikle belirlenen hedeflerin merakla beklendiğini söyleyen Akdaş, “OECD de son açıklamasında, Türkiye için 2023 büyüme beklentisini yükselterek yüzde 4,3 olarak revize etti. OVP’de de yüzde 4,4 olarak hedef açıklandı.  Ancak, enflasyonun bu yapı içerisinde yüzde 65’ten 2024 yılı için yüzde 33’e nasıl gerileyeceğine dair haklı endişeler ve soru işaretleri söz konusu olsa da genel olarak planın istişare içerisinde hazırlanmış olması ve siyasi kararlılık ile desteklenmesi önemlidir” diye konuştu.

EBSO meclis toplantısı2509 (1)

OVP’NİN ÖNEMLİİİ EYLEM ADIMLARI

Konuşmasının devamında OVP’de bazı önemli eylem adımlarını paylaşan Akdaş, maddeleri şu şekilde sıraladı;

Büyüme kapsamında; Sanayi envanteri güncellenmesi, sektörel önceliklendirme, mevcut demiryolu, sanayi bölgeleri ve limanlarla bağlantıların güçlendirilmesi, kamu alımlarında öngörülebilirliğin artırılması, stratejik ürün ve teknolojiler için ürün bazlı yatırım yol haritaları, Ar-Ge teşvikleri, faaliyet kârına sahip olmayan firma yapılarının dönüşümüne yönelik kapsamlı çalışma, yeşil teknolojilerin kullanımı, teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı, TOGG benzeri girişimler artırılması, ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe arz güvenliği, yarı iletken, elektrikli araç, batarya vb. yatırımların teşvik edilmesi, nitelikli insan kaynağının Üniversite-sanayi işbirliği ile yetiştirilmesi, Gıda arz güvenliğine yönelik planlama.

İstihdam alanında; Pilot illerde yapılacak analiz, sanayi ile işbirliği içerisinde mesleki eğitim programları, mesleki ve teknik lise mezunlarına yönelik çalışmalar, savunma sanayii, yapay zekâ, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik Kamu-üniversite-özel sektör işbirliği, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin eğitime ve istihdama, eğitim, yetkinlik ve becerilerini dikkate alan programların hayata geçirilmesi.

Fiyat İstikrarı çerçevesinde; Enflasyon hedeflemesi uygulamasına devam edilmesi, maliye ve para politikası eşgüdümü, dalgalı döviz kuru rejiminin sürdürülmesi, tüketim artışlarını önlemeye yönelik adımların atılması, ilk kez konut alacakların desteklenmesi.

Ödemeler Dengesi; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, dijital ve yeşil dönüşüm stratejileri, yurtdışı lojistik dağıtım ağlarının yaygınlaştırılması ve etkin işletilmesi destekleri, türk Eximbank’ın iş modelinin geliştirilmesi, Türkiye Varlık Fonu ile sanayi yatırımlarının ve teknoloji girişim şirketlerinin desteklenmesi, petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri, yenilenebilir enerji üretiminin artırılması, nükleer teknoloji alanında yerli ve yenilikçi uygulamalar, Afrika ve Latin Amerika’ya yönelik açılım politikaları, uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında proaktif eylemler.

İş ve Yatırım ortamı alanında; Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK)’nun yapısının etkinleştirilmesi, yatırım yeri envanteri oluşturulması, stratejik ve büyük ölçekli yatırımlar için yer temininde ve kamulaştırma süreçlerinde bürokrasinin azaltılması, öncelikli sektörler olmak üzere yatırımlar için Hazine taşınmazlarının ekonomiye kazandırılması, planlı sanayi alanlarının geliştirilmesi, yatırım teşvik sisteminde etki analizinin yapılarak, yeniden yapılandırılması, katma değeri yüksek yatırımların desteklenmesi, özel bankaların yatırımları desteklemesinin özendirilmesi.

EBSO meclis toplantısı2509 (2)

RUSYA TAHIL KONUSUNDA ENGELLEMEDEN ÇIKMALI

Konuşmasının sonunda geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen G-20 Zirvesinde ki öne çıkan maddeleri değerlendiren Akdaş, “Nükleer silah kullanımı veya kullanılması tehdidi kabul edilemez. Rus gıda ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimi için Türkiye ve BM'nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmalarına yönelik çabaları takdir ediyoruz. Öte yandan, tahıl, gıda ürünleri ve gübrelerin Rusya ve Ukrayna'dan derhal ve engellenmeden çıkarılmasının sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Bunun yanı sıra, G20 Maliye bakanları ve Merkez Bankası yöneticileri Ekim 2023’te kripto para yol haritasını ileriye taşımayı görüşecek. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon/emisyona geçişlerini desteklemek üzere düşük maliyetli finansman sağlamalarını kolaylaştırmak için çalışacağız. Mevcut hedefler ve politikalar aracılığıyla 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini küresel olarak 3 katına çıkarma çabalarını takip ve teşvik edeceğiz” dedi.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: ESBO’dan gençlere destek: Günlük 10 euro harçlık ve makine eğitimi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.