TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcaklığın şiddeti her gün artacak!

Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten, Balkanlar üzerinden gelecek olan aşırı sıcaklar ile ilgili uyarılarda bulundu. 23 Temmuz’dan itibaren sıcaklığın şiddetinin gün gün artacağını belirten Ökten, “Sıcaklık rekorları kırılacak” dedi

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2022 05:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sıcaklığın şiddeti her gün artacak!

BURCU YANAR - ÖZEL HABER

Yaz severler ve kış severler arasında mevsim tartışmaları sürerken yaz mevsimi severleri mutlu eden ancak soğuk havaları sevenleri üzecek bir haber veriyorum. 23 Temmuz’dan itibaren gerçek manada yaz mevsimine giriş yapıyoruz. Hazır olun, sıcaklığın şiddeti her gün artacak! Tüm bunlar Twitter’da ilgi ile takip edilen ve her dediği çıkan Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten tarafından incelenerek bilimsel verilere dayandırıldı.

KAR SEVGİSİ BU MESLEĞE YÖNLENDİRDİ

Meteoroloji sevgisinin kendisinde çocukluktan başladığını belirten Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten, kar sevgisinin kendisini bu mesleğe ittiğini dile getirdi. 4 yaşında kar yağdığında pencereden pencereye koştuğunu ve kar yağan gece uyuyamadığını belirten Ökten, “Sabah sokaktaki bütün öğrencilerden önce kalkar, havanın karanlığında onları da zile basıp kaldırırdım. Kar ile oynaya oynaya okula giderdik. İlkokulda sınıf başkanlığını reddedip hava gözlem kolu olduğumu bilirim. Daha sonra bunu profesyonel boyuta taşımaya karar verdim ve eğitimini aldım. Aynı zamanda internette kar sevgisi olan diğer arkadaşlarla forum kurduk. Gece gündüz hava takibi yaptık” dedi.

GERÇEK YAZ BAŞLIYOR

Türkiye’de en kuvvetli sıcakların genel olarak 20 Temmuz ile 10 Ağustos arasında yaşandığına dikkat çeken Ökten, aşırı sıcakların yine aynı tarih aralığına denk geldiğini söyleyerek, bu sefer ilginç bir durum ile karşı karşıya kaldığımızı aktardı. Ökten, bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Ülkemiz ya Libya ya da Basra üzerinden sıcak hava alırdı. Basra’dan sıcak hava geldiğinde Karadeniz ve Balkanlar tepki verir ve rüzgar ile bir nebze olsun serinlerdik. Libya sıcaklarında da böyledir. Bu sefer her iki taraftan da sıcakların etkisi altına gireceğiz. Avrupa’yı etkileyen sıcaklar Balkanlar üzerinden bize gelecek. Aynı anda Ortadoğu’dan Basra sıcakları ülkemize akacak. Bunlar birleşeceğinden hava durgun, rüzgarsız ve aşırı sıcak olacak. Nemin az olacağını düşünüyorum. Bu durum orman yangınlarını da tetikliyor. Nem ağaçları ıslak tutar ve yangınları büyük oranda önler. 18 - 23 Temmuz arasında hava batıda serin. Mevsim normallerinin altında ve rüzgarlar kuzeyden sert esecek. 23 Temmuz’dan itibaren gerçek manada yaz mevsimine giriş yapıyoruz. Her gün sıcağın şiddeti artacak.”

EGE’DE SICAKLIKLAR BASTIRACAK

Ege bölgesinde İzmir’in son zamanlarda sürekli rüzgarlı olduğunu ve rüzgarlar haftanın ilk 3 günü yine kuvvetli eseceğini belirten Ökten, sonrasında sıcakların bastıracağını belirtti. Ökten, “ İzmir, Muğla ve İç Ege aşırı sıcaklar alacak. Bol bol su tüketilmesini ve 10 - 16 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyoruz. Deniz için uygun bir dönem. Tabi deniz kumlarına çıplak ayakla basmak ve güneşin en tepede olduğu sırada kremsiz güneşlenmek ciddi yanıklara sebep olabilir” uyarısında bulundu.

SICAKLIK REKORLARI KIRILACAK

Dünyadan hava durumu örnekleri de veren Kerem Ökten, “Avrupa’da İspanya ve Portekiz 2003’ün rekorunu kırdı. Fransa’da da geçtiğimiz Cuma günü rekoru kıran yerler var. Yarından itibaren Fransa geniş alanda 2003 rekorunu kıracak. Ölü sayısı hâlihazırda yüksek ve artacak. Sıcaklar özellikle Salı günü İngiltere, Hollanda ve Belçika’da da etkili. İngiltere’de 40 derece aşılacak. Toprak sıcaklığı 50 derece, asfalt sıcaklığı ise çok daha yüksek olacak. Avrupalılar genel olarak beyaz tenli oldukları için güneş yanıkları deri kanserine kadar varabilir. Ayrıca burun delikleri küçüktür ve bunaltıcı havalarda nefes almakta zorlanırlar. Vücutları serin havaya adapte olduğu için bu tarz sıcaklara vücut hemen alışamaz. Göz renkleri açık renktedir. Güneş ışıkları görme bozuklukları yaratabilir. Siyah göz burada avantaj yaratır” dedi.

Aynı riskin Türkiye’de de mevcut olduğunun altını çizen Ökten, “Mesela Trakya, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da risk var; fakat bizde bahsettiğim üzere Avrupa’daki gibi ölümlerin olma ihtimali düşük. Elbette saat 10 - 16 arası dışarı çıkılmamalı. Bizler sıcağa daha yatkınız. Esmer koyu tenliyiz. Burun deliklerimiz daha geniş ve ter bezlerimiz daha aktif” açıklamasında bulundu.

DOĞU KARADENİZ RİSKLİ

Karadeniz’e aşırı yağışların yüksek oranda aşırı ısınma sonrası geldiğini ve geleneksel olarak aşırı ısınmaların yöre halkına uyarı niteliğinde olduğunu da vurgulayan Ökten, “Yerli halk bilir ki; bu ısınmanın ardı aşırı yağıştır. Beklediğimiz sıcaklar Karadeniz bölgesi genelinde etkili olacak. Deniz iyice ısınacak ve nemlenecek. Hiç şüphe yok ki; sıcaklar çekilmeye başlayınca kuzeyden serin hava inecek. İşte burada bu serin hava sıcak denizin üzerinden geçerken topladığı bütün nemi Karadeniz sahiline boca edecek. Hangi şehirler ne kadar yağış alır şimdiden bilemeyiz; fakat genel olarak Doğu Karadeniz daha riskli. Ağustos ilk hafta riskin en yüksek olduğu dönem olarak tahmin ediyorum” diye konuştu.

KOMPLO TEORİLERİ VAR

Kerem Ökten, küresel ısınmanın reddedilemez bir gerçek olduğunu ancak bu hususta komplo teorilerinin var olduğuna da dikkat çekerek, “ Aslında küresel ısınmanın olmadığı ve küresel güçlerin halkı kandırdığına inanılıyor. Bu kesinlikle yanlıştır. Kutup buzları hızla eriyor. Aşırı sıcaklar ve aşırı yağışlar artıyor. Küresel ısınmaya karşı fazla yanan bir ampulü söndürmek bile önemli. Bu tarz ve bundan daha büyük hava hadiselerini sık sık yaşayacağız. Özellikle Akdeniz’de görülen, Medicane dediğimiz Akdeniz kasırgaları da artacak. Türkiye’de Karadeniz sahil şeridindeki şehirlerin ileride başka yerlere taşınacağını düşünüyorum. Önlem alındıktan sonra her hava olayı ile mücadele edebiliriz. Halkımızdan ricamız; her zaman meteorolojiyi takip etmeleridir” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.