TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Selçuk’ta büyük açılış

ELİDAŞ’ın kapasite artırımı ve ek tesisler açılışı Selçuk’ta gerçekleşti. Açılışa TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nın yanı sıra siyaset ve iş dünyasından birçok kişi katıldı

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2022 12:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Selçuk’ta büyük açılış

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

İzmir Ticaret Borsası’nın kurucuları arasında yer alan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ)’ın kapasite artırımı ve ek tesisler açılışı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nın katılımıyla Selçuk’ta gerçekleşti.

Törene Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra; AK Parti ve CHP İzmir milletvekilleri, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

TEMEL RİSKLERE KARŞI

Törende konuşma yapan İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, şunları aktardı: “Lisanslı depoculuk, tarımda çağdaş pazarlamanın gereği. Çünkü bu sistem ürünlerin uygun şartlarda depolanmasına ve hasat sonrası gerçek değerinde satılmasına olanak sağlarken; analiz ve sınıflandırma hizmetiyle de ürünün standardize edilmesini sağlıyor. Ayrıca alıcı ve satıcıya da ürünün gerçek kalitesi hakkında bilgi veriyor. Son yıllarda gittikçe önem kazanan bir husus da burada saklanan tüm ürünlerin bu zor yıllarda sigortalı olarak saklanmasıdır. Böylece üreticimizin ürünleri temel risklere karşı korunmuş olmaktadır.”

SPEKÜLATİF PİYASALARDAN KORUNUYOR

Kocagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Diğer taraftan yaratılan kredi imkanı ve Elüs’ün güçlü teminat özelliği çok önemlidir. Bu sayede üreticimiz hem ürününü borçları yüzünden satmak zorunda kalmamakta hem de olabilecek en cazip oranla kredi kullanabilmektedir. Bu yüzden de bu sistemden tarıma aktarılan kredi hacmi her geçen gün artmaktadır. Ayrıca bana göre en önemli ve olumlu etki de üreticinin fiyatlama açısından korunmasıdır. Çünkü uygunsuz ve mantık dışı fiyat dalgalanmaları karşısında üretici o esnada satmak yerine lisanslı depoyu kullandığında görüyoruz ki fiyatlar mantık dışı fiyatlamayı derhal durdurmakta ve bu anlamda da üretici spekülatif piyasalardan korunmaktadır.”

BU UĞURDA BİRLİKTE YOL ALDIĞIMIZ

Kocagöz, son olarak, “Bu süreçte bizlere sürekli destek olan iki bakanlığımız birçok anlamda bizlere kolaylık sağladılar. Bu nedenle, ticaret bakanlığımız ile tarım ve orman bakanlığımıza ülkem ve borsam adına teşekkürü borç biliyorum. Bu tesisin yapılmasında sorunlarımızla ilgilenen ve kolaylıklar sağlamak için çaba gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ve Selçuk Belediye başkanımız filiz hanıma teşekkür ediyoruz. Bizi hiçbir anlamlı günümüzde yalnız bırakmayan değerli İzmir İl Emniyet Müdürümüz Mehmet Şahne’ye ve her anlamda her projede bizim yanımızda içimizde olan çok değerli İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger’e müteşekkir olduğumuzu söylemek isterim. Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsası bütününde bu güzel sistemin kurulmasında çok büyük emeği olan, bu uğurda birlikte yol aldığımız, her zaman bizlerden desteğini esirgemeyen, her projemizde, mutlu günümüzde, kötü günümüzde ve tabii ki bugün yine yanımızda bulunan değerli Türkiye odalar ve borsalar birliği yönetim kurulu başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Yeni tesislerimizin önce vatanıma sonra sektörüme ve bölgeme hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim” yorumunda bulundu.

BÜYÜK FARK YARATTI

İTB Başkanı Işınsu Kestteli ise “Birlikten kuvvet doğar prensibiyle yol alıyoruz. Pamukta ilk, Türkiye’nin ikinci lisanslı deposu olan ELİDAŞ’ı kurarken de bu bilinçle hareket ettik. ELİDAŞ, İzmir Ticaret Borsası önderliğinde 2011 yılı başında çok değerli 19 ortağımız ile birlikte kuruldu. Kurulduğu ilk günden itibaren üreticilerimizden yoğun ilgi gördü. Son 5-6 yıldır da hep yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştı. Bugün de yapılan ek yatırımla kapasitesini yüzde 100’den fazla artırıyoruz. ELİDAŞ; ülkemizde pamuk depolaması konusunda faaliyet gösteren ve ürün senetlerinin elektronik olarak oluşturulduğu ilk lisanslı depo şirketi olarak sektörde büyük fark yarattı” dedi.

SAYGIN BİR KURUM HALİNE GELDİ

Kestelli, son olarak, “Kısa sürede uluslararası alanda çok sayıda birincilik kazanan saygın bir kurum haline geldi. Hali hazırda İzmir merkez laboratuvarı, Selçuk laboratuvarı ve Şanlıurfa Çalık laboratuvarı ile üç lokasyonda hizmet veriyor ve Türk pamuk sektörümüze değer katıyor. 130 yılı geride bırakan İzmir Ticaret Borsası olarak en önemli hedefimizi tarımın servetini dönüştürmek olarak belirledik. Tarımın servetini dönüştürmek” derken sadece ürünlerimizin ekonomik değerini ve temsil ettiğimiz üye firmaların finansal anlamdaki kazançlarını dönüştürmeyi kastetmiyoruz. Aynı zamanda, tarıma inanan ve emek veren tüm paydaşlarımızın yaşamını olumlu anlamda dönüştürmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunu sağlamak için el birliğiyle çalışmaya, projeler geliştirmeye, yeni ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Bununla da büyük bir gurur duyuyoruz. Ve bu gururu bizimle paylaşan, bu gururun ortağı, paydaşı olan siz değerli dostlarımızla çok daha iyilerine yine birlikte ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz. Bu düşüncelerle ELİDAŞ lisanslı depomuzun yeni yatırımının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum” cümlelerini kullandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da söz konusu yatırımla kalitenin artacağına işaret etti. Hisarcıkloğlu, geçmişte tarımın karın tokluğu için yapıldığı anlayışının artık yerini kazanç sağlamak adına yapılabilirliği olduğunu söyledi.

Tarımın en önemli zenginleşme kaynakları arasında olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Tarım eskiden karın doyurmak için yapılırdı. Artık tarım dünyada olduğu gibi bizde de kazanç kapısıdır. En önemli zenginleşme kaynakları arasındadır. Emtia fiyatlarına baktığımızda tarımın nasıl bir kazanç olduğunu anlayabiliriz. Petrol geçen yıl tam bir yılda yüzde 2 değer kaybederken buğday yüzde 17, soya yüzde 24 değer kazandı. Tarım ürünleri artık en kıymetli emtia haline geldi. Dünya nüfusu artık bir Türkiye kadar artmaktadır. Orta sınıf hızla gelişmektedir. 15 yılda Asya ülkelerinde orta sınıfa mensup insan sayısı 1,5 milyar artmıştır. Üretici olmaktan çıkıp tüketici olmuştur. Artık bu insanlar daha iyi beslenip daha iyi tüketmek istemektedir. Türkiye bu açıdan çok şanslı. Dünyanın en büyük 12, ekilebilir arazisine sahibiz. Tüm tarımsal ürünleri ekebiliyoruz. Avrupa’nın birinci Dünyanın 7. büyük ülkesi haline geldik. Ama eğer biz bu işi para kazanmak için yapmak istiyorsak ticaretini de yapabilir olmalıyız. Bakın Almanya fındık üretmeyen bir ülke olmasına rağmen dünyada fındık fiyatlarını belirleyen Hamburg’dur. Bu işin ticaretini onlar yapıyor. O nedenle bu kadar üretim avantajımıza rağmen ticaret sistemini doğru kullanamazsak maalesef işin kazancı başkasına kalmaktadır. Zamanında harekete geçenler bu işten kazançlı çıkacaktır. Zirveye oynamak istiyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.