TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçim arası Kemeraltı esnafına yaramadı

Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla piyasalarda oluşan belirsizlik Tarihi Kemeraltı çarşısı esnafının işlerini durma noktasına getirdi

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2023 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Seçim arası Kemeraltı esnafına yaramadı

KEMAL ÖZKURT- ÖZEL HABER
Türkiye'de 14 Mayıs genel seçimlerinde adayların yeterli oyu alamamasından dolayı seçimler ikinci tura kaldı. Sandıktan çıkan sonuçların toplumda oluşturduğu belirsizlik ise en çok da esnafları etkiledi. Bu konuyla ilgili gazetemize konuşan Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Seçim arasında piyasalarda dalgalanma olacak algısı en çok Kemeraltı esnafının işlerini etkiliyor" dedi. 

"İSTİKRARLI VE OTURMUŞ BİR EKONOMİ İSTİYORUZ"
Seçimlerin ikinci tura kalmasından dolayı sadece İzmir esnafının değil tüm Türkiye'nin tedirginlik yaşadığını ifade eden Girgin, "Seçim atmosferinde kurlarda dalgalanma olacak diye öyle bir algı yaratılıyor ki, vatandaş da bunun üzerine parasını ya dövize yatırıyor ya da önünü göremediği için elinde tutuyor. Bunun sonucunda da Kemeraltı esnafı durağanlık yaşıyor ve zorluk çekiyor. Çünkü, seçimlerden önce bile aldığımız ham maddenin çoğalması, sattığımız ürünün yerine aynı fiyata koyamamamız gibi sorunlar vardı ve hala devam ediyor. Biz her zaman istikrar ve oturmuş ekonomi istediğimizi dile getirdik. Bunun çözümü için de ciddi adımların atılmasını istiyoruz." diye konuştu. 

"ESNAF HER ZAMAN DEVLETÇİDİR"
Esnafın en büyük beklentisinin, sağladığı kazançla geçmişteki borçlarının silmek istediğini fakat bir türlü açığı kapatamadıklarını söyleyen Girgin, "Bu açık bizi her gün ileriye doğru atıyor. Esnaf her zaman devletçidir. Hükümetler değişir, vekiller gider ama esas olan bu ülkenin yapısıdır.  Biz hep sabır gösteren, hep metanet gösteren taraf olduk ama artık yoruluyoruz. Ömrümüz sürekli olarak sert rüzgarlarla geçiyor. Biz neden Avrupalı gibi rahat yaşayamıyoruz? Biz bunları hak etmiyoruz" dedi. 

"EKONOMİK BÜYÜMEYİ DÜZENLİ OLARAK YAPAMADIK"
 İzmir'e sürekli olarak dışardan gelen bir para akışı ve insan girişinin olmadığını belirten Girgin, "İzmir'in İstanbul ve Ankara gibi sürekli olarak yatırım alan ve gelir oluşturan bir kaynağı yok. Şehir ekonomisinin parası da kendisine yetmiyor. Biz bu ekonomik büyümeyi düzenli olarak yapamadık. Dışardan alınan göçler bölgesel kaldı bize hiç yansımadı. Esnaf da her dükkânı açtığı zaman bugün ne yapacağım korkusunu yaşıyor. Tüm bunlara rağmen nefes alacağımız bir insan kitlesi var fakat kendimiz düze çıkartacak o sinerjiyi yaratamıyoruz" ifadelerini kullandı. 

"PİYASAYI KENDİ HALİNE BIRAKSINLAR"
Seçimlerin sonucunda kim gelirse gelsin piyasaları kendi haline bıraktıkları zaman bir düzene oturacağını söyleyen Girgin, "Serbest piyasa ekonomisini için yapılan yanlış yorumlar bize ve ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor.  Bu yorumları yapmasalar piyasayı kendi haline bıraksalar durum zaten kendiliğinden bir düzene girecek. Ticaret şu anda o kadar çok siyasete malzeme ediliyor ki bundan çok etkileniyoruz. Halbuki ticaretin kuralları bellidir arz talep olayıdır, üretimdir. Siyasetten hep uzak kaldık şu ana kadar da bunu koruduk. Biz seçimlerin sonunda sağlıklı bir sonuç çıkacağın ve düzene gireceğini inanıyoruz" dedi.  


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.