Şeb-i Arus, Mevlevilikte önemli bir gecedir ve Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin vefat ettiği özel bir gecedir. Bu gecede Mevlâna, Rabb'ine ve sevgiliye kavuşma anını simgeler. Şeb-i Arus, kelimesi arama motorlarında hızla aranmaya başladı. Vatandaşların merak ettiği Şebi Arus ne anlama gelir, Şebi Arus töreni nasıl yapılır veya Şeb-i Arus hangi şehirde düzenlenir gibi soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik...

ŞEB-İ ARUS NE ANLAMA GELİR?

Şeb-i Arus, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin vefat ettiği özel bir gecedir. Mevlâna, bu gecenin Rabb'ine ve sevgiliye kavuşma anı olarak nitelendirir. Rumi'nin ölüm yıl dönümlerine denk gelen haftalarda, genellikle 17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen bu törenler, Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak da adlandırılmaktadır. Halk arasında ise bu özel gecenin adı "Şeb-i Arus" olarak bilinir. Arus kelimesi aslında Arapça "عروج" (Yükseliş) kelimesinin yanlışlıkla kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır ve ölümden sonraki ruhun semaya yükselişini ifade eder. Şeb-i Arus törenleri ve etkinlikleri genellikle Konya Mevlâna Kültür Merkezi'nde düzenlenmektedir.

şebi arus

ŞEB-İ ARUS TÖRENİ NASIL YAPILIR?

17 Aralık, Mevlana'nın ölüm günü ya da vuslat günü olarak bilinir ve bu özel günde Mevlana'yı anma amacıyla düzenlenen akşam törenine "Vuslat Töreni" denir. Her yıl 17 Aralık tarihinde, ikindi vaktinden sonra, Kur'an-ı Kerim okuma ve Ayn-ül Cem (toplu Sema töreni) gibi ritüellerle gerçekleştirilir. Mevlana'yı anma haftası boyunca düzenlenen diğer törenlere ise genellikle "Sema Törenleri" adı verilir.

ŞEB-İ ARUS HANGİ ŞEHİRDE DÜZENLENİR?

Büyük mutasavvıf Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin vuslata erdiği gece, "Şeb-i Arus" (Düğün Gecesi) adı verilen bu özel gecede, farklı renkleri, dinleri ve kültürleri bir araya getiren törenler Konya'da düzenleniyor.

şebi arus

HZ. MEVLANA'NIN HAYATI

Celaleddin Muhammed Belhî (Farsça: جلال‌الدین محمد بلخى) veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi (30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir. Mevlana'nın etkisi ulusal sınırları ve etnik ayrımları aşar: onun manevi mirası son yedi yüzyıldır İranlılar, Tacikler, Türkler, Yunanlar, Peştunlar, Orta Asya ve Hint Yarımadası Müslümanları tarafından büyük ölçüde takdir edilmektedir. Şiirleri dünya dillerinin çoğuna geniş çapta çevrilmiş ve çeşitli biçimlere aktarılmıştır. Mevlâna Amerika Birleşik Devletleri'nde "en popüler şair” ve "en çok satan şair" olarak tanımlanmıştır.

Eserlerini çoğunlukla Farsça yazmış fakat nadir de olsa bazen Türkçe, Arapça ve Yunanca da kullanmıştır. Bağlarbaşı'nda toplanan "Mesnevi" adlı eseri Fars dilinin en büyük şiirlerinden biri olarak kabul edilir. Eserleri İran'da ve Farsça konuşulan ülkelerde geniş çapta okunmaktadır. Eserlerinin çevirileri özellikle Türkiye, Azerbaycan, ABD ve Güney Asya'da çok popülerdir. Şiirleri sadece Fars edebiyatını değil, Osmanlı Türkçesi, Çağatayca, Urduca, Bengalce ve Peştuca dillerinin edebi geleneklerini de etkilemiştir.

Mevlânâ'nın bugün Afganistan toprakları içerisinde yer alan Belh kentinde, 1207 yılında doğduğu düşünülmektedir. Belh'den göç ettikten sonra, 21 yaşına geldiğinde, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya’ya yerleşmiş ve hayatının geri kalanını burada geçirmiştir. 17 Aralık 1273 tarihinde Konya’da vefat etmiştir.

Erzincan’daki sağlık ocağı çalışma saatleri kaç? Erzincan’daki sağlık ocağı iletişim bilgileri Erzincan’daki sağlık ocağı çalışma saatleri kaç? Erzincan’daki sağlık ocağı iletişim bilgileri

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Öğle namazı nasıl kılınır? Öğle namazı kaç rekât?

Kaynak: HABER MERKEZİ