TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sahte içki kabusu: Ölüme iten vergiler!

Alkol ürünlerine uygulanan yüksek vergiler sebebiyle vatandaşların ucuz olduğu için kaçak içkiye yöneldiğini ve bu sebeple ölümler yaşandığını vurgulayan Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Mehlika Koç, “Bu kadar yüksek vergi vatandaşı öldürüyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2022 07:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sahte içki kabusu: Ölüme iten vergiler!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Sahte içki nedeniyle meydana gelen ölümler yine Türkiye’nin gündemine oturdu. Düşük maliyeti nedeniyle etil alkol yerine metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor. Yılbaşına sayılı günler kala sahte alkol kaynaklı zehirlenmeler arttı. Bursa’da sahte içkiden zehirlenip hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e yükseldi. Kabusun gölgesinde bir acı haber de İzmir’den geldi. Torbalı ilçesinde evinde ölü bulunan 63 yaşındaki kişinin sahte içkiden öldüğü öne sürüldü. Alkol ürünlerine uygulanan yüksek vergiler sebebiyle vatandaşların ucuz olduğu için kaçak içkiye yöneldiğini ve bu sebeple ölümler yaşandığını vurgulayan Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Mehlika Koç, “Bu kadar yüksek vergi vatandaşı öldürüyor. İçki tüketimini azaltmak için vergileri arttırmak çözüm değildir. Bu yöntem birçok ülkede denenmesine rağmen sonuç alınamamıştır. Vergileri arttırmak, halkı kaçak ve sahte içki tüketmeye itmektedir” değerlendirmesini yaptı.

SAHTE VE KAÇAK İÇKİ FARKI

‘Sahte içki’ ve ‘kaçak içki’nin birbirinden farklı kavramlar olduğunu vurgulayan Koç, “Evde yapılan alkollü içkileri sahte içki olarak değil de, kaçak üretim olarak nitelendirebiliriz. Sahte içki dediğinizde; piyasada bulunan bir markayı ambalajı ile taklit edip, haksız kazanç sağlamaktır. Yani şişesi, kapağı, etiketi ve büyük oranda tadının taklidi yapılmaktadır. Yılların içicileri bile farkı anlayamayabilir. Türkiye’de distile alkolle izinsiz, ruhsatsız içki yapımı yasaktır” dedi.

FELÇ, KÖRLÜK VE ÖLÜM RİSKİ

Alkollü içkilerin ana hammaddesi olan etil alkolün yerine daha ucuz ve ulaşılması daha kolay olan metil alkolün kullanılmasının oldukça tehlikeli olduğunu kaydeden Koç, “Etil alkol; şeker ve nişasta içeren maddelerin alkol fermantasyonu ve takiben damıtma işlemleri ile üretilen renksiz, berrak, kendine has kokusu olan ve kaynama noktası 78,3 °C olan bir maddedir. Metil alkol ise endüstriyel kullanımı olan bir üründür. Gıda maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanılması kesinlikle yasaktır ve kullanılamaz. İçilmesi ile oksitlenerek vücutta formik asit ve formaldehite dönüşür. Bunlar vücut içerisinde hasara yol açan maddelerdir. Metil alkol ile üretilmiş bir içkiyi tüketen kişinin bunun farkına varması neredeyse imkânsızdır. İçerisindeki metil alkol oranı yüksek bir alkolle ya da tamamen metil alkolle üretilmiş içkiyi kullanan kişinin önce merkezi sinir sistemi etkilenir, kullanım miktar arttıkça dolaşım sistemi sorunları, solunum bozuklukları, ishal, sara nöbetleri, felç, körlük, koma hali ve nihayetinde ölüm meydana gelir” ifadelerini kullandı.

ZAMLAR ÖLÜM GETİRİYOR

Alkollü içeceklere son dönemde peş peşe gelen zamların vatandaşları kaçak ve sahte içkiye yönlendirdiğini kaydeden Koç, şunları söyledi: “İçki tüketmek kişilerin tercihlerine kalmış bir durumdur. İsteyen istediği kadar içebilir, bu sosyal bir haktır. Alkollü içkilerdeki fiyat artışın nedeni vergilerin çok fazla arttırılmasıdır. Alkollü içki tüketmek isteyen vatandaşlar da bu fiyat artışlarından dolayı sahte ya da kaçak içki tüketmeye yönelmektedir. Bunun sonucunda da içeriğinde metil alkol olma olasılığı yüksek olan içkiler tüketilmesi ölümlere, kalıcı arızalara veya hastalıklara yol açmaktadır.”

MESLEKİ UZMANLIK GEREKTİRMEKTEDİR

Evde kendi alkollü içkisini üretenlere de uyarılarda bulunan Koç, “Evlerde iki yolla alkollü içki üretimi yapılmakta. En kolayı tarımsal kökenli etil alkol ile yapılanı. Burada önemli nokta; satın alınan alkolün kaynağı bilinmelidir. Alkol üzerindeki etiket anlayarak dikkatlice okunmalıdır. Alkolün üzerine bir takım eklemeler ile alkollü içki yapılmaktadır. Kaynağına güvenilmeyen bir alkol ile yapılan bu içkiler kesinlikle tüketilmemelidir. Diğer bir yöntem olan; damıtma yöntemi ise tamamen kimya mühendisliği disiplinidir. Damıtma esansında elde edilen etil alkole metil alkol karışmaması gereklidir. Kaynama sıcaklığı birbirine yakın olan bu 2 alkol türünü damıtma sırasında karıştırmamak mesleki uzmanlık gerektirmektedir” dedi.

SIKI DENETİM VURGUSU

Sahte içki kaynaklı ölümlerin önüne geçebilmek için yapılması gerekenleri sıralayan Koç, “Giderek ağırlaşan yaşam koşulları ve alkollü içkiler üzerindeki yüksek vergiler, tüketicileri sahte veya kaçak içki tüketmeye yöneltmektedir. Bu da ölümlere, kalıcı arızalara veya hastalıklara yol açmaktadır. Bu kadar yüksek vergi oranı alkollü içkileri erişilemez kılıyor, bu durum devam ettiği sürece içki içmeyi tercih eden insanlar başka yollardan içkiye erişecektir. Bu çok net gözüken ve onlarcası tarihsel kesit içerisinde yaşanmış tekrar etmiş bir konudur. İnsanlar kontrolsüz ve sağlıksız koşullarda bu içkilere erişme noktasında olacaklardır. Bu noktada en baş risk ölüm riskidir. İkincil risk uzun vadeli kronik etkilenmedir. Kısacası bu kadar yüksek vergi vatandaşı öldürüyor. İçki tüketimini azaltmak için vergileri arttırmak bir çözüm değildir. Bu yöntem birçok ülkede denenmesine rağmen sonuç alınamamıştır. Vergileri arttırmak, halkı kaçak ve sahte içki tüketmeye itmektedir. Sahte ve kaçak içki, ilk başta ölüm riski oluşturmaktadır. İkincisi ise uzun vadede kronik etkilenmedir. Kaçak içki üretimini engellemek Tarım ve Orman Bakanlığının sıkı denetimleri ile mümkündür. Benzeri olayların yaşanmaması için sahte ve kaçak içkinin riskleri topluma farklı iletişim kaynakları ile anlatılarak bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.