TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı Yaşam Ve Yüzme Sporu

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2022 08:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2022 08:38

Düzenli fiziksel aktivite sağlıklı yaşamın en önemli alışkanlıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Enerji harcamayı gerektiren kas ve iskelet sistemi tarafından üretilen herhangi bir vücut hareketleri olarak tanımlanabilen egzersiz sadece fizyolojik değil ama aynı zamanda psikolojik sağlığın korunması ve geliştirilmesi açısından da son derece etkin bir rol üstlenmektedir.

Yaşamın daha sağlıklı sürdürebilmesi adına yapılabilecek birçok fiziksel aktivite türü arasında yüzme sporu da kendine özgüçok yönlü metabolik katkılar taşıyan çok popüler bir egzersizdir. Yerçekimi özelliğinin neredeyse sıfıra indiği yüzme sporu, tüm kasların ahenk ve uyum içinde çalışmasını sağlayıp suyun direncine karşı yapıldığı için yıpratıcı bir etki yaratmadan vücut direncini arttırması nedeniyle yüzme sporu bedensel gelişimin en etkili şekilde ideal düzeye ulaşmasını sağlayan bir spor dalı olarak tanımlanabilir.

Yüzme sporu, bireyin tüm yaşamı boyunca yapmaya devam edebileceği sağlıklı, düşük maliyetli bir aktivite olarak, birçok fiziksel ve psikolojik sağlığa önemli katkılar verebilen bir fiziksel aktivite alışkanlığıdır. Tüm vücudun, suyun direncine karşı hareket ettirilmesinin getirdiği antrenman tarzıyla formda sağlıklı kalabilmek adına yüzme egzersizi her yaşta bireyin tercih edebileceği bir fiziksel aktivite olarak değerlendirilmektedir.

Hareketsiz yaşam tarzı sonucunda insan sağlığı için ciddi bir risk olarak kabul edilen ve fiziksel, ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluk olarak tanımlanan obezitenin önlenmesi ve tedavisinde yüzme egzersizleri oldukça başarılı ve etkin sonuçlar vermektedir. Bu nedenle, sadece obezite ve kilo kontrolü için değil ama aynı zamanda, kan basıncının (tansiyon ) ve diyabet (şeker hastalığının) düzenlenmesi için de etkinliği klinik çalışmalarca kanıtlanmış olan son derece yaygınve etkin bir tedavi yöntemi olarak düzenli yüzmeegzersizleri önerilmektedir.

Fiziksel aktiviteden uzak bir yaşam tarzınınbirçok metabolik hastalığa neden olduğunu konu alan bilimsel yayınları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, fizyolojik ve psikolojik sağlığın korunması ve geliştirilmesi için düzenli yüzme egzersizlerinin tedavi edici rolü olabileceği vurgulanmaktadır. Özellikle, kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) açısından olumlu katkılar sağlayan düzenli yüzme egzersizlerinin, kalbi güçlendirmeyeyardımcı olmakla birlikte daha sağlıklı bir kan akışına neden olarak hipertansiyon (yüksek tansiyon) probleminin çözümüne olumlu katkı verebildiği bilinmektedir.

Yüzme egzersizleri özellikle yaşlı bireylerin kas ve iskelet sistemi problemlerinin çözümünde de destek tedavisi olanağını sağlayabilmektedir. Özellikle sırt ve bel bölgesindeki ağrılı eklem sorunlarında, yüzme sporunun tedavi edici etkisi dikkat çekicidir. Ve iskelet sistemindeki bu olumlu katkılara ek olarak, düzenli yüzme çalışmalarının bireylerin reaksiyon zamanı ve denge üzerinde anlamlı artışlar sağladığı saptanmıştır.

Sonuç olarak, yayınlanmış birçok bilimsel araştırma sonuçlarına göre, sağlıklı bir yaşam için düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının son derece önemli olduğu gözlemlenmektedir. Metabolik, psikolojik ve fiziksel sağlığı korumak için yapılacak pratik fizik aktivite uygulamaları arasında yüzme egzersizlerine de yer verilmesi sağlıklı yaşam adına önemli katkılar sağlayabileceği gözden uzak tutulmamalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.