TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı Yaşam Ve Düzenli Spor Alışkanlığı

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2022 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2022 08:22

Dünya Sağlık Örgütü, vücut kaslarının enerji harcayarak gerçekleştirdiği tüm hareketleri fiziksel aktivite olarak tanımlamaktadır. Egzersiz veya spor ise süresi ve şiddeti planlanarak uygulanan fiziksel aktivite türü olarak bilinmektedir. Metabolik, psikolojik ve fiziksel sağlığı korumak için yapılacak en yaygın ve en pratik fizik aktivite uygulaması yürüyüş yapmak son derece etkin bir yöntem olarak göze çarpmaktadır.

Sağlıklı yaşam için ciddi bir risk olarak kabul edilen obezite vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Tüketilenden daha fazla enerji alınması obezitenin en önemli nedeni olarak gözlemlenmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarındaki değişmelerin obezite probleminin sıkça görülmesine neden olduğunu göstermektedir.

Obezite ve aşırı kilo sağlıklı yaşam için tek başına bir risk ortaya çıkarmakla birlikte, neden olduğu metabolik hastalıklarla da yaşam sağlığı için oldukça olumsuz etkilere sahip bir kronik hastalık olarak kabul edilmektedir. Örneğin, yaşam sağlığı için ciddi bir tehlike olarak bilinen kalp hastalığının görülme sıklığı, hareketsiz bir yaşam ve buna bağlı aşırı kilo ve obezite nedeniyle geçmiş yıllarda olduğundan daha hızlı artma eğilimindedir. Bu sorunla baş edebilmek için düzenli egzersiz alışkanlığının kazanılması ve dolayısıyla kalp hastalıklarının ana risk faktörleri olan kandaki yüksek kolesterolü düşürmek için fiziksel aktiviteye daha fazla zaman ayrılması kalp sağlığını korumak adına son derece etkin bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Obezite ve fazla kilonun ciddi sağlık risklerine ve çeşitli metabolik sorunlara zemin hazırladığı bilinmektedir. Obezite ve aşırı kilo sorunu kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) hastalığı yaşam sağlığı için en yaygın metabolik problemlerin başında gelmekle birlikte tip 2 diyabet (şeker hastalığı), metabolik sendrom, osteoartrit (kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları) ve bazı kanserler ve sıklıkla ortaya çıkabilecek depresyon gibi kronik sağlık sorunlarına neden olabileceği gösterilmiştir. Bu sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde düzenli spor alışkanlığı, sağlıklı bir yaşam sürmenin yanı sıra, bireylerin yıllar içinde karşı karşıya kalabileceği bazı metabolik sorunları önleyerek ya da tedavi sağlayarak sağlıklı yaşama katkı sağlayan bir fiziksel aktivite tarzı olarak önerilmektedir.

Spor alışkanlığıyla sağlıklı bir yaşam arasındaki ilişkiyi konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzının, metabolik sağlık ve özellikle duygusal, bilişsel fonksiyonlar üzerinde çok olumlu etkisi olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle, yetişkin bireylerin haftada en az 150 dakika (2 saat 30 dakika) ila 300 dakika (5 saat) arasında, hafifi ve orta yoğunlukta spor (fiziksel aktivite) yapmaları önerilmektedir.

Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam için fiziksel aktivitenin olumlu etkileri bilindiği için; sportif aktivite olarak en sık tercih edilen yöntem olan düzenli yürüyüş alışkanlığı, birçok kronik sağlık sorunun önlem ve tedavisini mümkün kılmaktadır. Ve buna ek olarak, düzenli spor alışkanlığı, küresel bir epidemi olarak insan sağlığını tehdit eden obezite problemi için de etkin bir bilimsel tedavi yöntemi olarak önerilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.