TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı yaşam ve doğa sporları

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2023 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2023 06:07
Sağlıklı yaşam ve doğa sporları

uygulaması olarak bilinmektedir.

Fiziksel aktivite, en genel tanımıyla, rastgele veya organize katılım yoluyla, fiziksel ve mental (zihinsel) sağlığı koruma ve geliştirmeyi ve bu doğrultuda sosyal ilişkiler kurmayı ve geliştirmeyi amaçlayan her türlü egzersiz uygulaması olarak bilinmektedir. Spor ve düzenli egzersiz alışkanlığı, sağlıklı bir yaşam ve formda kalmak için önemli olmakla birlikte, egzersiz uygulamalarının sağlık veya sportif performans hedeflerine göre sağlıklı ve bilimsel bir antrenman programına uygun olarak hayata geçirilmesi de gereklidir. Sadece elit (üst düzey) atletik performans amaçlı antrenman programları değil ama aynı zamanda, sağlıklı yaşam, kilo vermek veya kilo almak için uygulanan çeşitli egzersiz uygulamalarının da bireysel fiziksel uygunluğa ve bireyin sağlık koşullarına göre planlanması önem taşımaktadır. Bu nedenle, vücudun gücünü ve dayanıklılığını arttırmaya dönük veya kilo kontrolünü hedefleyen düzenli egzersiz alışkanlığının, bireyin metabolik ve fizyolojik yapısına uygun bir tarzda planlandığında, antrenman programları, sportif performans ve sağlıklı yaşam için bireyin hedeflediği ideal katkıyı verebilmektedir.

Özellikle bahar ve yaz aylarında, spor ve düzenli egzersiz alışkanlığı daha çok dış mekânlarda uygulama olasılığı bulmaktadır. Açık hava ve güneşli bir ortamın da, sporun ve egzersizin olumlu sağlık etkilerini arttırmak uygun bir ortam olarak kabul edilmektedir. Dış mekânlarda yapılan doğa sporları arasında en yaygın olarak yüzme, yürüyüş, kampçılık, dağcılık, bisiklet, kano, rafting, kaya tırmanışı, yelken, sörf vb. sayılabilir. Dış ortamda, doğada spor yapmak, hem düzenli egzersizin sağladığı olumlu metabolik katkıları hem de doğada zaman geçirmenin getireceği psikolojik (ruhsal) kazanımlar nedeniyle, doğada gerçekleştirilen fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşam için çok büyük önem taşıdığı kabul edilmektedir. Bu nedenle farklı alanlardan bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda, düzenli egzersiz alışkanlığının; dış ortamda yapılacak, doğa sporları tarzında uygulanmasının sağlıklı yaşam adına faydalarını açıkça ortaya koymaktadırlar.

Doğada (dış mekânlarda) yapılan düzenli fiziksel aktivitelerin sağlıklı yaşam üzerindeki olumlu etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda; koşu, yürüyüş, yüzme, sörf, kano, yelken, patika koşusu ve dağ bisikleti gibi doğa sporlarının, özellikle kardiyovasküler (kalp ve damar) sistemini sağlığını geliştirebilen ve koroner ( kalp damarları) kalp hastalığı riskini azaltabilen uzun süreli aerobik aktiviteler olduğu vurgulanmaktadır. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, doğa sporlarının kan akışını hızını ve debisini arttırmasına, kalbin daha aktif kan pompalamasına ve dolayısıyla kalbin (kalp kaslarının) güçlenmesinin söz konusu olduğunu göstermektedir. Açık, temiz bir hava ve güneşli bir ortamda yapılacak olan egzersizlerin, genel sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceği gibi, tüm vücut sistemlerinin etkin ve düzenli çalışması sonucunda; vücudun immun (bağışıklık) sisteminin de gelişmesini sağlaması söz konusu olacaktır.

Hızlı kentleşme bağlamında, yetersiz aktivite seviyeleriyle süregelen hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı nedeniyle bireylerle doğal çevre (yaşam) arasında ortaya çıkan kopukluk, halk sağlığı adına önemli bir problem olarak algılanmaktadır. Dış ortamda yapılan fiziksel aktivite (doğa sporları) ve doğa sporları, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı ve doğanın sağlığı artırıcı etkileriyle birleştiğinde, geniş halk kitlelerin kişisel ve kişilerarası gelişim dâhil olmak üzere birçok sosyo-psikolojik katkıları ortaya çıkarabilmektedir. Doğal ortamlarda, bireyleri doğayla, diğer insanlarla ve kendileriyle iletişim içinde bulunmalarını olası kılan doğa sporları alışkanlığı, aynı anda hem fizyolojik hem de psikolojik boyutta bir dizi olumlu etkinin elde edilmesine olanak tanıyabilmektedir. Böylelikle, doğa sporlarının bir bütün olarak sağladığı fizyolojik ve sosyo-psikolojik katkılarıyla birlikte düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının yeni bir yaşam biçimi olması da, sağlıklı yaşam için önemli bir katkı sağlayacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Bu nedenle, bireylerin fizyolojik ve psikolojik sağlığını desteklemek için doğa sporlarını bireylerin yaşam tarzına dâhil etmenin önemi konusunda yaratılacak toplumsal farkındalığın, halk sağlığı adına olumlu sonuçlar vermesi beklenebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.