TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Sağlığı

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2022 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2022 08:45

Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve doğal beslenme alışkanlığının ne kadar önemli olduğu çok net bilinmektedir. Beslenme, en temel tanımıyla, canlı ve sağlıklı tutmak için gerekli olan enerji ve besin maddelerini sağlamak için çevredeki kimyasalların vücutta alındığı süreçtir. Sadece vücudun canlı ve sağlıklı tutmak değil ama aynı zamanda vücudun gelişmesi ve onarımı da sağlıklı beslenme alışkanlığının bir sonucudur.

Temel yaşamsal gereksinimler olan; su ve oksijen dışında vücudun ihtiyacı olan tüm gıdaların, doğal ve dengeli bir beslenme alışkanlığıyla alınması, metabolik ve fizyolojik fonksiyonların düzenli çalışması için gereklidir. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için gerekli olan günlük diyet için önerilen günlük kalori miktarı erkekler için 2500-3000 ve kadınlar için 2000-2500 kalori olarak belirlenmiştir. Bu günlük kalori ihtiyacını doğal ve dengeli bir şekilde alınması, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ile mümkün olabilmektedir.

Sağlıklı bir günlük diyeti oluşturan gıda grupları, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler, su ve liflerden oluşurlar. Bu gıda gruplarının hepsinin metabolizma için ayrı bir önemi ve gerekliliği bulunmaktadır. Özellikle, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için bol miktarda protein tüketmeleri gerekmektedir. Proteinlerin, hücren, doku, iç organlar, kasların, tendonların, derinin, saç ve tırnakların yapısını oluşturmakla birlikte metabolizmanın hastalık etkenlerine karşı daha dirençli olmasına neden olduğu da bilinmektedir. Protein kaynakları olarak sıklıkla, et, yumurta ve süt ürünleri tüketilmekle birlikte, sebzeler, fasulye ve diğer bitkisel ürünler de önemli protein kaynakları kabul edilmektedir.

Doğal ve sağlıklı beslenmeyle alınacak vitamin ve mineraller; özellikle çinko, selenyum, demir, magnezyum, bakır gibi minareller ve A, B, C, D, E ve folik asit gibi vitaminler bağışıklık sisteminde savunma sistemi içindeki antioksidan fonksiyonları sayesinde ‘‘hücre koruyucu’’ olarak bağışıklık sisteminin aktivitesini geliştirmekte ve immun (direnç) sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, özellikle antioksidan etkisi yüksek olan C vitamininin doku onarımı üzerinde olumlu etkileri olduğu ve ayrıca kronik hastalık riskini azaltmada da metabolik katkılarının olduğunu göstermektedir. Buradan yola çıkarak, düzenli gıdalara dayalı antioksidan açısından zengin bir diyetin, metabolizmasının sağlıklı ve düzenli çalışması için kritik önem taşıdığı gözden uzak tutulmamalıdır.

Doğal ve dengeli beslenmenin, sağlıklı yaşam üzerindeki etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda sağlıklı beslenme alışkanlığıyla birlikte, düzenli fiziksel aktiviteye de önem verilmesinin, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan fizyolojik ve metabolik dengeleri destekleyebileceği vurgulanmaktadır. Düzenli egzersizin, bireyin genel sağlığını iyileştirmekle birlikte kas ve kemik dokusunu güçlendirmesi ve bir ideal kilonun korunması açısından olumlu etkiler göstermesi de, sağlıklı yaşam adına son derece önem taşımaktadır.

Sağlıklı bir yaşam için beslenme sağlığının büyük önem taşıması nedeniyle, doğal ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılmasının, metabolizmanın sağlıklı, dengeli çalışmasında ciddi katkısı olduğu bilinmektedir. Ve buna ek olarak, sağlıklı beslenme alışkanlığıyla, organizmanın tüm iç ve dış zararlı etkenlere karşı etkin ve sürekli direnç gösterebilmesi de söz konusu olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.