Sportif aktivite en temel anlamıyla, fiziksel uygunluğu geliştirmek veya sürdürmek amacını taşıyan, planlı, düzenli fiziksel egzersizler olarak tanımlanabilir. Fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz alışkanlığı sağlıklı bir yaşam tarzının en temel bileşenleri arasındadır. Düzenli sportif aktiviteler, kardiyovasküler (kalp ve damar) sistemine yönelik çalışmalar, kas gücü ve direnç gelişimini amaçlayan antrenmanlar ve fiziksel esneklik kapasitesini arttırma amaçlı olmak üzere farklı fiziksel egzersiz formlarını içerebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar, düzenli egzersiz alışkanlığının özellikle çocuklar ve gençler üzerinde çok yönlü fiziksel, psikolojik ve sosyal faydalarına dikkat çekmektedir.

Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite, ergenlik çağındaki gençlerin fiziksel ve psikolojik gelişimi açısından son derece önem taşımaktadır. Egzersiz ve spor faaliyetlerinin fiziksel uygunluğu geliştirmeye, depresyonu azaltmaya ve özgüveni artırmaya yardımcı olduğu ve bu olumlu etkilerin çocuklarda ve genç bireylerde psikolojik bir destek sistemi oluşturmaya yardımcı olduğuna dair çeşitli bilimsel araştırmalar mevcuttur. Bu konuda yapılan araştırmalarda, özellikle, ergenlik döneminde fiziksel aktiviteye katılan gençlerin, fiziksel aktiviteye katılmayanlara kıyasla yetişkinlik döneminde daha yüksek öz saygı düzeyine sahip olacağını öngörülmektedir. Ayrıca ergenlik döneminde fiziksel aktivite alışkanlığı geliştiren genç bireylerin olumlu sosyopsikolojik ve genel sağlık etkilerini yetişkinlik dönemine de taşımaya devam ettikleri kabul edilmektedir.     

Benlik saygısı, kişinin kendi değerine ilişkin genel değerlendirmesi olarak tanımlanır ve psikolojik sağlığın önemli bir ölçütü olarak kabul edilebilir. Fiziksel aktivite, fiziksel yapıyı ve genel sağlığı korumak veya geliştirmek için yapılan herhangi bir bedensel hareket biçimi olduğundan, fiziksel aktivitenin ergenlik çağındaki gençlerde gelişmiş benlik saygısı ile ilişkili olduğu düşünülmekte ve bu nedenle fiziksel aktivite ve benlik saygısı, iç içe geçmiş kavramlar olarak değerlendirilmektedir.

Çocuk ve gençlerin sağlıklı fiziksel ve sosyopsikolojik gelişimi için fiziksel aktivite çalışmalarının, çocukluk çağında başlaması önemlidir. Özellikle ilköğretim çağlarında, çocukların hareket eğitimi almaları ve sportif hareket modellerini öğrenerek, onları ayırt edebilmeyi ve egzersizin mekanik prensipleri öğrenerek, oyun (sportif aktivite) kurallara göre davranmayı, denge ve zamanı, alanı kullanma gibi deneyimleri kazanmaya başlamaları önerilmektedir. Çocuklar için en iyi egzersiz modeli, çocuğun düzenli olarak katıldığı hareket eğitimi, çeşitli oyunlar ve temel sportif aktivitelerdir. Bu tarzda onların eğlenerek zaman geçirebileceği fiziksel aktiviteler, onların düzenli spor alışkanlığını kazanmalarına yardımcı olacaktır. Çocukların oyun tarzında ve severek yapabilecekleri ve düzenli katılım sağlayabilecekleri, yüzme, yürüme, voleybol, atletizm, jimnastik, tenis vb. aktiviteler çocukların tercihleri doğrultusunda sportif etkinlik adına onlar için son derece uygun olacaktır.

Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı, çocuk ve gençlerin sağlıklı büyüme ve sosyopsikolojik gelişmesi için olumlu katkılarını konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda düzenli egzersiz alışkanlığının; çocuk ve ergenlerin sağlıklı gelişimi için önemli bir risk faktörü olan, obezite ve aşırı kilonun probleminin önlem ve tedavisinde de olumlu bir rol üstlendiği vurgulanmaktadır. Düzenli egzersiz alışkanlığının, özellikle ergenlik çağındaki gençler için özsaygının önemli bir bileşeni olan beden görüntüsü üzerinde olumlu katkılar vererek, onların fizyolojik ve sosyopsikolojik sağlıklarını iyileştirerek yaşam kalitelerinin artmasına destek olabilmektedir. Düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları, vücut yağını azaltarak ve kas kütlesini artırarak genç bireylerin vücutları hakkında daha özgüvenli ve olumlu hissetmelerine yardımcı olabilmesi, onların sosyopsikolojik açıdan da sağlıklı gelişmesine olanak verecektir.      

Sonuç olarak, çocukların ve gençlerin fiziksel ve psikolojik gelişimlerinin daha sağlıklı olabilmesi ve metabolik dengelerini tehdit edebilecek sağlık sorunlarına karşı korunabilmesi için, onların erken yaşlarda düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazanmaları önem taşımaktadır. Ve aynen erişkin bireyler için önerildiği gibi, çocukların ve gençlerin de, düzenli bir program içinde olarak günde en az 3-45 dakika fiziksel aktivite alışkanlığını kazanabilmeleri, onların sağlıklı büyüme ve sosyopsikolojik gelişmeleri için olumlu katkılar getirecektir.