TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersiz Alışkanlığı

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2021 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 08:34

Sağlıklı yaşam için dengeli, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı son derece önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tüm dünyada kronik sağlık sorunları giderek daha yaygınlaşmaktadır. Egzersizin metabolik katkıları, sadece aerobik kapasite, güç veya kasların gelişmesi ile sınırlı değildir. Fiziksel sağlık, tüm vücut sistemlerinin düzenli çalışması için faydalı olmakla birlikte, kişinin yaşam süresini uzatabilmek adına son dereceönemlidir. Bununla birlikte, insan sağlığı adına yeterli ve dengeli beslenme de, en az egzersiz kadar önem taşımaktadır.

Obezite, her ne kadar tek başına bir sorun olsa da, beraberinde hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı) kardiyovasküler ( kalp ve damar hastalıklar) sorunlar gibi bir takım hastalıklara neden olabileceği bilinmektedir. Aynı zamanda, aşırı kilonun, eklemlerdeki yük artışına bağlı olarak iskelet sisteminde deformasyona (şekil bozukluğu) bağlı olarak, çeşitliortopedik sorunlara neden olmaktadır... Ayrıca aşırı kilolu veya obezite sorunu olan bireyin özgüvenini kaybetmesi ve depresif duygulanım içinde bulunması da söz konusu olabilir. Ve yine son dönemde yapılan bazı araştırma çalışmalarının sonuçlarına göre, obezitenin bazı kanser türlerine de neden olduğu öne sürülmektedir. Bu bakımdan sağlıksız ve dengesiz beslenme sonucu gelişen obezite, sağlık adına ciddi bir risk olarak değerlendirilmelidir.

Fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğuna dair çok net bir fikirbirlikteliği vardır. Ancak son yıllarda ideal fiziksel aktivite programları konusundaki bilimsel çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, obezite sorunu olan kişilerin, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığıyla, sadece fiziksel görünüm olarak değil ama aynı zamanda psikolojik anlamda da çok çeşitli kazanımların yaşadıkları vurgulanmaktadır.

Egzersiz, bireyin fiziksel özelliklerine uygun olarak planlandığında son derce başarılı sonuçlar vermektedir. Bundan farklı olarak, bireyin, fiziksel kapasitesinin ve genetik yapısınınkaldıramayacağı yüksek şiddetteki antrenmanların zamanla bireyin metabolizmasında zorlanma ve yıpranmalara yol açabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle egzersiz programlarının düzenlenmesinde, bilimsel yöntemlerin esas alınmasının daha sağlıklı olacağı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Fiziksel egzersizin şiddetli veya çok uzun süreli değil ama ılımlı ve dengeli olduğunda; sağlıklı yaşam adına çok daha olumlu katkısı olacağı unutulmamalıdır.

Sağlıklı, dengeli beslenme, tüm insanlar için her zaman büyük ilgi gören bir konu olmuştur. Bununla birlikte, son yıllarda sağlıklı, dengeli beslenme birlikte düzenli egzersiz alışkanlığın bir yaşam biçimi haline gelmesiyle, kronik hastalıklarının önlenebilmesi ve sağlıklı yaşam koşullarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle, egzersizi ve sağlıklı beslenme alışkanlığını hayata geçirerek;her geçen gün artan kronik sağlık sorunlarından uzak kalmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek mümkün olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.