TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıllar sonra o vaka yeniden görüldü: Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?

ABD’nin Oregon eyaletinde ortaya çıkan bir veba vakası, sağlık yetkilileri tarafından doğrulandı. Eyalette en son 2015 yılında vaka edilmişti. Peki, Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2024 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2024 16:35
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yıllar sonra o vaka yeniden görüldü: Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?

Hıyarcıklı veba, tekrar gündemde. Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, 7 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada bir vatandaşta "hıyarcıklı veba" tespit edildiğini bildirdi. Kurum, hastanın sahibi ve evcil hayvanının yakın temas içinde olduğu kişilerle iletişime geçildiğini ve hastalıkları önlemek amacıyla ilaç sağlandığını belirtti. Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?

HIYARCIKLI VEBA NEDİR?

Veba hastalığının yaygın bir türü olan hıyarcıklı veba, hastaya veba bakterisi bulaştıktan sonra genellikle 2-6 gün içinde belirtiler gösterir. Bu hastalık, lenfatik sistemini etkileyerek lenf düğümlerinin iltihaplanmasına yol açar. Tedavi edilmezse, kana karışarak septisemik vebaya veya akciğere yayılarak pnömonik vebaya dönüşebilir.

hıyarcıklı veba nedir

HIYARCIKLI VEBA BELİRTİLERİ

Açıklamada belirtilene göre, hıyarcıklı veba belirtileri genellikle insanlarda, enfekte bir hayvana veya pireye maruz kalındıktan 2 ile 8 gün sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümleri olan "hıyarcık" bulunmaktadır.

Hıyarcıklı veba, erken teşhis edilmezse septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) ve/veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir. Ancak bu vaka, hastalığın erken evrelerinde tespit edilip tedavi edildiği için toplum için çok az risk oluşturmaktadır. Ayrıca, yapılan bulaşıcı hastalık araştırmaları sırasında başka bir veba vakasına rastlanmamıştır.

HIYARCIKLI VEBANIN YAYILMASI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Açıklamada, vebanın yayılmasını önlemek amacıyla evcil hayvanlardan pireleri uzak tutmak için alınması gereken önlemlere vurgu yapılmaktadır. Pire kontrolü için, "Pire maruziyetini azaltmak için uzun pantolonlar giyin, çorap ve pantolon paçalarına böcek kovucu uygulayın. Aynı zamanda piknik alanlarında sincap ve diğer yabani kemirgen hayvanları beslemekten kaçının" önerilerine yer verilmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.