Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorun: Vertigo nedir? İşte vertigo belirtileri

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Haluk Özkul, vertigonun yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtiyor. Vertigonun çocukluktan ileri yaşlara kadar her yaşta görülebilen, ancak sebeplerinin farklı yaş gruplarında ve cinsiyetlerde değişiklik gösterebilen bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Özkul, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 02:00
Kaynak: İHA
Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorun: Vertigo nedir? İşte vertigo belirtileri

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Haluk Özkul, vertigonun yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtiyor. Vertigonun çocukluktan ileri yaşlara kadar her yaşta görülebilen, ancak sebeplerinin farklı yaş gruplarında ve cinsiyetlerde değişiklik gösterebilen bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Özkul, özellikle kadınlarda ve orta ileri yaşta kristal kayması gibi durumların daha sık görüldüğünü aktarıyor.

Vertigo Belirtiler Nelerdir?

Vertigonun tanımını yaparak belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Özkul, vertigonun kişinin kendi etrafında veya eşyaların etrafında döndüğü hissini verdiğini ve bazen yerin ayağının altından kaydığını hissettirebildiğini belirtiyor. Bununla birlikte bulantı, kusma, denge kaybı, soğuk terleme, görme bozukluğu, tansiyon değişiklikleri ve fenalık hissi gibi ek belirtiler de ortaya çıkabiliyor.

Vertigonun en sık sebebinin iç kulaktaki denge organı hastalıkları olduğunu vurgulayan Özkul, beyin sapı veya beyincik kaynaklı durumların ise daha az görüldüğünü belirtiyor. Örneğin, gençlerde migren hastalığı ile birlikte baş ağrılı veya ağrısız vertigonun sıkça görüldüğünü açıklıyor. Ayrıca, baş travması geçirenler ve taşıt tutması olan kişilerde vertigo riskinin daha yüksek olduğunu da ekliyor.

Vertigo Nasıl Geçer?

Vertigo atakları sırasında hareket etmekten kaçınılması gerektiğini vurgulayan Özkul, ani baş hareketlerinin ve yüksek yerlerde bulunmanın vertigoyu artırabileceğini belirtiyor. Hastaların gözlerini kapayarak hareketsiz kalmaları ve bulantı durumu rahatsız ediciyse kusma olabileceğini anlatıyor. İç kulak kaynaklı vertigolar genellikle 1 dakika ile 1 saat içinde kendiliğinden geçebileceğini, ancak şiddetli vakalarda veya uzun süren ataklarda acil servise başvurulması gerektiğini söylüyor.

Robotik Manevra Sistemi (RMS) hakkında bilgi veren Özkul, bu sistemle vertigo tedavisinin çok başarılı şekilde yapılabildiğini ve hastaların genellikle tek seansta tedavi edilebildiğini belirtiyor. RMS'nin, hastaların yaşadıkları kristal kayması gibi iç kulak problemlerini düzeltebildiğini ve bu sayede yaşam kalitelerini artırabildiğini ifade ediyor.

Vertigonun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Murat Haluk Özkul, hastaların belirtilerini ciddiye almaları ve tedavi için uzmana başvurmaları gerektiğini söylüyor. İlaç kullanımından kaçınılması ve doğru tedavi yöntemlerinin seçilmesiyle vertigonun kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.