TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanından Ramazan ayında beslenme önerileri

Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan, Ramazan ayında oruç tutacakların bağışıklık sistemini güçlü tutmaları gerektiğini vurguluyor. Özellikle yoğurt, ıspanak ve balık gibi besinlerin tüketilmesini öneriyor. Bu besinler, vücudun ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve mineral kaynakları açısından zengindir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek, oruç tutanların sağlığını korumak için önemli bir adımdır.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2024 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2024 13:25
Kaynak: İHA
Uzmanından Ramazan ayında beslenme önerileri

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan, Ramazan ayının her geçen yıl 10 gün daha erken başlamasıyla kış mevsimine denk gelmeye başlaması ve havaların soğuk olması nedeniyle oruç tutacakların beslenmesinin önemini vurguluyor. Bu yıl mevsim geçişinde başlayan Ramazan ayında oruç tutacakların bağışıklık sistemini güçlü tutmaları gerektiğini belirtiyor.

Uzman Diyetisyen Ecenur Özkul Erdoğan, Ramazan ayını daha rahat geçirmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli önerilerde bulunuyor. İftarda ve sahurda özellikle ıspanak, portakal gibi mevsim meyve ve sebzelerini mümkünse normalden daha fazla tüketilmesini öneriyor. Ayrıca, yanında mutlaka probiyotik içeren besinler alınmasının önemine dikkat çekiyor. Bu besinlerin bağışıklığı koruyacak ve güçlendireceğini belirtiyor.

İftar ve Sahurda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Ecenur Özkul Erdoğan, probiyotiklerin bağışıklık sistemini ve bağırsak sağlığını desteklediğini belirtiyor. Bu nedenle, iftar ve sahur sofralarında yoğurdun bulunması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve haftada en az 2 kez balık tüketilmesinin önemli olduğunu ekliyor. Baharatların da bu süreçte destekleyici olduğunu belirten Erdoğan, zencefil ve zerdeçal gibi baharatların her öğünde rahatlıkla kullanılabileceğini belirtiyor.

İftar ve sahur arasında bol su tüketiminin önemine de değinen Erdoğan, en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini vurguluyor. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, bu sayede şeker düşmelerinin önüne geçilebileceğini ifade ediyor. Özellikle yağlı ve şekerli besinlerin Ramazan ayında fazla tüketilebileceğine dikkat çeken Erdoğan, oruç açarken su tüketiminin önemli olduğunu ve ardından çorba ile devam edilmesini öneriyor. Ani yeme alışkanlıklarının şeker ve tansiyon yükselmesine neden olabileceğini vurguluyor ve yemekler arasında kısa aralar verilmesinin faydalı olacağını belirtiyor.

Sahur Önerileri ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ecenur Özkul Erdoğan, sahurun önemine vurgu yaparak, sahurun atlanması durumunda gün içinde büyük açlık hissedileceğini ve bu durumun mide yanması, baş ağrısı gibi problemlere yol açabileceğini belirtiyor. Sahurun atlanması durumunda metabolizma hızının düşeceğini ve bu durumun Ramazan sonrası kilo alımına neden olabileceğini ifade ediyor.

Sahurda mutlaka yumurta tüketilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, yumurtanın anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein kaynağı olduğunu ve tokluk süresini artırarak besleyici olduğunu belirtiyor. Sahurda tabağın yarısının sebzelerden oluşması gerektiğini vurguluyor ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilebileceğini, çiğ sebzelerin ve meyvelerin de alternatif olabileceğini ekliyor. Ancak tuzlu olanların tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Çay ve kahve tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Erdoğan, bu içeceklerin vücuttan su atıcı etkisi olduğunu ve gün içinde su tüketiminin zaten kısıtlı olduğu Ramazan'da ekstra su kaybına neden olabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle, çay tüketimini kısıtlamanın önemli olduğunu ve şekersiz kompostoların tercih edilmesinin daha sağlıklı olabileceğini belirtiyor.

"Oruç Tutmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri"

Ecenur Özkul Erdoğan, oruç tutmanın sağlık üzerindeki faydalarını vurgulayarak, aralıklı orucun dünyada kabul gören bir beslenme yöntemi olduğunu ifade ediyor. Ramazan ayında tutulan orucun, bu sağlıklı beslenme yönteminin güzel bir örneği olduğunu belirtiyor.

Erdoğan'a göre, sağlıklı bireylerin doğru şekilde oruç tutması durumunda 30 gün boyunca yağ yakabileceğini ve kilo verebileceğini belirtiyor. Orucun ayrıca kansere karşı koruyucu, Alzheimer riskini azaltıcı ve kolesterolü düşürücü etkilerinin olduğunu da vurguluyor. Bu faydaları destekleyen çeşitli araştırmalar olduğunu da ekliyor.

Orucun sadece Ramazan ayında değil, başka zamanlarda da tutulabileceğini söyleyen Erdoğan, bu uygulamanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor. Bu nedenle, orucun sadece dini bir vecibe olmanın ötesinde, sağlık için de faydalı bir uygulama olduğunu belirtiyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.