TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanı uyardı: Bayramda kilo almamak için bunlara dikkat!

Diyetisyen Cemre Balkan, Ramazan Bayramı'nda kilo alımını engellemenin önemli bir yolu olarak tatlıların aç karnına değil, sağlıklı bir kahvaltının ardından tok karnına az miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2024 03:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2024 03:00
Kaynak: İHA
Uzmanı uyardı: Bayramda kilo almamak için bunlara dikkat!

Ramazan'ın sona ermesiyle birlikte beslenme alışkanlıklarının eski haline dönmesi kaçınılmazdır. Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, bayram sabahıyla birlikte başlayabilecek aşırı besin ve tatlı tüketiminin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Balkan, özellikle tatlıların tok karnına tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Bayram sonrası tüketilecek ilk öğünlerle ilgili bilgi veren Medicana International Samsun Hastanesi Diyetisyeni Cemre Balkan, "1 ay boyunca oruç tutulduğu için metabolizmada bazı yavaşlamalar olabilir. Bu nedenle, bayramın başlarında çok büyük miktarlarda ve fazla öğün tüketmek çeşitli sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Öğün sayısını ve porsiyonları azar azar artırmak daha iyidir. Bu, porsiyonlar için de geçerlidir. Bayram kahvaltısından sonra ilk öğünlerde mutlaka protein, sebze ve sağlıklı karbonhidratlara yer verilmelidir. Ana öğünler, bu üçlüye göre hazırlanmalıdır. Bu tabak modeliyle uygulanabilir. Kiloyu kontrol altında tutmak istiyorsak, sabah tabağımızın yarısını sebzelerle doldurmalıyız. Protein kaynağı olarak yumurta, peynir; karbonhidrat kaynağı olarak ise tam buğday ekmek, az miktarda simit veya börek gibi ürünler tercih edilebilir" dedi.

Bayramda tatlıları tok karnına tüketin

Tatlı tüketimini kontrol altında tutmanın önemine dikkat çeken Balkan, "Ramazan Bayramı'nda tatlı ve şeker tüketimi artıyor. İnsanlar genellikle daha fazla tatlı yemek için kahvaltı yapmayı ya da aç kalmayı tercih edebiliyorlar. Ancak bu yaklaşım yerine, bir öğünle kendilerini doyurup, tok karnına tatlı tüketmek daha sağlıklıdır. Bu şekilde, kişinin yediği tatlı porsiyonunda azalma yaşanacaktır. Aşırı tatlı ve hamur işi tüketenler içinse akşam yemeğinde sebze, yoğurt veya tavuklu salata gibi hafif bir seçenek tercih etmelerini öneriyoruz" dedi.

Balkan, Ramazan boyunca aktivite seviyelerinin azaldığını hatırlatarak, bayram döneminde bu aktivite miktarının artırılmasının önemine değindi. "Fazla tüketilen besinlerin sindiriminde hareketin artırılması, sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir" diyen Balkan, "Bitki çayları, özellikle papatya ve kimyon gibi çaylar, sindirim sistemini rahatlatabilir. Ayrıca yeterli su tüketimi de fazla öğünlerin önüne geçebilir, sindirim sistemini rahatlatarak yağ yakımını kolaylaştırabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.