TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanı uyardı: Aşı olmayanlar bu hastalıkları yayıyor

Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzman Dr. Esra Çakmak Taşkın, dünya genelinde aşılamanın istenilen düzeye henüz ulaşmadığını belirtiyor. Dr. Çakmak Taşkın, "Dünya genelinde yaklaşık 20 milyon aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunmaktadır. Özellikle son birkaç yılda, dünyada kızamık, difteri, boğmaca ve diğer bazı aşı ile önlenebilen hastalıklarda salgınlar yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 03:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 03:00
Kaynak: İHA
Uzmanı uyardı: Aşı olmayanlar bu hastalıkları yayıyor

Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzman Dr. Esra Çakmak Taşkın, 22-28 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Çakmak Taşkın, amacın toplumun sağlığını ve refahını iyileştirmek için dünyada aşılamaya daha fazla katılım sağlamak olduğunu belirtti. "Aşılama, dünyanın en başarılı ve uygun maliyetli sağlık müdahalelerinden biridir. Aşılar, 200 yılı aşkın süredir hastalıklara karşı bizi korumaktadır. Ülkemizde 1981'den bu yana yürütülen 'Genişletilmiş Bağışıklama Programı' kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, zatürre ve suçiçeği aşıları, Aile Sağlığı Merkezlerinde tüm bebeklere ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca rahim ağzı kanseri, rotavirüs ishali, menenjit ve COVID-19'a karşı aşılar da ülkemizde mevcuttur ve risk gruplarındaki erişkinlere tetanoz, boğmaca, grip, zatürre aşıları yapılmaktadır. Özellikle gebelere yapılan aşılar sayesinde yenidoğan bebekleri de korumak mümkün hale gelmektedir," şeklinde konuştu.

Dr. Çakmak Taşkın, geçmişte büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalığın aşılar sayesinde artık görülmediğini vurguluyor. "Çiçek hastalığı, 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edildi ve sonrasında ihtiyaç kalmadığı için çiçek aşısı tüm dünyada durduruldu. Çocuk felci de aşılar sayesinde sınırlı sayıda ülkede görülmektedir. Ancak, tüm bu gelişmelere rağmen dünyada aşılamanın istenilen düzeye ulaşmadığını görmekteyiz. Dünya genelinde yaklaşık 20 milyon eksik aşılı veya aşılanmamış çocuk bulunmaktadır. Özellikle son birkaç yılda kızamık, difteri, boğmaca ve diğer bazı aşı ile önlenebilen hastalıklarda salgınlar yaşanmaktadır. Ülkemizde kızamık eliminasyon programı kapsamında yapılan yoğun aşılama çalışmaları sayesinde kızamık vakalarında önemli bir düşüş yaşanmış olsa da, son zamanlarda eksik aşılı veya aşılanmamış kişilerin göç, savaş gibi nedenlerle küresel dolaşımının artması ve aşı karşıtlığı gibi sebeplerle artış göstermektedir" şeklinde konuştu.

"Aşı şart, hem çocuklarımızı hem de kendimizi korumak için"

Dr. Taşkın, iletişim araçlarının artmasıyla aşı karşıtlığının daha geniş kitlelere yayılarak ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkat çekiyor. “Bu durum, aşıların etkinliği, koruyuculuğu ve yan etkilere ilişkin yanlış ve yetersiz bilgilerden kaynaklanmaktadır. Aşılar, hastalığın bireyler arasında bulaşıcılığını önleyerek toplumu koruduğundan, aşısız her birey toplum sağlığını da tehlikeye atmaktadır. Aşılama hizmetlerinde kısa sürelerle de olsa bir aksama olması, aşı ile önlenebilir hastalıkların salgınlarına neden olabileceğinden hizmetlerin devamlılığının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmak her bireyin ihtiyacı ve hakkıdır. Aşılanmak bireyin önce kendi bedenine sonra da topluma karşı sorumluluğudur. O nedenle, hem çocuklarımız hem de kendimiz için gelin, herkes aşı olalım" şeklinde ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.