TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanı anlattı: Yirmilik diş çektirmek faydalı mı?

20'lik dişler, genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Bu dişler, bazı kişilerde sorunsuz bir şekilde çıkarken, diğerlerinde yarım ya da tam gömülü şekilde kalabilir. Çenedeki yer yetersizliği nedeniyle çıkmaya çalışan 20'lik dişler, bazı semptomlara yol açabilir. Peki yirmilik diş çektirmek faydalı mı? Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ömür Dereci anlattı. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 01:30
Kaynak: İHA
Uzmanı anlattı: Yirmilik diş çektirmek faydalı mı?

Genellikle 17-25 yaş aralığında çıkan 20'lik dişler, bazı kişilerde sorunsuz bir şekilde yerlerini alırken, bazılarında ise yarım ya da tam gömülü kalabilir. Bu durum çenedeki yer sıkışıklığına bağlı olarak çeşitli semptomlara yol açabilir. Ancak, yirmilik diş çektirmenin faydalı olup olmadığı konusu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ömür Dereci tarafından açıklığa kavuşturuluyor. Yirmilik diş çektirmek faydalı mı? İşte detaylar…

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ömür Dereci, toplumda yaygın olan yanlış bir algıya işaret ederek, yirmilik dişlerin her zaman çekilmesinin zorunlu olmadığını vurguladı. Özellikle 25 yaşını geçen kişilerde problem oluşturduğu durumlarda çekimin gerekliliğine değinen Dereci, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Yirmilik dişlerin, insanoğlunun gelişim sürecinde kullanımının azalmasıyla ağızda bir fazlalık haline geldiğini belirten Dereci, bu durumun ağız sağlığına etkilerini detaylı bir şekilde açıkladı. Her yirmilik dişin çekilmesinin zorunlu olmadığını, ancak 25 yaşını geçen kişilerde problem oluşturduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini ifade etti.

Dereci'nin aktardığına göre, yirmilik dişlerin çekilmesi gerekliliği, dişin pozisyonuna, çıkma şekline ve ağız içinde oluşturduğu etkilere bağlı olarak değerlendirilmelidir. Dolayısıyla, herhangi bir belirtilen yaş sınırı olmaksızın, her bireyin durumu farklılık gösterebilir. Bu nedenle, yirmilik dişlerle ilgili karar verilirken, uzman bir diş hekimine danışmak önemlidir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.