TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzman Uyardı: Aşırı erkana bakmak çocuklarda otizmi tetikliyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, ebeveynlerin çocuklarını susturmak için sıkça başvurduğu telefon, tablet ve TV gibi ekranların, beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Bu durumun otizm, atipik otizm, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi birçok hastalığı tetikleyebileceğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 03:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 03:00
Kaynak: İHA
Uzman Uyardı: Aşırı erkana bakmak çocuklarda otizmi tetikliyor

Birçok ebeveyn, çocuklarını enerjisini atmalarına yardımcı olmak yerine teknolojik ekranlarla oyalamayı tercih ediyor. Ancak uzmanlar, ekran maruziyetinin çocukların gerçek dünyadan uzaklaşmasına ve beyin gelişimini olumsuz etkilemesine dikkat çekti. Dr. Aykanat, anne karnından itibaren ekran radyasyonuna maruz kalan çocukların ekran bağımlılığına yatkın hale geldiğini ve bu durumun beyinde ciddi problemlere yol açabileceğini vurgulladı.

Çocukların enerjisini doğru şekilde atmalarının önemine değinen Dr. Aykanat, 2 yaşına kadar çocukların ekranlardan uzak tutulması gerektiğini söyledi. Çocukların, fiziksel aktiviteler ve gerçek dünya etkileşimiyle beynin gelişimini desteklemesi gerektiğini belirtti.

Ekran bağımlılığının, çocuklarda davranış ve kişilik bozukluklarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Aykanat, ekran maruziyetinin otizm, atipik otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi birçok hastalığın tetiklenmesinde rol oynadığını belirtti. Bu nedenle, çocukların ekranlardan uzak tutulması ve gerçek dünya etkileşimine teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak ekranların çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için ebeveynlere düşen görevleri hatırlattı ve çocukların sağlıklı gelişimleri için ekran kullanımını sınırlamalarını önerdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.