Tatlandırıcı kullananlar dikkat! Felce neden olabilir

Avrupa Kalp Dergisi'nde yapılan araştırmada, ksilitolün kalp krizi ve felce yol açabileceği öne sürüldü. Kan pıhtılaşmasını artırarak riski artırabilir. Özellikle obezite ve diyabet hastaları için tehlikeli olabilir. DSÖ, yapay tatlandırıcıların dikkatli kullanımı gerektiğini vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2024 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2024 08:00
Kaynak: AA
Tatlandırıcı kullananlar dikkat! Felce neden olabilir

Avrupa Kalp Dergisi'nde yayımlanan yeni bir araştırma, düşük kalorili tatlandırıcı ksilitolün kalp krizi ve felce yol açabileceğini öne sürdü. Araştırmacılar, 2004-2011 yılları arasında kalp rahatsızlığı tanısı konmuş hastaların kan örneklerini inceleyerek ksilitol ile kalp rahatsızlıkları arasında bir bağlantı bulmaya çalıştılar.

Sakızdan diş macununa kadar birçok üründe bulunan ksilitolün, kanın pıhtılaşma sürecini hızlandırarak kalp krizi ve felç riskini artırabileceği tespit edildi. Araştırma ekibinden Dr. Stanley Hazen, özellikle obezite ve diyabet gibi hastalıkları olan bireylere ksilitolün alternatif tatlandırıcı olarak sunulmasının ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yapılan araştırma, ksilitolün vücutta glukoz seviyelerini anormal derecede yükseltebileceğini de ortaya koydu. Sağlıklı gönüllülere ksilitol içeren içecekler verildiğinde glukoz seviyelerinin 1000 kat arttığı gözlemlendi. Dr. Hazen, bu bulguların kalp hastalığı riski taşıyan bireyler için endişe verici olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aspartamın muhtemel kanserojen olarak sınıflandırılmasının ardından, yapay tatlandırıcıların güvenli kullanımıyla ilgili dikkatli olunması gerektiğini vurgulamıştı. Ksilitol gibi tatlandırıcıların da potansiyel riskleri göz önünde bulundurularak tüketilmesi önem taşıyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.