TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıkçılardan döner sermaye isyanı

Türk Sağlık-Sen, SES ve Genel Sağlık-İş, son dönemde döner sermayede yapılan kesintilere dikkat çekmek amacıyla protestolu eylem düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2015 08:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlıkçılardan döner sermaye isyanı

ONURHAN ALPAGUT

Son günlerde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan sağlık elemanlarının döner sermayeden gelen ek gelirlerinde yapılan kesintileri protesto etmek için Ege Üniversitesi Hastanesi Poliklinikleri önünde toplanan Türk Sağlık-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Genel Sağlık-İş çalışanları buradan ıslık ve alkışlar eşliğinde Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği’ne yürüdü ve burada duruma ilişkin basın açıklamasında bulundu.

"EMEĞİMİZİ HİÇE SAYIYORLAR"

Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, sağlık çalışanlarının sorunlarına değindi. Zengin, "Uzun süredir üniversite hastanelerinin sorunları devam etmekte ve çalışanların yoğun iş yükleri, eleman eksikliği, özlük haklarında iyileştirme yapılmaması, sonu gelmeyen nöbetler, eş durumu tayinlerinde yaşanan sıkıntılar, ücret adaletsizliği gibi sorunları defalarca dile getirdik. Üniversite Hastanesi çalışanlarının bu sorunlarına yetkili tüm birimler ne yazık ki ilgisiz kalmış ve çalışanları kendi kaderi ile baş başa bırakmışlardır" diyerek sözü son dönemlerde yapılan döner sermaye  kesintilerine getirdi. Zengin, "Zor şartlar altında hizmet üreten çalışanlarımıza iyileştirme yapılmazken son ayda döner sermaye gelirlerinde yapılan kesinti, alın terinin karşılığını alamayan çalışanlarımızı bir kere daha hayal kırıklığına uğratmıştır. Yapılan bu kesintilerin bize göre kabul edilebilir bir izahı yoktur. Buna hiçbir gerekçe ve makul sebep bulunamaz. Bu durum çalışana, zülüm etmek ve onun emeğini hiçe saymak ve elinden almaktır" dedi.

YÖNETİME ÇAĞRI

Buradan yönetime çağrıda bulunan Zengin, "Döner sermaye kesintilerinden vazgeçin, mali krizin ilk faturası olarak elinizi çalışanın cebine atmayın ve farklı kaynak arayışlarına girerek çözümler üretmeye çalışın ve artık emeği sömürmekten vazgeçin" diye konuştu.

KURULACAK HÜKÜMETE TAVSİYELERDE BULUNDU

7 Haziran seçimi sonrası kurulacak hükümete de mesaj göndermeyi ihmal etmeyen Zengin, "Üniversite hastanelerinin halini görmezden gelmeyin, isyanımızı duyun. Gözü olup görmeyenlerden, kulağı olup duymayanlardan olmayın. Üniversite hastaneleri ekonomik, çalışanları da moral ve motivasyon yönünden bir çöküş içerisindedir" şeklinde konuşarak yapılması gereken hakkında da önerilerde bulundu. Zengin, "Bu çöküşü durdurmak için üniversite hastanelerinde istihdamı artırın, yeni kadroları tahsis edin ve çalışanların iş yükünü azaltın. Döner sermaye bütçesinden maaş alan tüm çalışanları genel bütçeye geçirin ve maaşlarını oradan ödeyin" şeklinde gelecek hükümete tavsiyeler verdi.

"ÖDÜLLENDİRECEKLERİ YERDE CEZALANDIRIYORLAR"

SES sendikası temsilcisi Fahri Demirci ise, yapılan bu kesintilerin çalışanları daha da zor duruma düşürdüğü ifade etti. SES Ege Üniversitesi Hastanesi işyeri temsilciliği olarak defalarca yönetime döner sermayenin daha şeffaf olabilmesi için taleplerde bulunduklarının altını çizen Demirci, her seferinde ellerinin yönetim tarafından boş gönderildiğini belirtti. Demirci, "Ege Üniversitesi Hastanesi; hasta kapasitesi, iş yoğunluğu bakımında Türkiye'nin en büyük hastanelerinden bir tanesidir. Yıllardır hastanemiz personel eksikliğine rağmen bu ihtiyaca cevap vermeye çalışıyor. İş yükünün bu kadar arttığı bir yerde yapılan bu kesintiler çalışanlar olarak bizlerin tahammülünü zorluyor. Bizleri onurlandıracakları yerde cezalandırıyor" diye konuştu.

SES TALEPLERİNİ SIRALADI

SES Ege Üniversitesi olarak taleplerini sıralayan Demirci, "Döner sermaye ödemeleri tüm çalışanlara yönetmeliğin belirlediği en üst limitten verilmelidir, döner sermaye gelir ve gider tablosu bütün kalemleriyle ayrıntılı olarak tarafımıza açıklanmalıdır, hastane yönetimi döner sermaye dağıtımında karar alma süreçlerinde sendikalardan görüş almalıdır” şeklinde konuştu.

GENEL SAĞLIK-İŞ UYARDI

Genel Sağlık-İş adına sözü alan Kaan Kabasakal ise, tüm sendikaların menfaatlerinin ortak olduğunu, açıklama yapan sendikalara katıldığını belirtti. Artık bu sendika ayrımcılığının biterek, sendikaların tek bir ad ile birleşmesi gerektiğini dikkat çeken Kabasakal, bu kesintilerin temmuz ayında da devam edecek olması durumunda tüm sağlık sendikalarının ortak bir eylem düzenleyerek iş bırakacağının uyarısını yaptı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.