Prostat tehlikesi çığ gibi büyüyor: Türkiye’de her yıl 25 bin kişi prostat kanseri oluyor

Yaşlı nüfus artıyor, prostat kanseri tehlikesi de çığ gibi büyüyor. Uzmanlar 50 yaş üstündeki her erkeğin prostat taramalarını yaptırması gerektiğini belirtirken her yıl yaklaşık 25 bin erkeğin prostat kanserine yakalandığını vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2024 03:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 11:21
Kaynak: BÜLTEN
Prostat tehlikesi çığ gibi büyüyor: Türkiye’de her yıl 25 bin kişi prostat kanseri oluyor

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tarık Zengin yaşlı nüfsunun giderek arttığı bu dönemde Türkiye’de her yıl yaklaşık 25 bin erkeğin prostat kanserine yakalandığına dikkati çekti. Zengin, 50 yaşından sonra her erkeğin prostat kanseri için gerekli olan PSA kan testini yaptırması gerektiğini söyledi.

50 yaş üstü erkekler için kritik uyarı

Nüfusun yüzde 10’nun yaşlı olduğunu ve yaşlı nüfusunun giderek arttığı belirten Dr. Zengin  “70 yaş üstündeki erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranı yüzde 50, ülke nüfusunun yaşlandığı düşünülürse prostat kanseri önümüzdeki yıllarda katlanarak artabilir. Şu an fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. Bu nedenle 50 yaş üstündeki her erkeğin prostat taramalarını yaptırması çok önemli” dedi.

Prostatın yaş ilerledikçe büyüdüğünü belirten Zengin, prostat büyümesinin idrar yaparken zorluk çıkardığını belirtirek iyi huylu büyümelerin ilaç ve gerekirse endoskopik cerrahilerle tedavi edilebileceğini söyledi. Tehlikenin prostat dokusunda kanser gelişmesi olduğunu belirten Zengin,  “Prostat kanseri organa sınırlı kaldığı müddetçe bir şikayet yaratmaz. Bu durum da tanı konmasını zorlaştırır. Şikayet yarattığında ileri evre tümör haline gelmiş olması, tedavi seçeneklerini çok azaltır. Yaşam kalitesinin bozulması ve hayatı tehdit eden durumların yaşanmasına yol açar. Organa sınırlı evrede saptanabilmesi yapılacak cerrahi tedaviler ile hastalıktan tamamen kurtulmayı sağlayacağı için çok önemlidir” diye konuştu.

Prostat için ne zaman doktora gidilir?

Prostatta erken teşhisin öneminde değinen Zengin, aile büyüklerinde prostat kanseri varsa 45 yaşında, ailede prostat kanseri öyküsü yoksa 50 yaşından itibaren doktora başvurulması gerektiğini vurguladı. Prostat kanseri taramasının muayene ve kanda yapılabildiğini belirten Zengin şüpheli durumlarda MRI görüntüleme ve biyopsi ile de tanı konulabildiğini söyledi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.