TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Polip nedir? Belirtileri nelerdir?

Pek çok insanın vücudunda yer alan poliplerin ne olduğu, nasıl belirti gösterdiği ve tedavi yöntemleri merak konusu oluyor. Polip nedir? Ortaya çıkması durumunda ne yapılır? İşte cevaplar…

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 23:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Polip nedir? Belirtileri nelerdir?

Polipler, çoğu zaman kişilerin sağlığı açısından bir tehdit oluşturmaz. Ancak düşük de olsa sakıncalı boyutlara ulaşabilir. Böyle durumlarda hekim kontrolünde tedavi süreci başlar. Poliplere dair detayları haberimizin devamında sizin için derledik.

Polip nedir? Neden ortaya çıkar?

Genel olarak küçük boyutlara sahip olan polipler, vücudun belli bölgelerinde ortaya çıkan bir tümör çeşididir. Poliplerin neden dolayı oluştuğu bilgisi çoğu zaman bilinmez. Her polipin boyutu aynı olmaz. Kimi polipler milimetrik büyüklükte olurken, kimiler ise birkaç santimetre boyutuna ulaşabilir. Çoğu zaman iyi huylu olarak kendini gösteren bu tümör çeşidi, bu özelliği dolayısıyla kanserleşme eğilimine fazla yatkın değildir. Birçok insanın vücudunda polip bulunur, ancak herhangi bir zararı olmaması ve hiçbir şekilde rahatsızlık hissi oluşturmaması nedeniyle kişiler tarafından fark edilmez. İnsan vücudunun pek çok noktasında görülebilecek poliplerin diğerlerine oranlar daha fazla görüldüğü bölgeler bulunur. Bu bölgeler; safra kesesi, bağırsaklar, ses telleri, rahim ve rahim ağzı olarak karşımıza çıkar. Ciddi bir soruna yol açma oranı son derece düşük olan polipler, çoğu zaman kendi kendilerine iyileşme eğilimi gösterirler. Bu sayede de yalnızca takip edilmesi yeterli olur. Çok düşük bir ihtimal olmakla beraber; kanser hastalığına yol açma, hamileliğe en gel olma ve normalden daha fazla bir büyüklüğe sahip olması sorunları ile de karşılaşılabilir. Bu tarz durumlarda cerrahi müdahalede bulunulabilir.

Polip belirtileri nelerdir?

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla daha sık görülen polipler, çoğu zaman kişilerin sağlığı açısından bir tehdit oluşturmaz. Ancak boyutlarının beklenenden büyük olması dolayısıyla, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler. Böyle durumlarda ortaya çıkan ağrının şiddeti, polipin bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterebilir. Mide, bağırsak, safra kesesi, endometriyal, nazal ve kulak bölgelerinde sıklıkla görülen polipler, hangi bölgede ortaya çıkarsa ona göre farklı belirtiler açığa çıkarır.

Polipler nasıl tedavi edilir?

Polipler; hangi bölgede oluştuğuna, miktarına, türüne, boyutuna, iyi huylu mu yoksa kötü huylu bu olduğuna göre farklı şekillerde tedavi edilir. Tedavi yöntemi ve tüm süreç mutlaka alanında uzman hekimin kontrolünde sürdürülür. Polipin iyi huylu olduğu ve kişiye herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı durumlarda, genellikle herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Polipin kötü huylu olması durumunda, oluşabilecek sorunlara karşı mutlaka söz konusu tümörün vücuttan çıkarılması gerekir. Polipin yer aldığı bölgeye göre, lokal ya da genel anestezi yöntemi tercih edilir. Maksimum 30 dakika süren polip alma operasyonları sonrası hastanın sağlık durumu hızla düzelir.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKLEBİLİR: Astigmat nedir? Astigmat belirtileri nelerdir?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.