TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Parkinson tedavi edilebilir mi?

Parkinson hastalığı, uzun süreli ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle, tedavi sürecinde hasta ve ailesinin hekimleriyle uzun yıllar iş birliği yapması önemlidir. Peki, Parkinson tedavi edilebilir mi? Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu anlattı! İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 02:00
Kaynak: İHA
Parkinson tedavi edilebilir mi?

Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, Parkinson hastalığının kontrol altına alınması için farklı tedavi seçeneklerinin bulunduğunu belirtti. Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesinin önemini vurgulayan Dr. Dolu, ilaç tedavisinin ilk tercih olduğunu ifade etti. Ancak ilaç tedavisine yanıt alınamadığı veya tedaviye direnç geliştiği durumlarda cerrahi tedavinin tercih edilebileceğini dile getirdi.

Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla bilgilendirme yapan Dr. Dolu, Parkinson'un hareketlerde yavaşlama ve titreme ile başlayan, ilerleyen safhalarda hastayı yatağa bağımlı hale getirebilen bir hastalık olduğunu aktardı. Modern tanı yöntemleriyle erken teşhisin mümkün olduğunu belirten Dr. Dolu, Parkinson'un kontrol altına alınması için çeşitli tedavi seçeneklerinin bulunduğunu açıkladı.

Parkinson hastalığının belirtileri arasında hareketlerde azalma, titreme, kas sertliği ve postür bozuklukları gibi semptomların bulunduğunu belirten Dr. Dolu, hastalığın ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaya çalışıldığını ifade etti. Ancak ilaç tedavisine yanıt alınamadığı durumlarda veya zamanla direnç geliştiğinde cerrahi tedavi seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi.

Dr. Dolu, Parkinson tedavisinde kullanılan ilaçların beyinde dopamin miktarını artırmaya yönelik olduğunu ve bazı hastalarda bu ilaçların etkisinin zamanla azaldığını belirtti. Bu durumda cerrahi tedavinin düşünülebileceğini vurgulayan Dr. Dolu, özellikle son yıllarda ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda cerrahi seçeneğin önerildiğini dile getirdi.

Cerrahi tedavinin, beyinde hareketle ilgili merkezlerde azalan elektriksel uyarının cilt altına yerleştirilen bir jeneratör aracılığıyla oluşturulduğunu açıklayan Dr. Dolu, bu yöntemin ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda tercih edilebileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.