TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okullarda adenovirüs alarmı! Çocuklar için büyük tehlike olan Adenovirüs nedir? Adenovirüs belirtileri nelerdir?

Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi heyecanla başlamış olsa da yeni dönemle birlikte okullarda adenovirüs vakalarında bir artış görülmekte. Ebeveynler ve eğitimciler arasında endişe uyandıran adenovirüs nedir? Adenovirüs belirtileri nelerdir? İşte bu soruların yanıtları...

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 16:02
Kaynak: HABER MERKEZİ
Okullarda adenovirüs alarmı! Çocuklar için büyük tehlike olan Adenovirüs nedir? Adenovirüs belirtileri nelerdir?

Adenovirüsün ne olduğu ve belirtilerinin neler olduğu gibi konular, son dönemde artan vakalar nedeniyle en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. "Adenovirüs nasıl bulaşır, tedavisi neler?" gibi sorular ise bu süreçte merak konusu haline geldi. İnsan adenovirüsleri genellikle gözleri veya üst ya da alt solunum yollarını etkileyen bir virüs türüdür. Peki, tam olarak adenovirüs nedir? İşte merak edilen soruların cevapları...

ADENOVİRÜS NEDİR?

Bilinen 88 farklı tip adenovirüsün insanları enfekte etme kapasitesi bulunmaktadır. Bu virüsler, grip virüsleri gibi belirgin bir mevsimsellik göstermeyip yıl boyunca dolaşabilir. Adenovirüs, genellikle solunum yollarını ve bağırsak sistemini etkileyen bir virüstür. Adenovirüs enfeksiyonu, genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla ortaya çıkar. Boğaz ağrısı, burun ve göz akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, öksürük ve ateş, adenovirüs enfeksiyonunun temel belirtileri arasında yer alır. Bu enfeksiyon bazı kişilerde krup veya bronşite yol açabilirken, diğer enfeksiyonlar ise konjonktivit (kırmızı göz), deri döküntüsü, ishal ve mesane enfeksiyonları gibi çeşitli problemlere neden olabilir.

ADENOVİRÜS

ADENOVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Adenovirüs enfeksiyonu, çeşitli yollarla bulaşabilen bir virüs türüdür. En yaygın bulaşma yolu, hasta bir kişi ile temas sonrasında ellerin yıkanmadan ağız ve göz çevresine dokunulmasıdır. Adenovirüs nasıl bulaşır sorusunun bulaşma yöntemleri şunlardır:

  • Hasta kişi ile yakın temas, dokunma veya el sıkışma gibi durumlar
  • Hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması
  • Enfekte olmuş bir yüzeye dokunmanın ardından elleri yıkamadan ağza, buruna veya gözlere dokunma
  • Adenovirüsler, bazen enfekte bir hastanın dışkısı aracılığıyla da bulaşabilir
  • Yeterince temizlenmemiş yüzme havuzları gibi su yoluyla bulaşma

ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Adenovirüs enfeksiyonları genellikle soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlara, yüksek ateşe ve boğaz ağrısına yol açabilir. Bunun yanı sıra pembe göz veya konjonktivit, akciğerlerin hava yollarında iltihaplanma olarak adlandırılan akut bronşit, akciğer enfeksiyonu olan pnömoni ve mide-bağırsak iltihabı olarak bilinen akut gastroenterit gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Adenovirüs belirtileri şunlardır:

  • Boğaz ağrısı
  • Şiddetli öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Burun akıntısı
  • Göz tahrişi
  • Yüksek ateş
  • İshal
  • Kusma
  • Karında hassasiyet ve şişlik

ADENOVİRÜS NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Adenovirüs enfeksiyonu belirtileri ve şüphesi olan hastalardan alınan numuneler, doktor muayenesinin ardından incelenerek virüs tespit edilmektedir. Bu testler, virüsün ürettiği antijenler olarak bilinen spesifik maddeleri saptayarak teşhis koymayı amaçlar. Bu tanı yöntemleri arasında antijen testleri yanı sıra viral genetik materyali tespit eden polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testleri de bulunabilir.

ADENOVİRÜS TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Adenovirüs enfeksiyonlarına özel bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Çoğu zaman, adenovirüs enfeksiyonları hafif semptomlara neden olduğu için tedavi gerekmeyebilir. Adenovirüs tedavisi gerekli olduğunda, doktorlar semptomları hafifletmek amacıyla ilaçlar önerebilirler. Basit enfeksiyonlara sahip olan hastalar genellikle yatak istirahati, izolasyon, etkili hijyen uygulamaları (yayılmanın önlenmesi için), reçetesiz satılan ateş düşürücü ilaçlar ve bol sıvı tüketme gibi öneriler alabilirler. Özellikle konjonktivit durumunda, suni gözyaşı damlaları kullanılabilir, ayrıca ciddi burun tıkanıklığı veya akıntısı durumunda serinletici nemlendiriciler ve hava yolu genişletici ilaçlar da önerilebilir.

ADENOVİRÜS KAÇ GÜNDE GEÇER?

Adenovirüs enfeksiyonu, çoğunlukla 7-21 gün içinde düzelir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.