TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Menopoz nedir? Erken menopoz neden olur? Belirtileri nedir?

Ülkemizde menopoz olma yaşı çok erken yaşlara düşmüştür. Genç kızlar bile bunun sebebini araştırmaya başladı. Menopozun ne olduğunu ve erken menopoz nedenleri merak konusu oldu. Peki, menopoz nedir, erken menopoz neden olur ve belirtileri nelerdir?

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2023 03:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Menopoz nedir? Erken menopoz neden olur? Belirtileri nedir?

Ortalama menopoz yaşı 50 iken ülkemizde bu yaş 47’ye kadar düşmüştür. Bu durum merak konusu olmuştur. Merak eden herkes için menopozun ne olduğunu, erken menopozun neden meydana geldiğini ve belirtilerini araştırdık. Merak ettiğiniz her şeye ve daha fazlasına haberimizden ulaşabilirsiniz.

MENOPOZ NEDİR?

Menopoz, düşük hormon seviyeleri sebebiyle adet dönemlerinin durduğu zaman olarak tanımlanır. Bu durum genellikle 50’li yaş civarlarında gerçekleşir ancak yumurtalıkların veya rahmin alınması sonucu kemoterapi gibi kanser tedavilerinin ardından veya genetik nedenlerden dolayı daha erken de olabilmektedir. Menopoz dönemi normal dönemlerden daha farklı geçtiği için kendisiyle birlikte birçok sıkıntı ve endişe de getiriyor. Kadın hayatının doğal dönemlerinden biri olan menopoz döneminde, kişi olduğundan fazla sinirli ve gergin olabilir. Bu durum, kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Sebebi ise bedensel değişikliklerin yansıra ruhsal değişimlere de yol açmasıdır. Adet döneminin bitmesi ile birlikte kadın depresyona meyilli olabilir. Bu dönemde ağlama krizleri, yorgunluk, ani sinirlenmeler, cinsel isteksizlik, dikkat bozukluğu, unutkanlık ve benzeri belirtiler meydana gelip kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir.

MENOPOZ DÖNEMİNE GİREN KADIN NE YAPMALI?

Menopozdaki kadınların öncelikle detaylı bir aile öyküsü alınmalı ve özellikle hormon tedavisinin verilmesi için sakınca oluşturacak durumlar belirlenmelidir. Bu sakıncalı durumlar söz konusu ise tedavi yapılmamalıdır aksi halde istenmeyen olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.  Jinekolojik muayene sonrasında ultrason ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmelidir. Smear testi, kan sayımı ve yağ yağları testleri, karaciğer, tiroid, kalp ve böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi, meme inceleme testleri ve kemik erime testleri gibi gereken testleri yaptırmalıdır.

ERKEN MENOPOZ NEDEN OLUR?

45 yaşından önce oluşan menopoza erken menopoz denir. Sebebi belli olmayan durumlar buna yol açabilir. Diğer sebepleri ise; otoimmün hastalıklar radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyonlar, çevresel nedenler, kürtaj ve düşükler, sık gebelik, aşırı şişmanlık ve hipotiroidizm gibi durumlardır.

MENOPOZUN YAKLAŞTIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması, adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi, bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi, sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması gibi durumlar menopoza yaklaşıldığının habercisidir.

MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

·         Ağır veya düzensiz kanamalar

·         Sıcak basması

·         Gece terlemeleri

·         Cinsel isteksizlik

·         Kötü ruh halleri

·         Vajinal kuruluk

·         İdrar yolu problemleri

MENOPOZUN NEDEN OLDUĞU SIKINTILARI NASIL EN AZA İNDİREBİLİRİZ?

Sıcak basması – gece terlemeleri: Hafif kıyafetler giyilmelidir. Çay ve kahve gibi sıcak içeceklerden, acılı, baharatlı yiyecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Sıcak basmaları sırasında boyuna nemli, ıslak bir havlu uygulanabilir. Sigara kullanılıyorsa azaltılmalı, hatta bırakılmalıdır sebebi ise sigara içmenin sıcak basması şikâyetlerini daha da artırmasıdır. Gündüz saatlerinde olabildiğince güneşten kaçınmalı ve kapalı alanlarda durulmalıdır. Güneş vücudun sıcaklığının artmasını tetikleyen bir etkendir.

Vajinal kuruluk: İlişki öncesi vajinal lubrikan kullanılmalıdır. Vajinal nemlendiriciler ise, doktorun uygun gördüğü durumlarda kullanılmalıdır. Sık sık iç çamaşırı değiştirilmeli kullan at günlük hijyenik pedler kullanılmalıdır. Sık sık duş alınıp vajina için sağlıklı olan sabunlar kullanılmalıdır.

Uyku problemleri: Düzenli uyku alışkanlığı edinmeye çalışılmalıdır. Öğleden sonra ya da akşam yemeği sonrası çay ve kahve alışkanlığı bırakılmalıdır. Uyumak için ve uyanmak için son saatler beklenmemelidir.

Depresyon: Aktif ve sosyal olmaya çalışılmalı; spor ve egzersiz mutlaka yapılmalıdır. Sinir ve stres seviyesini yükselten ortamlardan uzak durulmalıdır.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Regl yoksulluğu derinleşiyor: ‘Ücretsiz dağıtılmalı’ çağrısı

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.