TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuduz nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir?

Kuduz hastalığı hakkında bilgiler merak edildi. Peki kuduz nasıl bir hastalıktır? Kuduz olursa ne olur?

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 10:55
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kuduz nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir?

En tehlikeli hastalıklardan biri olan kuduz, meydana geldikten sonra tedavisi çok zor hatta pek mümkün olmayan bir hastalıktır. Peki kuduz olursa ne olur? İşte detaylar…

Kuduz belirtileri

Kuduz hastalığı meydana geldikten sonra tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Bu sebeple hastaların neredeyse tamamı vefat ediyor. Bununla beraber kuduzun en belirgin belirtileri arasında öksürük, ateş, baş ağrısı, ağızda köpürme meydana gelmesi, saldırganlık hali ve uyuşma sıralanabilir.

Kuduz nasıl bulaşır?

Kuduz, bir hayvandan başka bir hayvana veya bir hayvandan bir insana bulaşan tehlikeli bir virüstür. Bu bulaşma durumu virüsün etkisindeki hayvanın tükürüğü ile yakın olmak, çizik, ısırık veya tahrip olan cildin yalaması ile bulaşır. Kuduz virüsünün en bilinen kaynağı köpeklerdir ve insanların kuduz ölümlerinin neredeyse tamamından kuduz olan köpekler sorumlu olarak tutulur.

Kuduz aşısı yan etkileri

Kuduz aşısı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, kaşıntı veya şişme gibi belirtilerin meydana gelmesi normal bir durumdur. Nadiren kas ağrıları da yaşanabilir. Ayrıca, kuduz aşısı sonrasında mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etkiler de ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler genellikle 2 gün içinde kendiliğinden azalır. Kuduz aşısının yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

Ağrı

Kızarıklık

Şişlik

Kaşıntı

Baş ağrısı, baş dönmesi

Mide bulantısı ve karın ağrısı

Kas ağrıları

Ancak, bu etkiler kişiden kişiye değişebilir ve şiddeti farklılık gösterebilir. Eğer kendinizi kötü hissediyorsanız ve daha ciddi problemleri önlemek istiyorsanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.

Kuduz aşısı nereye yapılır?

Aşı dozları genelde deri veya kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanır. Maruz kalındıktan sonra, genellikle kuduz immünoglobulini ile birlikte aşı kullanılır. Yüksek risk altındaki bireylerin mümkünse maruz kalma anından önce aşılanmaları önerilir. Kuduz aşıları, insanlarda ve diğer hayvanlarda etkili olmakla birlikte, özellikle köpeklerin aşılanması, kuduzun insanlara bulaşmasını önlemede büyük bir etkiye sahiptir. Tamamlanan aşılama sürecinden sonra, virüse karşı uzun süreli bağışıklık gelişir.

Kuduz olan biri nasıl iyileşir?

Kuduz enfeksiyonu meydana geldiğinde, etkili bir tedavi mevcut değildir. Şu ana kadar çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmuş olabilir, ancak hastalık genellikle ölüme yol açar. Bu nedenle, kuduz riski altında olan bireylerin enfeksiyonun yerleşmesini önlemek amacıyla bir dizi aşı yaptırmaları gerekmektedir.

Kuduz aşısı nerede yapılır?

Kuduz aşısı hastanelerde yapılabilmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.